Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*
Ελάχιστα προβλήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ η είδηση ότι από το σχέδιο της ετήσιας προόδου της Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων σε αυτήν αφαιρέθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα»! Ο λόγος, προφανής: αυτή η επιτυχία, που αντικρούει, έστω μερικώς, την ιστορική ύβρι που συντελέστηκε με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, δεν επιτελέστηκε με κάποια ελληνική πρωτοβουλία, αλλά με ενέργειες της … Βουλγαρίας!
Είναι γνωστό ότι οι Βούλγαροι δεν δέχθηκαν ποτέ την εθνοπροδοτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με την οποία εκχωρήθηκαν οι όροι «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς. Ο λόγος; Μα, γιατί αντιστρατεύεται το δικό τους ιστορικά στρεβλό αφήγημα, ότι δηλαδή οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν είναι τίποτε άλλο από Βούλγαροι.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, εύκολα κάποιος ότι με την προδοσία των Πρεσπών δεν εκχωρήθηκε μόνο ένα κομμάτι της εθνικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς, αλλά δόθηκε το δικαίωμα σε κύκλους του βουλγαρικού εθνικισμού να επαναφέρουν το δικό τους «ιστορικό» αφήγημα και τις δικές τους διεκδικήσεις επί ελληνικών εδαφών και πληθυσμών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στο κρατίδιο των Σκοπίων ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη τους. Ο ίδιος ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Cesky Denik» (10/6/1993), μεταξύ άλλων, για την ύπαρξη 100.000 Ελλήνων στην περιοχή των Σκοπίων:
«Στα Βαλκάνια σήμερα καθένας ανταγωνίζεται τους αριθμούς και το δικό του έθνος το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο. Οι Έλληνες δηλώνουν πως ζουν εδώ 250.000 Έλληνες, όμως από τις στατιστικές είναι μόνο 100.000»!
Είναι λογικό οι 100.000 Έλληνες των Σκοπίων στην πραγματικότητα να ξεπερνούν τους 200.000. Αλλά, ακόμα και αν δεχθούμε την παραδοχή των 100.000 του τότε Σκοπιανού προέδρου, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό 5% επί του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου. Και επειδή μειονοτική ομάδα (εθνική, γλωσσική, θρησκευτική κ.λπ.), εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται αυτή που αποτελεί λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού σε μια χώρα, τότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ομιλούμε για ελληνική εθνική μειονότητα στα Σκόπια. Εν προκειμένω, μάλιστα, μιλάμε για μια ελληνική εθνική μειονότητα με πολύ σημαντικό ποσοστό μέσα στη χώρα, η οποία όχι μόνο δεν απολαμβάνει την αναγνώρισή της και την αποδοχή των δικαιωμάτων της, αλλά δεν της δίνεται καν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απογραφή που ακολούθησε τις δηλώσεις του Γκλιγκόροφ (το 2002), στην οποία δεν υπήρχε η επιλογή «ελληνική» στη δήλωση καταγωγής των απογραφομένων, οι δηλώσεις μόλις 422 ατόμων για ελληνική εθνική καταγωγή τους έγιναν δεκτές και δημοσιοποιήθηκαν!
Η εθνομηδενιστική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ήταν λογικό να μην επικαλεστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού των Σκοπίων στη λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά γι᾽ αυτήν στο κείμενό της. Τι είναι, άραγε, αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εδώ και 6 χρόνια διαχειρίζεται της τύχες της πατρίδας και του Ελληνισμού, να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο; Τι είναι αυτό που την καθιστά απρόθυμη να προβάλει τα εθνικά μας δίκαια και την ιστορική αλήθεια, τη στιγμή μάλιστα που οι Σκοπιανοί όχι μόνο δεν αρκούνται σε όσα εξωφρενικά αποκόμισαν με την προδοσία των Πρεσπών, αλλά επιπλέον καταστρατηγούν τους όρους της «συμφωνίας» και παραβιάζουν συνεχώς και προκλητικά τις διατάξεις της;
Στα Σκόπια το φρούτο ωρίμασε. Ποιος θα το φάει τελικά;
*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», [email protected]
Αν λοιπόν …”μειονοτική ομάδα (εθνική, γλωσσική, θρησκευτική κ.λπ.), εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται αυτή που αποτελεί λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού σε μια χώρα, τότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ομιλούμε για ελληνική εθνική μειονότητα στα Σκόπια”…
με τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 30ετια… στην Ελλάδα δεν συμφέρει πλέον εμάς να μιλάμε για τους Έλληνες στο Μοναστήρι και στα Σκόπια…
Και ο νοων νοείτω.
ΥΓ αλλά ας πάμε και μια βόλτα λίγο πιο μακριά…
στην Κύπρο, η οποία εποικιζεται γοργά με αγορές τεράστιων περιοχών και οικονομικών οντοτήτων από Ισραηλινούς την τελευταία 10ετια, ενώ οι ισραηλινές ελίτ ουδέποτε έκρυψαν πως βλέπουν την Νήσο ως προέκταση του Ισραήλ (όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σε ομιλία ‘θα χάσουμε το Νησί μας’).