Η Άγκυρα ετοιμάζει θερμό επεισόδιο!

Ο Ερντογάν, παραβιάζοντας την κυριαρχία μας, θα παρουσιάσει θαλάσσια πάρκα μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου, στην Κρήτη και ανάμεσα στη Χίο και τη Σάμο

Από την Κύρα Αδάμ

Τα θαλάσσια πάρκα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Mεσόγειο οδηγούν τις δύο χώρες σε σύγκρουση των διμερών σχέσεών τους με απρόβλεπτες συνέπειες, στην περίπτωση που η Τουρκία του Ερντογάν, με αφορμή τον σχεδιασμό των τουρκικών πάρκων, υλοποιήσει τις απειλές εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχιών δικαιωμάτων σε νήσους, νησίδες και βραχονησίδες, που, κατά τους τουρκικούς νομικούς ισχυρισμούς, δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χρονικά προ-υπολογισμένη προχθεσινή συνέντευξή του επιχείρησε να διαμηνύσει στον Ερντογάν ότι δεν συζητά με την Τουρκία ζητήματα κυριαρχίας, δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, και ότι τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα εκτείνονται μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ν.μ., τα οποία προσδιορίζονται από τα νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «…Εδώ, λοιπόν, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών ελληνικής κυριαρχίας…

Διότι θέλω εδώ να θυμίσω ότι τα θαλάσσια πάρκα, έτσι όπως σχεδιάστηκαν, ουσιαστικά εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Και τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα. Και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία, πολύ απλά, δεν υφίσταται. Εγώ προσωπικά και κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα το δεχόταν αυτό…»!

Βόμβα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να εμφανίσει και μια βόμβα μεγατόνων στέλνοντας το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο βαθύτερο υπερπέραν του Διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι «εάν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες – άξονες της θεωρίας της “Γαλάζιας Πατρίδας”, παραδείγματος χάρη τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνολική λύση ως προς τη μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, βάζει όρους στην Τουρκία, η οποία δεν πρόκειται να τους αποδεχτεί ποτέ, με αποτέλεσμα η ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο να μην οροθετηθεί ποτέ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί για λόγους κομματικής προβολής και πολιτικών ωφελημάτων να παραμυθιάζεται και να επιχειρεί να παραμυθιάσει τους Έλληνες πολίτες ότι η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι απολύτως διασφαλισμένα, με πρόσφατο παράδειγμα τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική, με την Τουρκία να παραβιάζει σε καθημερινή βάση από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο την εθνική κυριαρχία με τα τουρκικά στρατιωτικά UAV, γεγονός το οποίο καταγγέλλει επισήμως και διεθνώς η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που το ΥΕΘΑ και ο πρωθυπουργός δηλώνουν ότι η ελληνική κυριαρχία δεν παραβιάζεται και δεν υπάρχουν τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο…

Η κυβέρνηση όρισε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θαλάσσιο πάρκο μόνο στις νότιες Κυκλάδες, το οποίο περιλαμβάνει θαλασσιά περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. Αυτό δηλώνει ότι με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας και τη Σύμβαση του Σικάγο 1947 η Ελλάδα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στο θαλάσσιο πάρκο των Κυκλάδων τόσο στη θάλασσα όσο και στην αέρα. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, εξ ορισμού θα μπορούσε η κυβέρνηση σε όλο τον ελλαδικό χώρο, όπου ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία, όπως π.χ. σε Άνδρο, Λήμνο, Σκύρο, Ρόδο, Καστελόριζο κ.λπ., να εφαρμόσει τους περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς θαλάσσιων πάρκων και στη συνέχεια να υποβάλει στην Ε.Ε. και την UNESCO τους περιορισμούς αυτούς οι οποίοι εφαρμόζονται στα θαλάσσια πάρκα.

