Το ώριμο φρούτο των Σκοπίων!

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Ελάχιστα προβλήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ η είδηση ότι από το σχέδιο της ετήσιας προόδου της Ε.Ε. για την ένταξη των Σκοπίων σε αυτήν αφαιρέθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε «μακεδονική γλώσσα» και σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα»! Ο λόγος, προφανής: αυτή η επιτυχία, που αντικρούει, έστω μερικώς, την ιστορική ύβρι που συντελέστηκε με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, δεν επιτελέστηκε με κάποια ελληνική πρωτοβουλία, αλλά με ενέργειες της … Βουλγαρίας!

Είναι γνωστό ότι οι Βούλγαροι δεν δέχθηκαν ποτέ την εθνοπροδοτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με την οποία εκχωρήθηκαν οι όροι «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» στους Σκοπιανούς. Ο λόγος; Μα, γιατί αντιστρατεύεται το δικό τους ιστορικά στρεβλό αφήγημα, ότι δηλαδή οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν είναι τίποτε άλλο από Βούλγαροι.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, εύκολα κάποιος ότι με την προδοσία των Πρεσπών δεν εκχωρήθηκε μόνο ένα κομμάτι της εθνικής ταυτότητας στους Σκοπιανούς, αλλά δόθηκε το δικαίωμα σε κύκλους του βουλγαρικού εθνικισμού να επαναφέρουν το δικό τους «ιστορικό» αφήγημα και τις δικές τους διεκδικήσεις επί ελληνικών εδαφών και πληθυσμών. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στο κρατίδιο των Σκοπίων ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στην τύχη τους. Ο ίδιος ο τότε πρόεδρος των Σκοπίων, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα «Cesky Denik» (10/6/1993), μεταξύ άλλων, για την ύπαρξη 100.000 Ελλήνων στην περιοχή των Σκοπίων:

«Στα Βαλκάνια σήμερα καθένας ανταγωνίζεται τους αριθμούς και το δικό του έθνος το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο. Οι Έλληνες δηλώνουν πως ζουν εδώ 250.000 Έλληνες, όμως από τις στατιστικές είναι μόνο 100.000»!

Είναι λογικό οι 100.000 Έλληνες των Σκοπίων στην πραγματικότητα να ξεπερνούν τους 200.000. Αλλά, ακόμα και αν δεχθούμε την παραδοχή των 100.000 του τότε Σκοπιανού προέδρου, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό 5% επί του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου. Και επειδή μειονοτική ομάδα (εθνική, γλωσσική, θρησκευτική κ.λπ.), εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται αυτή που αποτελεί λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού σε μια χώρα, τότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ομιλούμε για ελληνική εθνική μειονότητα στα Σκόπια. Εν προκειμένω, μάλιστα, μιλάμε για μια ελληνική εθνική μειονότητα με πολύ σημαντικό ποσοστό μέσα στη χώρα, η οποία όχι μόνο δεν απολαμβάνει την αναγνώρισή της και την αποδοχή των δικαιωμάτων της, αλλά δεν της δίνεται καν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απογραφή που ακολούθησε τις δηλώσεις του Γκλιγκόροφ (το 2002), στην οποία δεν υπήρχε η επιλογή «ελληνική» στη δήλωση καταγωγής των απογραφομένων, οι δηλώσεις μόλις 422 ατόμων για ελληνική εθνική καταγωγή τους έγιναν δεκτές και δημοσιοποιήθηκαν!

