Όλο και περισσότερα «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι κινείται χωρίς πυξίδα αναστροφής της κακής εικόνας που παρουσιάζει το Μαξίμου
Από τον Πάνο Σώκο
Σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στο στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη. Στο εσωτερικό του κόμματος πλέον όλο και πιο πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάψει όλα του τα χαρτιά, κινείται χωρίς πυξίδα αναστροφής της κακής εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση και περιχαρακώνει το κόμμα με επίθεση ακόμα και στον Κ. Καραμανλή για να διατηρήσει τον έλεγχό του και στο μέλλον, ενώ το ενδεχόμενο εκλογών έρχεται πολύ πιο κοντά από τον Ιούνιο του 2027.
Το μόνο χαρτί που του έχει απομείνει, λένε, είναι οι παροχές του 1,5 δισ. ευρώ που υπόσχεται ότι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, τις οποίες το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει από τον περασμένο Μάρτιο. Όμως είναι αμφίβολο αν το πακέτο που θα εξαγγείλει θα πετύχει τον στόχο της ανάκαμψης, πολύ περισσότερο που το 2026 -έτος κατά το οποίο θα εφαρμοστούν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν-, ακόμα κι αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές, που είναι το πιθανότερο, θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η Ν.Δ θα ανακάμψει, ούτως ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.
«Οι παροχές της ΔΕΘ είναι μια συνταγή που παλιότερα βοήθησε πολύ τη Ν.Δ., όμως από το 2023 και μετά δεν αποδίδει. Και πέρυσι τα ίδια λέγαμε, αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά παρέμειναν καθηλωμένα κάτω από το 28% και πολύ πολύ μακριά από την αυτοδυναμία. Γιατί θα αλλάξουν τώρα με τις νέες παροχές;» λένε βουλευτές της Ν.Δ. και τονίζουν ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά, γιατί, όπως λένε: «Δεν έχουμε δύο χρόνια αλλά ενάμισι το πολύ μέχρι τις επόμενες εκλογές, επειδή δεν θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας αλλά νωρίτερα».
Η εξήγηση είναι απλή και έχει σχέση με τις ευρω-ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας, η οποία την 1η Ιουλίου του 2027 θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η χώρα στο τέλος του Ιουνίου του ’27 όχι μόνο θα πρέπει να έχει κυβέρνηση και πρωθυπουργό, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί και επαρκής χρόνος -όχι εβδομάδες αλλά δυο τρεις μήνες-, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για την προεδρία (η προετοιμασία περιλαμβάνει επαφές και διαβουλεύσεις, τόσο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν όσο και με τη χώρα που θα της την παραδώσει (Λιθουανία), για τον καθορισμό των θεμάτων που η προεδρία θα προωθήσει και ανάλογη προετοιμασία των αρμόδιων υπουργείων). Όμως, αν διατηρηθούν και το διάστημα 2026-2027 τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, κυβέρνηση αυτοδύναμη δεν μπορεί να υπάρξει, επομένως ή θα γίνουν ξανά εκλογές, όπως το 2023 -κάτι που σημαίνει παρατεταμένη εκλογική περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών-, ή διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, που κι αυτές θέλουν σημαντικό χρόνο μέχρι να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, αν καταλήξουν. Αν συνυπολογιστεί η προετοιμασία για την προεδρία ή ακόμα ακόμα και το ενδεχόμενο να αλλάξει κυβέρνηση η χώρα, τότε δεν αποκλείεται οι εκλογές να γίνουν και έξι μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας.
Πυρά κατά Καραμανλή για την… εξουσία
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες για την κυβέρνηση κλίμα οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. είδαν ακόμα μία επικοινωνιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα και να βελτιώσει την κυβερνητική εικόνα όχι μόνο να αποτυγχάνει, αλλά να δημιουργεί και νέα προβλήματα, όπως το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε μιλώντας με απαξιωτικό τρόπο για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις δικές του αποτυχίες.
Σε μια περίοδο που η Ν.Δ έχει ανάγκη από διεύρυνση και σύνθεση, ο κ. Μητσοτάκης διχάζει και ανοίγει εσωκομματικά μέτωπα, όπως η επίθεση αυτή, που ερμηνεύεται από βουλευτές και στελέχη ως μια σχεδιασμένη αμυντική κίνηση περιχαράκωσης του χώρου και απόλυτου ελέγχου της Κ.Ο., με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών, αν δεν μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και θα προκληθούν αναταράξεις, ενώ την κατάσταση θα αξιοποιήσει και η αντιπολίτευση για να επιτεθεί στην κυβέρνηση.
Επί της ουσίας λένε ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα εσωκομματική κατάσταση, που σηματοδοτεί την κορύφωση του απογαλακτισμού της Ν.Δ. από καθετί καραμανλικό για να μπορέσει ο Μητσοτάκης να διατηρηθεί στην εξουσία ή να επιβάλει μελλοντικά την ηγεσία που αυτός θέλει». «Ύστερα από δύο κυβερνητικές θητείες -δύο τουλάχιστον- μη νομίζετε ότι ο Κυριάκος θα αφήσει το κόμμα και θα φύγει, αν δεν εξασφαλίσει την ηγεσία που αυτός θέλει… Δεν τα κάνει αυτά η οικογένεια!» λένε ορισμένοι!
Οι αρρυθμίες στην εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα
Εμφανής ήταν και η αδυναμία του πρωθυπουργού, που δεν πέρασε απαρατήρητη σε μεγάλη μερίδα της Κ.Ο., να δώσει απαντήσεις: για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Λιβύης που επικαλείται πλέον ακόμα και στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα (καθώς επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης μεταξύ άλλων η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη το μνημόνιο, απαίτησε και απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, μπλόκαρε το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, με τον πρωθυπουργό εμμέσως πλην σαφώς να παραδέχεται ότι οδεύει προς τις καλένδες), για την επαμφοτερίζουσα στάση της Αιγύπτου όλο το τελευταίο διάστημα, για το πάγωμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αφού ερωτώμενος αν θα απαντήσει κανείς στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, εφόσον κληθεί η Ουάσινγκτον, απάντησε πως «η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα, η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας. Αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας». Δηλώνοντας πως «εμείς στα ζητήματα με την Τουρκία δεν ψάχνουμε επιδιαιτητές».
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ:
– Δύο πρώην υπουργοί παραπέμφθηκαν, έστω και με πλημμελήματα, στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα Τέμπη, θέμα που εξακολουθεί να πλήττει την κυβερνητική αξιοπιστία, ενώ σε λίγο καιρό θα αρχίσει και η μεγάλη δίκη για την τραγωδία, που θα είναι κάθε μέρα στην επικαιρότητα και θα φτάσει μέχρι και την προεκλογική περίοδο.
– Το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη προκαλεί σοβαρές δημοσκοπικές απώλειες στη Ν.Δ., με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται νέα, εξίσου δυσμενής για την κυβέρνηση δικογραφία από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η αμηχανία που πρωθυπουργού και η έλλειψη αξιόπιστων επιχειρημάτων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν εμφανής στη συνέντευξή του στον Σκάι.
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»
Ο Μητσοτάκης σκότωσε τη ΝΔ, την έκανε να κλείσει το βίο της.
Ο ψηφοφόρος δεν θέλει να τους βλέπει στα μάτια του, ούτε να τους ακούει.