Εσωσε το τομάρι της, όχι την εικόνα της

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέζησε από την πρόταση δυσπιστίας, όμως η συζήτηση έδωσε την ευκαιρία για έντονες επικρίσεις προς το πρόσωπό της

Από τη Μαρία Δεναξά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέζησε από την πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει εναντίον της οι συντηρητικοί «Πατριώτες για την Ευρώπη». Το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν άφησε καμία αμφιβολία: η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με 360 ψήφους κατά, 175 υπέρ και 18 αποχές. Ωστόσο, η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την ευκαιρία για έντονες επικρίσεις προς το πρόσωπό της, κυρίως από τα έδρανα της Αριστεράς και του Κέντρου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται συχνά στόχος λόγω του αυταρχισμού της, που φαίνεται να κλιμακώνεται, αλλά και για το γεγονός ότι είχε στραφεί υπερβολικά προς τη σκληρή Δεξιά, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επανεκλογή της. Έτσι, με αφορμή την πρόταση μομφής, στο Ευρωκοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες επικράτησε μια ατμόσφαιρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, παρόλο που δεδομένης της κατανομής των κοινοβουλευτικών δυνάμεων η πρόταση δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει. Αλλά πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός.

Κυρίως, το επεισόδιο επέτρεψε στους επικριτές της να εκτονωθούν και ανέδειξε άλλη μια φορά τη διχαστική και εκνευριστική προσωπικότητα της Γερμανίδας πολιτικού, που θέλει να τα ελέγχει όλα και να υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της.

Η πρόταση μομφής, που υποβλήθηκε από τον Γκεόρκε Πιπερέα, Ρουμάνο ευρωβουλευτή του ριζοσπαστικού κόμματος της Δεξιάς AUR, κατέκρινε την «υπερπρόεδρο» για την έλλειψη διαφάνειας σε αυτό που είναι πλέον γνωστό ως «Pfizergate».

Η Φον ντερ Λάιεν δέχτηκε έντονη κριτική επειδή στις αρχές του 2021, εν μέσω πανδημίας, αντάλλαξε sms με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ενώ η Ε.Ε. διαπραγματευόταν την αγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Τα μηνύματα αυτά ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και κοινοβουλευτικές πιέσεις.

Εξαιτίας αυτής της υπόθεσης έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών και νομικών προσφυγών. Μία από τις πιο σημαντικές ήρθε από τους «New York Times», οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας πρόσβαση στη σχετική αλληλογραφία. Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο την ελευθερία της πληροφόρησης και την ανάγκη διαφάνειας σε κρατικές συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορεί την Επιτροπή ότι παραβίασε τις αρχές χρηστής διοίκησης και δημόσιου συμφέροντος. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στο στόχαστρο η ελίτ των Βρυξελλών

«Ήρθε η ώρα της αλήθειας: από τη μία πλευρά, η αυτοκρατορική ελίτ των Βρυξελλών, από την άλλη, οι πατριώτες και η κοινή λογική. Δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγές, πρέπει να γίνει μια επιλογή» σχολίασε αιχμηρά ο Βίκτορ Όρμπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανήκει στο ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), την πρώτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν πάντα ο αγαπημένος στόχος του Βίκτορ Όρμπαν και όχι άδικα τις περισσότερες φορές.

Η ίδια υπερασπίστηκε τον εαυτό της τη Δευτέρα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με επιθετική ρητορική, επιτιθέμενη στους «εξτρεμιστές», στους «αντιεμβολιαστές» και τους «θαυμαστές του Πούτιν» που, όπως ισχυρίστηκε, προκάλεσαν την πρόταση μομφής.

Της απάντησαν με φραστικά πυρά και όχι μόνο από τις τάξεις των πατριωτικών κομμάτων. «Θέλετε να κυβερνήσετε με εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη ή με εκείνους που αγωνίζονται καθημερινά για να την οικοδομήσουν;» της είπε η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.

«Κρατήστε τον λόγο σας. Αν τον προδώσετε ξανά, μην έχετε καμία αμφιβολία: οι Σοσιαλδημοκράτες θα ηγηθούν της αντίστασης» προειδοποίησε η Ισπανίδα. «Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας σε αυτό το Κοινοβούλιο; Η ευρωπαϊκή ατζέντα έχει βαλτώσει» και «η Ευρωπαική Επιτροπή είναι υπερβολικά συγκεντρωτική και άκαμπτη» επέκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της ομάδας Renew Europe (φιλελεύθεροι) Βαλερί Χαϊέρ.

Και πρόσθεσε: «Κυρία πρόεδρε, βρίσκεστε σε αδιέξοδο. Έχετε επιτρέψει στο ΕΛΚ να ευνοήσει ευκαιριακές συμμαχίες με τη ριζοσπαστική Δεξιά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αποκαταστήστε την τάξη στην πολιτική σας οικογένεια. Ανακτήστε τον έλεγχο».

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να αποδειχθεί ότι η συμμαχία μεταξύ ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών και Renew κλυδωνίζεται σοβαρά.

Επιβίωση με κάθε κόστος – Πολιτικές επιλογές και συμμαχίες ανάλογα με τις συνθήκες

Κατά την αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της, η Φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει πως την περιμένουν δύσκολα καθήκοντα:

– Αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

– Θέσπιση νέας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας.

– Ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία.

– Αποτελεσματικότερη μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα, έχει να διαχειριστεί και τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ορίσει την 1η Αυγούστου ως νέα καταληκτική ημερομηνία για τους δασμούς.

Το έργο της αναμφίβολα είναι δύσκολο. Όμως, η κριτική δεν σταματά, ειδικά για τις πολιτικές επιλογές και τις συμμαχίες που κάνει όποτε τα βρίσκει σκούρα, παρά το κόστος

Δεν είναι τυχαίο ότι θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη που διόρισε αντιπρόεδρο της Ε.Ε. τον Ραφαέλε Φίτο, από το Fratelli d’ Italia, κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι. Κάποιοι δεν της το συγχωρούν. Την Πέμπτη η σκληρή Δεξιά ψήφισε κατά πλειοψηφία εναντίον της, αλλά όχι ομόφωνα. Οι Πατριώτες, στους οποίους ανήκουν και ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν, στήριξαν την πρόταση μομφής. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), στους οποίους ανήκει το κόμμα της Μελόνι, ήταν διχασμένοι και είχαν προαναγγείλει ότι θα την απορρίψουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έμαθε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Δεν φαίνεται να είχε καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Το Ισραήλ λέει όχι στην παράδοση F-35 στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως πρέσβη στην...

Επιχείρηση «Μυρτώ» στις ακτές της Λιβύης

Με τον Μαρίνο Ζαμπάτη συνυπηρετήσαμε στους Αλεξιπτωτιστές το 1991. Ένας φιλότιμος και ευθυτενής Καταδρομέας. Μετά τη στρατιωτική θητεία του...

Η Μύκονος θέλει το Nammos της και η Παλαιστίνη το «Γάζζο» της

Η πλαστικοποιημένη ινφλουένσερ απολαμβάνει ευτυχισμένη  το δροσερό πρωινό κοκτέιλ της στην ξύλινη ξαπλώστρα δίπλα στην εικοσιπεντάρα πισίνα της παραθαλάσσιας έπαυλης στη...

«Επιδημία» αυτοκτονιών επικριτών του Μακρόν

Τη δημοφιλή σειρά του Netflix «House of Cards» θυμίζουν όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία, που το τελευταίο διάστημα καταγράφει ντόμινο...