Η εθνομηδενιστική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ήταν λογικό να μην επικαλεστεί τα δικαιώματα του Ελληνισμού των Σκοπίων στη λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», αφού δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά γι᾽ αυτήν στο κείμενό της. Τι είναι, άραγε, αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εδώ και 6 χρόνια διαχειρίζεται της τύχες της πατρίδας και του Ελληνισμού, να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο; Τι είναι αυτό που την καθιστά απρόθυμη να προβάλει τα εθνικά μας δίκαια και την ιστορική αλήθεια, τη στιγμή μάλιστα που οι Σκοπιανοί όχι μόνο δεν αρκούνται σε όσα εξωφρενικά αποκόμισαν με την προδοσία των Πρεσπών, αλλά επιπλέον καταστρατηγούν τους όρους της «συμφωνίας» και παραβιάζουν συνεχώς και προκλητικά τις διατάξεις της;

Στα Σκόπια το φρούτο ωρίμασε. Ποιος θα το φάει τελικά;

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», [email protected]

  1. Αν λοιπόν …”μειονοτική ομάδα (εθνική, γλωσσική, θρησκευτική κ.λπ.), εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται αυτή που αποτελεί λιγότερο από το μισό του συνολικού πληθυσμού σε μια χώρα, τότε αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ομιλούμε για ελληνική εθνική μειονότητα στα Σκόπια”…

    με τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία 30ετια… στην Ελλάδα δεν συμφέρει πλέον εμάς να μιλάμε για τους Έλληνες στο Μοναστήρι και στα Σκόπια…
    Και ο νοων νοείτω.

    ΥΓ αλλά ας πάμε και μια βόλτα λίγο πιο μακριά…
    στην Κύπρο, η οποία εποικιζεται γοργά με αγορές τεράστιων περιοχών και οικονομικών οντοτήτων από Ισραηλινούς την τελευταία 10ετια, ενώ οι ισραηλινές ελίτ ουδέποτε έκρυψαν πως βλέπουν την Νήσο ως προέκταση του Ισραήλ (όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σε ομιλία ‘θα χάσουμε το Νησί μας’).

  2. Ερώτηση:
    Ποια χρονιά αναγνωρίστηκε η …μακεδονική από τον ΟΗΕ και ο τότε ΠΘ τσιμουδιά δεν έβγαλε;

  3. ανατολικέ τομεα, συμφέρει να μιλάμε. Για έναν λόγο: το 90% αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες. Άσχετα τι λέγει ο Νταβούτογλου στο πολύ καλό βιβλίο του “Το στρατηγικό βάθος” από το 2010. Αν δεν το έχεις διαβάσει, προτείνω να το κάνεις. Φαντάζομαι το ΥΠΕξ και το διπλωματικό σώμα να το έχουν ξεκοκαλίσει. Ο Ερντογάν τον είχε Υπ.Εξ. Σήμερα τον έχει αποκυρήξει. Τον έχει καρατομήσει. Όχι όμως και την στρατηγική του. Το δόγμα του. Τα ακολουθεί κατά γράμμα.

    Με το Ισραήλ έχουμε δύο κοινά. Είμαστε ανάδελφα παλαιά έθνη, περιστοιχιζόμενα από γείτονες που θέλουν να μας καταβροχθίσουν. Άλλωστε όλος ο δυτικός πολιτισμός οικοδομήθηκε, στηρίχθηκε εδώ και είκοσι αιώνες σε δύο πόλεις – πυλώνες. Αθήνα – Ιερουσαλήμ.
    Για εμάς δεν είναι μόνο οι Τούρκοι αλλά κι Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι και προσωπική μου γνώμη – αν κι έχω και ιταλική καταγωγή – κι οι Λατίνοι. Ίσως με θεωρείς υπερβολική αλλά σ’ αυτό έχω καταλήξει όση ιστορία έχω διαβάσει.
    Για τους τελευταίους απορώ πως οι Έλληνες τους θεωρούν φιλικό έθνος. Ανέκαθεν ήταν εχθρικό. Δεν αναφέρομαι ως απαρχή το 1940, ούτε στην υποβάθμιση του ελληνόφωνου νότου. Ο συσκοτισμός κι η καταλήστευση της Ελλάδας, του Ελληνικού πολιτισμού, των έργων τέχνης, οι απηνείς διώξεις των Ελλήνων η πώληση τους στα σκλαβοπάζαρα, δεν άρχισαν από το Βυζάντιο, τους Οθωμανούς αλλά από το 146 π.Χ. και υπό μια έννοια, μέχρι τις μέρες μας.
    Ο Ράμα ότι λέγει, ότι κάνει, δεν το κάνει από μόνος του. Πρώτα του κλείνει το μάτι η Μελόνι. Το ίδιο κι οι προκάτοχοι του.
    Καλώς ζητάμε πίσω τα ελγίνεια αλλά δεν αξιώνουμε τα έργα τέχνης που κοσμούν σχεδόν όλες τις ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, προιόντα βάναυσης κλοπής.
    Από 438 π.Χ μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1687 μ.Χ ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη έστεκαν αναλείωτα, στο χρόνο. Ο Μοροζίνι γιατί το έκανε; κανένα στρατιωτικό όφελος ή σκοπό δεν εξυπηρεούσε ο βομβαρδισμός!!!.

