Του Μανώλη Κοττάκη
Εισαγωγικό σχόλιο: Η Τουρκία ως φαίνεται θα αγοράσει και Eurofighter από τη Γερμανία και F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πυραύλους Meteor από τη Γαλλία. Το μέγα πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι πλέον ότι λέει ασύστολα ψέματα, ότι παραπληροφορεί τα ΜΜΕ, ότι καθησυχάζει τους Έλληνες πολίτες, ότι οι αγορές αυτές στο τέλος δεν θα προχωρήσουν. Κυριακή κοντή γιορτή, τα αποκαλυπτήρια δεν θα αργήσουν. Το μέγα πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πως δεν κάνει τίποτε για να αποτρέψει τις αγορές αυτές. Θα μπορούσε, αν το ήθελε! Αρκεί να έθετε μία ρήτρα για κάθε εκταμίευση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς Αμερικανούς, Γερμανούς και Γάλλους: Ρήτρα μη εξόφλησης σε περίπτωση έγκρισης προμήθειας εξοπλισμών προς μια χώρα του ΝΑΤΟ που απευθύνει απειλή πολέμου προς την Ελλάδα. Το κάνει; Δεν το κάνει; Και ένας που το έκανε, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος μίλησε αυστηρά στον πρεσβευτή της φίλης κατά τα λοιπά Γαλλίας, δέχθηκε ιταμές παρατηρήσεις από τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του.
Είναι άκρως λυπηρό, αλλά στην εξωτερική πολιτική έχουν ριζώσει η ήττα και ο συμβιβασμός μας. Η νίκη είναι άγνωστη λέξη. Κάτι που φαίνεται -έρχομαι στο κυρίως θέμα του σημερινού σημειώματος- στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα, για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για το Κυπριακό και για τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Κύπρου. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η φινλανδοποίηση σφραγίζεται με χάρτες και «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Τα κακόηχα ΜΟΕ που παραπέμπουν σε βουκόλους, παρά σε διπλωμάτες και πολιτικούς.
Δείτε τι ζούμε:
– Χάρτες καταθέσαμε εμείς στις Βρυξέλλες για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό μας μετά την καταδίκη μας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, χάρτες κατέθεσε και η Τουρκία στον ΟΗΕ και στην UNESCO, με τους οποίους διχοτομεί το Αιγαίο στη μέση, στον 25ο Μεσημβρινό.
– Χάρτες με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο κατέθεσε η Τουρκία στο αποθετήριο του ΟΗΕ, χάρτες καταθέσαμε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι και εμείς μετά την υπογραφή των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
– Χάρτες για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο καταθέσαμε εμείς στον ΟΗΕ, χάρτες θα καταθέσει και η Τουρκία, με τους οποίους θα εγείρει και πάλι ζητήματα κυριαρχίας στις βραχονησίδες μας στα Δωδεκάνησα.
– Χάρτες με τα σημεία που θα κάνει η Chevron έρευνα και εξόρυξη σε θαλασσοτεμάχια νοτίως της Κρήτης, Ρηματική ∆ιακοίνωση και χάρτες αμφισβήτησης της ελληνικής μέσης γραμμής ανακοίνωσε και η Τουρκία στην περιοχή, με «μπροστινό» την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης.
– NAVTEX εκδώσαμε εμείς για την πόντιση του καλωδίου στην Κάσο, NAVTEX αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας εξέδωσε και η Τουρκία. Και μαζί με όλα αυτά συζητάμε Ελλάς και Κύπρος, στο πλαίσιο της πενταμερούς στον ΟΗΕ, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε επίπεδο αντιπροσωπιών «Επιτροπών Νεολαιών» και «Επιτροπών της Κοινωνίας των Πολιτών» (καθώς και φωτοβολταϊκά στη νεκρά ζώνη για τις δύο κοινότητες), που δίνουν το δικαίωμα στην Άγκυρα να ομιλεί περί διαλόγου μεταξύ δύο κρατών. Όσκαρ σοφίας! Για να μην υπάρχουν, λοιπόν, αμφιβολίες, μην περιμένετε τον Σεπτέμβριο για την επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο διάλογος γίνεται ήδη καιρό τώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Επί χάρτου. Φαίνεται ξεκάθαρα για πού το έχουν βάλει.
Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι.
ΤΕΛΕΙΟ
Φαίνεται ξεκάθαρα για πού το έχουν βάλει, εδώ και 50 χρόνια με κείνο το οικόπεδο
που κείται μακράν, κύριε Μανώλη.