Με άλλα λόγια, ουσιαστικά, τυπικά και νομικά όλα τα ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες μέχρι τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα εξ ορισμού αποτελούν πάρκα, διότι ασκείται πλήρης και αποκλειστική κυριαρχία. Αυτό, όμως, δεν το πράττει η κυβέρνηση, αλλά περιορίζεται εκ του ασφαλούς στο θαλάσσιο πάρκο στις νότιες Κυκλάδες, όπου για τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο θαλάσσιο πάρκο των Κυκλάδων δεν έχει προκύψει ποτέ αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση, δηλαδή, παρά τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις της, δεν τόλμησε στο συγκεκριμένο πάρκο στις Κυκλάδες να συμπεριλάβει το σύνολο των Κυκλάδων και κυρίως τις βραχονησίδες Καλόγεροι, στη μέση του Αιγαίου, που και αυτοί έχουν ελληνικά χωρικά ύδατα 6 ν.μ., με την Τουρκία, όμως, να αμφισβητεί ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων…

Η αντίδραση της Τουρκίας δεν αφορά το πάρκο στις Κυκλάδες. Προειδοποιεί την Ελλάδα να μην κάνει παραπέρα κίνηση για ίδρυση πάρκου σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει, κατά την Τουρκία, διαφιλονικούμενο καθεστώς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε πλείστες νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.

Δηλαδή επισημαίνει στην Ελλάδα ότι το πάρκο που έφτιαξε ο Μητσοτάκης στις Κυκλάδες δεν επηρεάζει τα συμφέροντα και τις θέσεις της Άγκυρας. Ωστόσο, προειδοποιεί την Αθήνα να μην κάνει καμιά κίνηση σε αμφισβητούμενη από την Άγκυρα περιοχή.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες έγινε για την εκ του ασφαλούς προβολή Μητσοτάκη και κυβέρνησης.

Η αντίδραση της Τουρκίας για το θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες θα εφαρμοστεί με την εμφάνιση τουλάχιστον τριών τουρκικών θαλάσσιων πάρκων στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Μεσόγειο, και μάλιστα με βάση τον θαλάσσιο τουρκικό χωροταξικό σχεδιασμό που έχει υποβάλει η Τουρκία σε αρμόδιους οργανισμούς και φορείς (ΟΗΕ, UNESCO) και για τον οποίο η Ελλάδα δεν έχει φροντίσει για την τροποποίησή του, ώστε να μην καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε βραχονησίδες και στη μη οριοθετημένη ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

Κερκόπορτα

Συγκεκριμένα, δύο θαλάσσια τουρκικά πάρκα θα εμφανιστούν νοτίως της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και το άλλο βορειοανατολικά του ανατολικού άκρου της Κρήτης. Τα δύο αυτά πάρκα θα βασίζονται στην Τ/Λ ΑΟΖ, η οποία έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ, δεδομένου ότι θα βρίσκονται εντός της τουρκικής ΑΟΖ της οριοθετημένης στο σύνολο Τ/Λ ΑΟΖ. Στην τουρκική αυτή ΑΟΖ η Άγκυρα μπορεί να εφαρμόσει οποιουσδήποτε περιορισμούς επιθυμεί, οι οποίοι βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να απαγορεύει την αλιεία -αυτό ήδη το έχει εφαρμόσει δύο χρόνια στους Έλληνες ψαράδες-, να εγκαταστήσει εξέδρες παρατήρησης και ελέγχου θαλάσσιας ρύπανσης κ.λπ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα εμφανιστεί σε θαλάσσιο τουρκικό πάρκο που θα εκτείνεται από τις ακτές της Τουρκίας μεταξύ Χίου και Σάμου και θα φτάνει μέχρι τον 25 Μεσημβρινό επικαλύπτοντας ορισμένες ελληνικές βραχονησίδες και κυρίως τις βραχονησίδες Καλόγεροι, οι οποίες κείνται 36 ν.μ. ανατολικά της μέσης γραμμής Αιγαίου, 25ος Μεσημβρινός. 