    Η συμφωνία των βρώμικων Λιμνών στους Ψαράδες ακόμη κι αν την δει κανείς τελείως ψυχρά, ακόμη κι αν αφαιρέσει την ιστορική ανακρίβεια, σήμερα διαπιστώνει ότι το πρόβλημα δεν το έλυσε, αντίθετα το επιδείνωσε. Άσχετα τι ισχυρίζονται οι εμνευστές και εκτελεστές της. Όχι μόνο με την Ελλάδα.
    Προσωπική μου γνώμη, την είχα γράψει και τότε στο αντινιούς: δεν θα περπατήσει το μόρφωμα.

    Δημοσθένης: “Οὐκ ἦν ἄρ᾽, ὦ ἄνδρες Ἀθηναῖοι, χαλεπώτερον οὐδὲν ἢ γείτονος πονηροῦ καὶ πλεονέκτου τυχεῖν”

  4. Τι είναι, άραγε, αυτό που εμποδίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εδώ και 6 χρόνια διαχειρίζεται της τύχες της πατρίδας και του Ελληνισμού, να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο;

    Ίσως είναι και καλύτερα, αφού με τον αφορισμό του καταστρέφει όποιο θέμα κι αν καταπιάνεται.
    Παρ’ όλ’ αυτά είναι μια κυβίστηση του ιδίου που μας έλεγε πως θα επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία, αλλά αποδείχθηκε πονηριά προς άγρα ψήφων. Δεν ήξερε, όπως πάντα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά σκέφτηκε το έωλο επιχείρημα πως τα κράτη έχουν συνέχεια.
    Τα κράτη έχουν συνέχεια, αλλά όχι οι Συμφωνίες….

    @ΝΕΦΕΛΗ
    Θα αγνοείς ότι η τότε Ιερουσαλήμ, είχε αλληλογραφία με την Σπάρτη και όχι με την Αθήνα

  5. @ΝΕΦΕΛΗ καλησπέρα
    Δεν καταλαβαίνω ποιους εννοείς με “90% που αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες”. Εννοείς μήπως τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ξένη εθνότητα μέσα στην Ελλάδα, την οποία εννοώ εγώ; Μόλις απαιτήσουμε να αναγνωριστεί ελληνική εθνική μειονότητα στα Σκόπια, θα βγουν οι άλλοι που έχουμε εδώ και θα πουν “ωπ ωπ, και μεις θέλουμε…” Αυτά τα προέβλεψε κανείς όταν άνοιγαν τα σύνορα;

