Έχει προκαλέσει δύο Παγκοσμίους Πολέμους, έχει αιματοκυλίσει τον πλανήτη, ουδέποτε έπαψε να φέρεται με απανθρωπιά και σκληρότητα όταν βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση και τώρα εξοπλίζεται ξανά. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία επιταχύνει το ράλι των εξοπλισμών που έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση του καγκελάριου Μερτς ετοιμάζεται, μεταξύ άλλων, να αγοράσει 20 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, έως 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Boxer και περίπου 3.500 τεθωρακισμένα οχήματα Patria μεταφοράς προσωπικού. To Reuters αιτιολογεί την κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών των Γερμανών, σημειώνοντας πως «οι αγορές αυτές αποτελούν μέρος της προσπάθειας του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να δημιουργήσει τον ισχυρότερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ειδικά το τελευταίο σημείο της ανάλυσης του Reuters, αυτό περί της ανάληψης «μεγαλύτερης ευθύνης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», φέρνει δυσάρεστους συνειρμούς. Όποτε η Γερμανία «προστατεύει» την Ευρώπη, βλέπουμε τι γίνεται…
Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο αφοπλισμός της Γερμανίας αποφασίστηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις στη Διάσκεψη του Πότσνταμ (Ιούλιος – Αύγουστος 1945). Η καταστροφή των γερμανικών όπλων και η αφαίρεση της δυνατότητας υλοποίησης επεκτατικών βλέψεων σε βάρος της Ευρώπης και του κόσμου ήταν η βασική προϋπόθεση για την «αναμόρφωση» αυτής της χώρας. Το πλάνο της Διάσκεψης του Πότσνταμ βασιζόταν στα γνωστά -σε όλους όσοι ασχολούνται με την Ιστορία- τέσσερα «Ds»: αποναζιστοποίηση (Denazification), εκδημοκρατισμός (Democratisation), αφοπλισμός (Disarmament) και αποκέντρωση (Decentralization). Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, διελύθησαν και οι αμυντικές βιομηχανίες της «ατμομηχανής» της Ευρώπης.
Σταδιακά, και εκμεταλλευόμενη τον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων, η Γερμανία κατόρθωσε να ξεπεράσει όλους τους τυπικούς και ουσιαστικούς σκοπέλους που βρέθηκαν στον δρόμο του επανεξοπλισμού της. Οι παραγγελίες αμυντικού υλικού που κάνει δεν πρόκειται να μείνουν… ανεκμετάλλευτες.
Κι αυτό ακριβώς ανησυχεί τους ανθρώπους που έχουν νιώσει στο πετσί τους ή απλώς γνωρίζουν τι μπορεί και τι πράττει η Γερμανία όταν έχει πάρει το πάνω χέρι.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Ενώ ΗΠΑ ΕΣΣΔ αθώες περιστερες!!!!!!!!!!!
@ Ανατολικός τομέας
Χάριν των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης γράφετε σήμερα Ελληνικά.
Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε.
Τα περί σεβασμού τολμήστε να τα πείτε στους απογόνους των κατοίκων του Ναγκασάκι, της Χιροσίμα, της Δρέσδης. Και στους απογόνους των κανιβαλισθεντων αιχμαλώτων των σιβηρομογγολων κανίβαλων.
Ανατολικέ τομέα αυτά που λες να βγεις να τα πεις στις πλατείες των Καλαβρύτων, του Διστόμου, των Λιγκιάδων και σε πολλές άλλες τοποθεσίες εντός και εκτός χώρας.
@ Ανατολικός τομέας
Χάριν των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, ακόμη και οι απόγονοι των κατοίκων της Δρέσδης, της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι πέτυχαν να εξημερωθούν, εγκαταλείποντας τα βάρβαρα ήθη τους, αλλά διατηρώντας την γλώσσα, τον πολιτισμό και την πολιτική τους υπόσταση. Και φυσικά απολαμβάνοντας ένα επίπεδο διαβίωσης, που δεν είχαν ποτέ στην μακρόχρονη ιστορία τους.