Ο άλλοτε «σύμμαχος» της κυβέρνησης τον χαρακτήρισε ανεπιθύμητο, όπως και τους εκπροσώπους της Ε.Ε., και τον έδιωξε κακήν κακώς από τη Βεγγάζη!
O Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρώην «σύμμαχος» της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος την Κυριακή έδειξε την «πόρτα» στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, που συναντήθηκε μαζί του αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει το παραμικρό, αυτή τη φορά χαρακτήρισε ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «Κράτος της Λιβύης» γίνεται λόγος για καταχρήσεις των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε.
Τι ακριβώς συνέβη; Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπία επισκέφθηκε πρώτα την Τρίπολη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση για συνομιλίες σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς τις ευρωπαϊκές χώρες, και στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη στη Βεγγάζη για συνομιλίες με τον Χαφτάρ για τον ίδιο λόγο. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ – οι Αρχές τούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα: «Ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης υπ’ αριθ. 19 του έτους 2025. Σχετικά με τις παραβιάσεις των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση.
Η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών και των διεθνών συμβάσεων, και η συμπεριφορά τους αντιπροσωπεύει έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και αποτελεί παραβίαση των λιβυκών νόμων, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης. Κατόπιν τούτου, η προγραμματισμένη επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση ακυρώνεται και απαιτείται η άμεση αποχώρησή τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο “Μπενίνα” της Βεγγάζης, θεωρούμενων ως ανεπιθύμητων.
Η λιβυκή κυβέρνηση τονίζει εκ νέου προς όλους τους διπλωμάτες και τα μέλη διεθνών αποστολών και οργανισμών, είτε είναι κυβερνητικοί είτε μη, την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης, μέσα από την πλήρη συμμόρφωση με τις λιβυκές νομοθεσίες, τις διεθνείς συνθήκες και τις αναγνωρισμένες διαδικασίες για την οργάνωση επισκέψεων αντιπροσωπιών, και την υποχρέωση να συνεργάζονται με τη λιβυκή κυβέρνηση με βάση όσα ορίζονται στις συμφωνίες, τις συνθήκες και τις διεθνείς αναγνωρίσεις.
Δρ Οσάμα Σαάντ Χαμάντ, πρωθυπουργός της Λιβυκής Κυβέρνησης
Εκδόθηκε στη Βεγγάζη, 8 Ιουλίου 2025».
Αυτή είναι η ανακοίνωση από την πλευρά του Χαφτάρ, και όποιες δηλώσεις είχαν γίνει από τους Ευρωπαίους υπουργούς και τον επίτροπο της Ε.Ε. μέχρι να εκδιωχθούν μοιάζουν χωρίς ουσία. Ουσιαστικά, αυτά που δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης λίγη σημασία έχουν πια: «Είμαστε εδώ αντιπροσωπία της Ε.Ε. με τον επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την Ε.Ε. και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε».
Η Κρήτη «βουλιάζει» από παράνομους μετανάστες
Ασύλληπτες διαστάσεις λαμβάνει το Μεταναστευτικό στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή πίεση, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις 48 ώρες περισσότερα από 1.500 άτομα έχουν αποβιβαστεί στις ακτές του νησιού, προκαλώντας ασφυκτικές συνθήκες στις ήδη επιβαρυμένες δομές. Το πρόβλημα αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς οι καθημερινές αφίξεις μεταναστών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τη στιγμή που οι υποδομές φιλοξενίας βρίσκονται στα όριά τους.
Το απόγευμα της Δευτέρας πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε τρεις λέμβους νότια της Γαύδου, στις οποίες επέβαιναν 162 πρόσφυγες και μετανάστες. Παρά τους ανέμους έντασης 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, η επιχείρηση διάσωσης στέφθηκε με επιτυχία και οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί ακόμα δύο συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και της Γαύδου. Στην πρώτη, περισυνελέγησαν περίπου 230 άτομα που επέβαιναν σε δύο λέμβους, ενώ στη δεύτερη εντοπίστηκαν ακόμη τρία σκάφη με 259 επιβαίνοντες, που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Συνολικά, οι επιχειρήσεις διάσωσης μόνο μέσα σε μία ημέρα αφορούσαν περισσότερα από 650 άτομα, με τις αρμόδιες Αρχές να δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αξιωματούχος του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας με σαφήνεια για την έκρυθμη κατάσταση, τόνισε: «Ξεχάστε τις 3-4 ημέρες προσωρινής φιλοξενίας. Αυτό δεν ισχύει πια. Όταν καθημερινά καταφθάνουν τόσες εκατοντάδες που προστίθενται στους ήδη στοιβαγμένους, ο χρόνος παραμονής αυξάνεται κατά πολύ καθώς οι δομές εκτός Κρήτης έχουν φρακάρει και τηρείται σειρά προτεραιότητας». Η εκρηκτική κατάσταση πυροδότησε αντιδράσεις στην Αγία Γαλήνη, όπου έφτασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ομάδα περίπου 150 μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιβίβασή τους στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε προσωρινό κατάλυμα. Στο σημείο έσπευσαν τοπικές λιμενικές Αρχές και ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Κασσωτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή φιλοξενεί ήδη 3.000 τουρίστες και η εικόνα των συνεχών αφίξεων προκαλεί αναστάτωση.
Το ξημέρωμα της Τρίτης, ακόμα 38 άτομα αποβιβάστηκαν στις Τρεις Εκκλησιές και αναμένεται να μεταφερθούν στο Ηράκλειο, ενώ άλλοι 48 μεταφέρονται με φορτηγό πλοίο στους Καλούς Λιμένες, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους Καλούς Λιμένες, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν ότι ζουν σε διαρκή αγωνία. Όπως εξηγεί ο Μάνος Λενακάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, οι μετανάστες δεν μεταφέρονται άμεσα, αλλά μένουν για μέρες στον οικισμό, προκαλώντας δυσφορία, συσσώρευση σκουπιδιών και φόβο. «Φέτος η κατάσταση έχει ξεφύγει. Πέρυσι ήρθαν 2.000 άτομα, φέτος ήδη ξεπερνάμε τα 3.000» ανέφερε. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες καραβιές βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Κρήτη!
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»