    Ως προς τον άξονα Αθήνας – Ιερουσαλήμ, όπου διαπιστώνω ότι εξαιρείς τη Ρώμη. Ως τώρα το αφήγημα ήταν “άξονας Αθήνα-Ρώμη-Ιερουσαλήμ”.
    Δεν συμφωνώ με κανέναν άξονα, είτε διμερή είτε τριμερή, γιατί οι Άξονες ευνοούν πάντα τους ισχυρότερους στο σχήμα και οι πιο αδύναμοι σύρονται πίσω από τις θελήσεις του δυνατού.
    Είμαστε έθνος ανάδελφο ασφαλώς, κάποιοι άλλοι δεν είναι ακριβώς, διότι έχουν τις ΗΠΑ αδελφή.
    Όμως το “έθνος ανάδελφο” από μόνο του δεν παράγει κοινό τόπο. Επίσης το Ισραήλ έχει τεράστια πολεμικά στρατιωτικά μπλεξίματα με όλη τη γύρω περιοχή και εκ των πραγμάτων είναι υπερβολικά απασχολημένο με τα του οίκου του.
    Για παράδειγμα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δρουν οι Χούθι στα χωρικά τους ύδατα, προβλέπει η στρατηγική συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας ρήτρα να σηκωθούν ισραηλινά μαχητικά να προστατεύουν τη ναυσιπλοϊα, η οποία βάλλεται εξ αιτίας ακριβώς της εχθρότητας Ιράν-Ισραήλ;
    Δεν άκουσα κάτι.
    Δεν κινούνται οι Ισραηλινοί ποτέ αν δεν θίγονται τα άμεσα συμφέροντά τους. Και πολύ καλά κάνουν.

    Συμφωνώ με το σκεπτικό σου για το σκέλος Ιταλία. Αυτή δημιούργησε ένα κρατικό μόρφωμα στα σύνορά μας ως ανάχωμα στην ελληνική επέκταση δυτικά.
    Εμείς βεβαίως έχουμε τη Μεγάλη Ελλάδα η οποία είναι ΚΑΤΑΔΙΚΉ ΜΑΣ, αγκάθι στα πλευρά του ιταλικού Βορρά.
    Λόγω ΕΕ όμως δεν μιλάμε για συνένωση, ούτε καν πολιτισμική, ούτε καν σε επίπεδο αδελφοποίησης δήμων, όπως γίνεται στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, όπου ένα σωρό δήμοι αλλά και η περιφέρεια ολόκληρη έχουν αδελφοποιηθεί με δήμους απέναντι… (δυστυχώς).

    Στο ζήτημα Ισραήλ – Κύπρος τώρα, ή άξονας Αθήνα-Ισραήλ. Πολιτιστικά κοινά σημεία (γλώσσα, θρησκεία, έθιμα, τέχνες…πλην του σύγχρονου λαϊκού ελληνικού τραγουδιού που αρέσει εκεί) δεν διακρίνω.
    Ένα κοινό σημείο είναι ο δυτικός προσανατολισμός των δύο κρατών.
    Όπου όμως το Ισραήλ κινεί αποφασιστικά τα νήματα στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να τα δίνει όλα, αλλά με την Ελλάδα να πασχίζει να ακουστεί με ασθενική φωνούλα ακόμα. Ο άξονας αυτός λοιπόν είναι ετεροβαρής. Τι να μας κάνουν εμάς οι Ισραηλινοί;…

    Τέλος, οι αγορές γαιών, οικιών και οικονομικών οντοτήτων σε μεγάλη κλίμακα είναι ανησυχητικές από όποιο ξένο κράτος και αν εκπορεύονται. Η οικονομική ισχύς των Ισραηλινών μετοίκων μπορεί να αποβεί παράγοντας αποσταθεροποίησης στο Νησί, καθώς όπου τον λόγο έχει ο πακτωλός χρήματος, οι ασθενέστεροι οικονομικά εξοβελίζονται και δημιουργούνται μονοπώλια.

    Είναι το σούπερ μάρκετ που εξαφανίζει το μικρομάγαζο του ντόπιου το οποίο μικρομάγαζο μετά κατεβάζει τα ρολά. Και όπου κατεβαίνουν ρολά έρχεται η πείνα του ιθαγενούς αλλά ο ισχυρός ξένος ανθεί. Αυτό είναι απευκταίο.

