Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Το 2024, σχεδόν 6 στους 10 δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος ήταν η έλλειψη χρημάτων. Τα περισσότερα από τα μισά ταξίδια που έγιναν ήταν σε σπίτια φίλων
Η ακρίβεια σε τρόφιμα και λογαριασμούς, τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα ενοίκια και η υπερφορολόγηση δεν επέτρεψαν πέρυσι στους μισούς Έλληνες να πάνε διακοπές. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη χρημάτων.
Συγκεκριμένα, τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 5,1 εκατομμύρια και έγιναν 8,6 εκατομμύρια ταξίδια. Ο κύριος λόγος που οι υπόλοιποι Έλληνες δεν έκαναν διακοπές ήταν οικονομικός, όπως δήλωσαν σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες (57,5%). Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 81,3 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3,7 δισ. ευρώ.
Η δραματική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, η οποία αποτυπώνεται κάθε μήνα και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Εφορία, Ταμεία και εταιρίες λογαριασμών (π.χ. ρεύμα), έχει άμεση επίπτωση και στη χρηματοδότηση των διακοπών. Παρά τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης και ευημερίας, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ωράριο-λάστιχο και μισθούς πείνας, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να ξεκουραστούν έστω για λίγες ημέρες τον χρόνο.
Χαρακτηριστικό της στενότητας που έχουν οι Έλληνες είναι ότι περισσότερα από τα μισά ταξίδια (52,4%) που έκαναν για τις διακοπές τους πέρυσι έγιναν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, δηλαδή σε ιδιόκτητα εξοχικά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Από τα ταξίδια αυτά, λίγο περισσότερα από τα μισά (53,9%) έγιναν σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Επίσης, ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τρεις στις τέσσερις διανυκτερεύσεις (73,7%) έγιναν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκε περισσότερο σε σχέση με αυτόν στο εσωτερικό της χώρας, υποδηλώνοντας τη στροφή των Ελλήνων σε διακοπές στο εξωτερικό μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών στο εσωτερικό της χώρας, που καθιστούν ασύμφορες ακόμα και τις ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τα ταξίδια στο εξωτερικό που έκαναν άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 7,6%, έναντι αύξησης κατά 3,9% στην Ελλάδα, ενώ η κατάσταση ήταν ακόμη εντονότερη το 2023, όταν μειώθηκαν τα ταξίδια στο εσωτερικό κατά 0,9%, ενώ αυξήθηκαν κατά 9% στο εξωτερικό. Πάντως, τα ταξίδια στο εσωτερικό αποτελούν το 14,3% των συνολικών ταξιδιών, με κύρια χώρα προορισμού την Ιταλία.
Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο δραματική τη φετινή χρονιά. Η νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, με στοιχεία από YouGov Profiles, φωτίζει τις συνήθειες, τις επιλογές και τις τάσεις που χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα φύγει φέτος για διακοπές, κυρίως λόγω αβεβαιότητας και οικονομικών περιορισμών. Το μέσο κόστος διακοπών, με βάση την έρευνα, θα διαμορφωθεί στα 446 ευρώ το άτομο, με τη μέση διάρκεια να φτάνει τις εννιά ημέρες. Φαίνεται ότι οι Έλληνες συμπιέζουν τον χρόνο διακοπών τους και τα έξοδά τους, υπολογίζοντας ότι θα δαπανήσουν το πολύ 50 ευρώ την ημέρα.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»