«Επιδημία» αυτοκτονιών επικριτών του Μακρόν

Ερωτήματα εγείρουν όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, καθώς… ξαφνικό τέλος στη ζωή τους έβαλαν ορισμένοι από τους πολέμιους του προέδρου

Από τη Μαρία Δεναξά 

Τη δημοφιλή σειρά του Netflix «House of Cards» θυμίζουν όσα διαδραματίζονται στη Γαλλία, που το τελευταίο διάστημα καταγράφει ντόμινο αυτοκτονιών όσων ερευνούν σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται το όνομα του Εμανουέλ Μακρόν ή ασκούν κριτική στα έργα και τις ημέρες του.

Σε ηλικία 54 ετών και χωρίς να έχει δείξει στο περιβάλλον του σημάδια ότι ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του απαγχονίστηκε τη Δευτέρα, μέσα στο σπίτι του, ο Ολιβιέ Μαρλέι. Ο ενοχλητικός γκολικός βουλευτής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, που τόλμησε να σκαλίσει τα άπλυτα της υπόθεσης Alstom, του πρώην γαλλικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και που φέρεται ότι πουλήθηκε κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες στην αμερικανική General Electric το 2014, όταν ο Μακρόν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό οι μίζες να χρηματοδοτήσουν την πολιτική ανέλιξη και την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου το 2017.

Ο Ολιβιέ Μαρλέι

Ο Μαρλέι μιλούσε για «σκανδαλώδη εκποίηση της γαλλικής κυριαρχίας». Μάλιστα, ετοίμαζε πυρετωδώς βιβλίο, με τίτλο «Γαλλική διάλυση: Το τέλος του μακρονισμού», που θα κυκλοφορούσε τον Νοέμβριο.

Το βιβλίο φέρεται ότι ήταν ένα καταγγελτικό μανιφέστο για τον μακρονισμό. Ο βουλευτής είχε το θράσος να ψάξει στα χρυσά σκουπίδια της Μακρονίας για το βιομηχανικό στολίδι της Γαλλίας που εκποιήθηκε και ετοιμαζόταν να κάνει αποκαλύψεις «μεγατόνων» για την πώληση και για ένα πιθανό «συμφωνητικό διαφθοράς», όπως είχε ήδη υποδείξει το 2019. Το χειρόγραφο, «πολύ προχωρημένο» σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», ύστερα από αυτήν την εξέλιξη μάλλον θα μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αξιωματικός

Κι ύστερα υπάρχει άλλος ένας θάνατος, δεν είναι ο μόνος, που εγείρει πολλά ερωτήματα. Ο Ερίκ Ντενεσέ, ένας άλλος ταραχοποιός του μακρονισμού, πρώην αξιωματικός της DGSI, των μυστικών υπηρεσιών, πέθανε στις 11 Ιουνίου υπό εξίσου ανησυχητικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, το πτώμα του βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, δίπλα από ένα όπλο. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν αποκλείουν την «αυτοκτονία»… Και ο Ντενεσέ ενδιαφερόταν πολύ για την Alstom. Μιλούσε για κρατική ευθύνη, για προδοσία, για «αμερικανική ομηρία» της γαλλικής στρατηγικής βιομηχανίας.

Όπως κι ο Μαρλέι, υπογράμμιζε σε κάθε του δημόσια παρέμβαση τις σκοτεινές πτυχές αυτής της επιχείρησης, στην οποία ο Μακρόν φέρεται ότι είχε τον ρόλο του μαέστρου.

Το 2014 ο Αρνό Μοντεμπούρ, τότε υπουργός Οικονομίας, έμαθε για την πώληση της Alstom από ένα τηλεγράφημα του Bloomberg και αφού είχε παρακαμφθεί από το Ελιζέ, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν υπηρετούσε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας, προτού διοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Ολιβιέ Μαρλέι, ως επικεφαλής μιας επιτροπής έρευνας για την πώληση της Alstom το 2018, κατήγγειλε μια «τεράστια ροή χρημάτων» προς τον χρηματοοικονομικό τομέα: 500 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές για τραπεζίτες και δικηγόρους, ορισμένοι από τους οποίους, τι έκπληξη, βρέθηκαν μεταξύ των δωρητών του κόμματος En Marche, του Εμανουέλ Μακρόν, το 2017.

Δώδεκα υπάλληλοι 

Στις δύο αυτοκτονίες θα πρέπει να προστεθούν και οι αυτοκτονίες δώδεκα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιων Οικονομικών (DGFiP) σε λιγότερο από έξι μήνες, ενώ άλλοι οκτώ αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Είκοσι τραγωδίες από τον Ιανουάριο στο υπουργείο Οικονομικών. Για τον γενικό γραμματέα της Force Ouvrière για τις δημόσιες υπηρεσίες, Ολιβιέ Μπρουνέλ, είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα.

Πάντως, για τις δύο αυτοκτονίες του Μαρλέι και του Ντενεσέ μέσα σε έναν μήνα, δύο κριτικές φωνές κατά του Μακρόν που σίγησαν, μοιάζει σαν ο μακρονισμός να έχει premium συνδρομή στην τύχη, την ώρα που φαίνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος αναγεννιέται από τις στάχτες του και για να αποφύγει την εξαφάνιση ετοιμάζει με μηχανορραφίες το έδαφος για να παραμείνει στην προεδρία της χώρας μέχρι το 2037!

Οι κακεντρεχείς θα πουν ότι στη Γαλλία του Μακρόν οι αντίπαλοί του πέφτουν σαν τις μύγες και τα ενοχλητικά θέματα εξαφανίζονται από την επιφάνεια της επικαιρότητας. Ωστόσο, η Μακρονία δεν χρειάζεται να επινοεί συνωμοσίες. Έχει το ταλέντο να αφήνει τα πράγματα να διευθετούνται από μόνα τους…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Η Μακρονία συνεργάζεται στενά με το Κουλιστάν κι έτσι δεν αποκλείεται να είναι το επόμενο στάδιο κι εδώ. Υπάρχουν πολλές και πολύ ενοχλητικές φωνές… αλλά μάλλον είναι αργά τώρα. Οι φωνές των περισσοτέρων είναι ενοχλητικές και δεν γίνεται να “αυτοκτονήσουν” τόσους πολλούς. Τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλα θέματα ώστε να σταματήσει να ασχολείται ο κόσμος με τα σκάνδαλά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

«Πόρτα» του Χαφτάρ σε Πλεύρη, Ευρώπη!

O Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρώην «σύμμαχος» της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος την Κυριακή έδειξε την «πόρτα» στον υπουργό Εξωτερικών...

Με άδεια χέρια έφυγε από Λιβύη ο Γεραπετρίτης

Δεν μπορεί να υπάρχει ακριβέστερο πειστήριο της ευρείας εκτίμησης ότι η αποστολή του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στην Ανατολική...

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, στις 13...

Ικέτης ο Γεραπετρίτης στη Λιβύη

Έστω και καθυστερημένα, κατόπιν εορτής, με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ επισήμως κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ από το 2020,...