    ΥΓ δεν ξεχνάμε και το αρνητικό παράδειγμα των 120.000 Ρώσων που είχαν ενσκήψει στην Κύπρο και την ταλαιπωρία της ώσπου να αποτινάξει τη μαύρη οικονομία. Και μιλάμε για δυτικά προσανατολισμένους και για ομόδοξους επίσης.

  6. Το 1954 δόθηκε το όνομα Μακεδονία σκέτο στο νότιο τμήμα της τότε Γιουγκοσλαβίας , υπογράφει ο ΠΑΠΑΓΟΣ και ο ΤΙΤΟ.

  7. @ανατολικέ τομέα,
    εννοώ την θρησκευτική μειονότητα της θράκης
    Δεν έγραψα για άξονα. Αυτός αφορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα όπως το συνέλαβε ο Σούμαν.
    Ο δυτικός πολιτισμός είχε δύο πόλεις αναφορές. Τον ανθρωποκεντρισμό της Αθήνας και τον μονοθεϊσμό της Ιερουσαλήμ, πριν μεσουρανήσει η Ρώμη.
    Τεράστια ή λιγότερο τεράστια πολεμικά στρατιωτικά μπλεξίματα με όλη την γύρω περιοχή μας έχουμε κι εμείς.
    Αν αναφέρεσαι στην συμφωνία της χώρας μας με το Ισραήλ το 2017 πουθενά δεν καταγράφεται η υποχρέωση του Ισραήλ για πολεμική προστασία των ελληνόκτητων πλοίων.
    «Η οικονομική ισχύς των Ισραηλινών μετοίκων μπορεί να αποβεί παράγοντας αποσταθεροποίησης στο Νησί» ή και παράγοντας ανάσχεσης τουρκικής απειλής, ακόμη και υποχώρησης. Είναι ανάλογα πως θα χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την διεθνή συγκυρία. Τίποτε δεν είναι άσπρο – μαύρο.
    Η Θεσσαλονίκη γνώρισε οικονομική άνθιση με την Εβραϊκή κοινότητα πριν τον ΒΠΠ. Το ίδιο και τα Γιάννενα. Τα Ιόνια κ.α. Ο Μπεναρόγια ήταν ο πρώτος συνδικαλιστής με την οργάνωση Φεντερασιόν, πρόδρομο του ΚΚΕ που ξεκίνησε από την συμπρωτεύουσα.
    Οι 120.000 Ρώσοι που είχαν ενσκήψει στην Κύπρο δεν το έκαναν από μόνοι τους. Το σήμα το έδωσε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ίδια η Κύπρος. Το ίδιο και στην Μάλτα..
    Στο Ισραήλ εκτός από Παλαιστίνιους κι Άραβες κατοικούν μόνιμα πολλοί Ρώσοι. Έχει ευρεία ρωσική κοινότητα. Ξέπλυμα πάντως δεν γίνεται. Αν πρόσεξες στα τελευταία αιματηρά γεγονότα με Γάζα Παλαιστίνη κάτι ψιθυρίσματα ακούστηκαν από τον Πούτιν…
    Υπάρχει θέσφατο στην εξωτερική πολιτική: Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου
    Το Ομόδοξον Ρώσων και Ουκρανών δεν εμπόδισε τους πρώτους να βομβαρδίζει ανηλεώς τους δεύτερους. Στα καθ’ ημάς, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν η ομόδοξη Ρωσία. Η διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας του πατριαρχείου Μόσχας είναι στόχος Πούτιν. Οι ρωσικές μονές στο Άγιο Όρος είναι ξενοδοχείο Ρώσων πρακτόρων. Τον Κεμάλ τον εξόπλισε ο Στάλιν για την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου. Πάντα υπέκρυπτε εχθρική διάθεση απέναντι της Ελλάδας και φίλια με την Τουρκία είτε τσαρική είτε κομμουνιστική είτε Πουτινική
    Τον Αύγουστο του 1961 ο Χρουτσώφ απείλησε να βομβαρδίσει τον Παρθενώνα κι επήρε γεναία απάντηση από Καραμανλή