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα τίθεται σε πλήρες αδιέξοδο όσον αφορά τις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου και τούτο συμβαίνει διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποστείλει «παρακλητική» επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, παρουσιάζοντας τον νομικό ισχυρισμό ότι όλες οι νησίδες και οι βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσω των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων. Ωστόσο, οι δύο αυτές Συνθήκες ούτε αναφέρονται ούτε κατονομάζουν ούτε παραχωρούν τις νησίδες και τις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα, με βάση αυτούς τους έωλους φραστικούς ισχυρισμούς, η Άγκυρα να εμμένει στη διεκδίκηση των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου. Παρά ταύτα υπάρχουν συγκεκριμένες συμβάσεις διεθνών οργανισμών με τις οποίες η Τουρκία αποδέχεται ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες Ανατολικού Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, πλην όμως Μητσοτάκης, Δένδιας και επιτελικό κράτος της Ν.Δ. δείχνουν ανήμποροι να τις εντοπίσουν για να προασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα στο Ανατολικό Αιγαίο και να τις ρίξουν κατά πρόσωπο στον Ερντογάν.

Ισχυρισμοί

Το κενό αυτό δίνει την ευκαιρία στην Άγκυρα να επιμένει στον νομικό ισχυρισμό της ότι υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Το ίδιο νομικό κενό, όμως, περιέργως δημιουργεί τη βεβαιότητα στον πρωθυπουργό ότι έχει αποδείξει και εξασφαλίσει την ελληνικότητα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο και εκρηκτικό παραμύθι γύρω από το Μαξίμου.

Το εμφανές αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα περιλάβει στα θαλασσιά πάρκα της αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο, θα βρεθεί ενώπιον των επιχειρησιακών αντιδράσεων της Άγκυρας και θα πρέπει να αμυνθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, αν η Τουρκία περιλάβει στα τουρκικά θαλάσσια πάρκα της ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες, τότε θα έχει στραφεί εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας, την οποία η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί επιχειρησιακά. Δηλαδή, οι τριβές και οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να φτάσουν στο κατακόρυφο.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την ανώδυνη και εκ του ασφαλούς λύση με το θαλάσσιο πάρκο στις νότιες Κυκλάδες.

Ανενόχλητα τα τουρκικά αλιευτικά στο Αιγαίο

Στο πάρκο των Κυκλάδων η κυβέρνηση μπορεί να δηλώσει απαγόρευση αλιείας από ανεμότρατες, βιτζότρατες κ.ά. Αυτό το δικαίωμα το έχει η κυβέρνηση για όλα τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες στα χωρικά ύδατα μέχρι 6 ν.μ.! 

Ωστόσο, σήμερα πληρώνονται οι αμαρτίες, γελοιότητες και ηλιθιότητες του παρελθόντος, διότι η Ελλάδα έχει ορίσει ζώνη αλιείας τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων, την οποία έχει υποβάλει και έχει κατοχυρωθεί στον ΟΗΕ. Δηλαδή ορίστηκε ζώνη αλιείας τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ., στα οποία η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς ασκεί πλήρη κυριαρχία. Σήμερα, όμως, με τα 6 ν.μ. ζώνη αλιείας που συμπίπτουν με τα χωρικά ύδατα επιτρέπεται στην Άγκυρα να στέλνει δεκάδες ανεμότρατες έξω από τα 6 ν.μ., δηλαδή στα διεθνή ύδατα, και να μην αφήνει στον βυθό τίποτα.

Αντίθετα, η Τουρκία έχει ορίσει ζώνη αλιείας 12 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή 6 ν.μ. τα χωρικά ύδατα + 6 ν.μ. την τουρκική ζώνη αλιείας και έχει υποβληθεί στον ΟΗΕ χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αλιείς Αλεξανδρούπολης και Καβάλας να μην μπορούν να ξεμυτίζουν στο Αιγαίο.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Ανάγκη στήριξης του εθνικού πολιτισμού

Η αγραμματοσύνη, η αδιαφορία για τη γλώσσα, η απαξίωση του εθνικού πολιτισμού είναι επιλογές της ελίτ, οι οποίες δυστυχώς...

Βράζει η Ν.∆. με τα τερτίπια Μητσοτάκη!

Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στο στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη....

Ύπουλη επίθεση στα ελληνικά καπνά 

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όμως, ο καπνός παραμένει ένα δημοφιλές προϊόν, που παράγεται σε...

Η συνέντευξη Μητσοτάκη έδειξε την ταπείνωση της Ελλάδας

Η πρόσφατη συνέντευξη Μητσοτάκη, με εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα, αποκαλύπτει το χάος των αντικρουόμενων θέσεων και ενεργειών της...