    Το μικρομάγαζο του ντόπιου πριν εξαφανιστεί από το Σούπερ Μάρκετ είχε εξαφανίσει τον πλανόδιο παραγωγό – μικροπωλητή. Έτσι πάει η ζωή. Ότι τελειώνει, αρχίζει κάτι άλλο..
    Η έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης με την μαζική είσοδο στον ηλεκτρισμό κατάπιε πολλά χειρονακτικά επαγγέλματα.
    Το ίδιο συμβαίνει τώρα και θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπάρχει ειδική μελέτη – πρόβλεψη της ΕΕ πως θα χαθούν 470.000 μόνιμες θέσεις μέχρι τέλους του ’25 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Καλά να είσαι..τα ξαναλέμε..

  8. @ΝΕΦΕΛΗ καλησπέρα, κατάλαβα ποιους εννοείς, όμως εμείς έχουμε περί τις 700.000 Αλβανούς που σε αυτούς αναφερομουν, καλά τα αντεπιχειρήματα σου, η Κύπρος δεν είναι αμέτοχη βέβαια… έκανε τα λαθη της και το πλήρωσε με μνημόνιο και ίσως και με άλλα, η έκρηξη στο Μαρί ουδέποτε διαλευκανθηκε…

    Ωστόσο το Ισραήλ ζήτησε χθες από τον Τραμπ να χτυπήσει πάλι με μαχητικά τους Χουθι, τώρα που γίνονται επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει τη δική του άμεση σχέση με το θέμα. Λόγω της έχθρας Ιράν Ισραήλ γίνονται αυτά. Άρα και οι βαλλομενοι της ναυτιλίας μπορούν να το βάζουν στο τραπέζι, για να μη σου πω πως ενας εφοπλιστής έχει την οικονομική άνεση να αγοράσει ένα από τα παλαιότερα μαχητικά… αρκετοί πλούσιοι στον πλανήτη αγοράζουν και βγαίνουν σε πώληση αυτά. Με λιγότερα συστήματα μεν, αλλά ικανά για αποτροπή.

    ΥΓ τον Μπεναρόγια τί τον ήθελες;… χα χα… εφιάλτης, η Σαλονίκη Σελανικ ναι ήταν πάντα πολυεθνική πολη, δεν μ’αρεσει αυτό βέβαια… τεσπά ενέσκηψε και ο Καύκασος…

    Για τη Ρωσία επικροτω απολύτως. Σλαβα Ουκραίνα!!!

    Καλή δροσιά, δεν έχω ίντερνετ τώρα έληξε το πρόγραμμα, ες αύριον τα σπουδαία.

  9. @ανατολικέ τομέα,
    δεν είναι δουλειά των εφοπλιστών να αγοράζουν βομβαρδιστικά ή στρατιωτικά αεροπλάνα για αυτοπροστασία της περιουσίας τους. Είναι δουλειά των κρατών, σύμφωνα με διακρατικές συμφωνίες ομαλής αβλαβούς διεύλεσης εμπορικής ναυσιπλοοίας. Αλλοίμονο αν τους παραχωρήσει η διεθνής έννομη τάξη τέτοιο δικαίωμα.
    Για κάνε μια δεύτερη σκέψη….
    Είσαι σίγουρος πως δεν θα το χρησιιμοποιήσουν με αυτό το πρόσχημα για αλλότριους σκοπούς – στόχους; εγώ όχι.
    Κι απ΄ ότι σε “γνωρίζω” ούτε κι εσύ. Η ένοπλη προστασία πολιτών και περιουσιών αφορά μόνο, και μόνο το κράτος ως θεσμική οντότητα. Κανέναν άλλον. Πλούσιο ή φτωχό. Αλίμονο αν περάσει σε άλλα χέρια..
    Πάντως, μια που τα λέμε, διακρίνω στον λόγο σου μια υπερβολική δυσανεξία, πολλές φορές κι επιθετικότητα για τους …έχοντες κσι κατέχοντες…
    Δεν ρουφούν όλοι το αίμα του λαού ούτε είναι απάνθρωποι σκληροί εκμεταλλευτές της περήφανης εργατιάς που λέγει κι ο Κουτσούμπας..και πολύ τον “πάω” για τις ατάκες του..
    Πλούτο στην χώρα, θέσεις εργασίας, χορηγίες, καινοτόμες ιδέες, έρευνες και πρακτικές παράγουν ή φέρουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές. Η επιχειρηματικότητα. Το κεφάλαιο. Όχι οι εργάτες. Ούτε εγώ ούτε εσύ. Οι περισσότεροι υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες. Και πολλοί σε δύσκολες συνθήκες για την πατρίδα ακόμη και στις μέρες μας, έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη..
    Μακάρι να είχε περισσότερους η χώρα μας.

    Ο Μπεναρόγια ήταν μια αμφιλεγόμενη ευφυής προσωπικότητα πρωτοποριακή για την εποχή της. Άνοιξε τον δρόμο στον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Άλλο αν εγκολπώθηκε το ΣΕΚΕ νυν ΚΚΕ τις ιδέες τον στοχασμό του..
    Εξ άλλου με δανεική σκέψη πορεύεται διαστραβλώνοντας του ιδιοκτήτες της. Καμία σχέση ο Μάρξ, ο Ένγκελς με το μισητό απάνθρωπο πρόσωπο του κομμουνισμού..
    Τον θυμήθηκα για να καταδείξω ότι οι Εβραίοι είναι πρωτοποριακά μυαλά.. Αν δεν ήταν, θα είχαν χαθεί στην διαδρομή της ιστορίας. Το ίδιο κι οι Έλληνες..

    Διαφωνώ με τον όρο πολυπολιτισμική πόλη η Θεσσαλονίκη. Εκτός ότι δεν υφίσταται κατ’ ουσίαν, εγκυμονεί κινδύνους..
    Η Θεσσαλονίκη η Μακεδονία γενικά δεν έχουν προσεχθεί, από τους πολιτικούς μας ως ώφειλαν, διαχρονικά.
    Στις μέρες μας ο πρώτος που το είπε ήταν ο Βενιζέλος. Ικανός πολιτικός στις δύσκολες μέρες του μνημονίου, καλός συνταγματολόγος, άριστος χρήστης της Ελληνικής γλώσσας, δεινός ρήτορας. Φτώχυνε η βουλή από την απουσία του.
    Η Ρόδος η Σύρος τα Επτάνησα δεν είναι πολυπολιτισμικές περιοχές πόλεις; ας το κλείσω εδώ γιατί θα πονέσει το παρακάτω..
    Τα ξαναλέμε.. με ολόφρεσκιες τις οπτικές σου ίνες..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Υπερβολικά τα στερεότυπα για τους Κρητικούς 

Η Κρήτη βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, αλλά αναδεικνύεται και ένα πλούσιο παρασκήνιο. Αντιδρούν αρκετοί Κρητικοί στον άτσαλο τρόπο...

Μια συνηθισμένη Τετάρτη στη δουλειά

«Έχει δροσίσει κάπως σήμερα...» λέω στο φιλαράκι μου, τον Ανδρέα, παρηγορητικά στο περίπτερο, ένα εργατόπαιδο νυχτοφύλακα της νικοτίνης, από...

Το έθνος καταστρέφεται από το ίδιο το κράτος!

Ο εποικισμός της Ελλάδας από στίφη Αφροασιατών ισλαμιστών, ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας, συνεχίζεται με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Τα πλοία του...

Ο Κυριάκος δεν είναι αχάριστος…

Mετά από την ιστορική αποκαθήλωση του πατρός Μητσοτάκη, το 1993 όλα έδειχναν ότι τόσο ο ίδιος όσο και η...