Εντονη ενόχληση και καταγγελία του δημάρχου Ρεθύμνου για απουσία συντονισμένου σχεδίου, καθώς οι υποδομές φιλοξενίας είναι υποτυπώδεις και οι προσωρινές λύσεις στήνονται από τη μια στιγμή στην άλλη
Ασφυκτικό είναι το κλίμα στην Κρήτη μετά τη συνεχιζόμενη ροή μεταναστών που κατέφθασαν τα τελευταία 24ωρα από τις ακτές της Λιβύης. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης απηύθυνε ηχηρό μήνυμα προς την Πολιτεία, καταγγέλλοντας την απουσία συντονισμένου σχεδίου και υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να σηκώνει το βάρος μιας διεθνούς κρίσης». Η απόφαση μεταφοράς 442 μεταναστών στο Ρέθυμνο προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς οι υποδομές φιλοξενίας παραμένουν υποτυπώδεις, με τέντες και προσωρινές λύσεις να στήνονται κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο δήμαρχος δήλωσε ενοχλημένος από τη μονομερή απόφαση της Πολιτείας να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, χωρίς κανέναν σχεδιασμό. «Δεν φταίνε οι άνθρωποι που ξεπούλησαν τις περιουσίες τους για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο αύριο. Αλλά η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν είναι δουλειά της Αυτοδιοίκησης να λύσει το πρόβλημα. Όπως η Πολιτεία θέτει κριτήρια για την όποια εγκατάσταση, πρέπει να βάλει κριτήρια και για μια δομή φιλοξενίας μεταναστών».
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Λιμενικό αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η Κρήτη δέχεται κύματα αφίξεων σχεδόν ανά τρεις ώρες, με επιχειρήσεις διάσωσης να στήνονται σε ανοιχτή θάλασσα και σε παραλίες. Το περασμένο Σάββατο 442 αλλοδαποί εντοπίστηκαν ανοιχτά των Καλών Λιμένων και περισυνελέγησαν από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά και, τελικά, μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη και από εκεί οδηγήθηκαν στο Ρέθυμνο.
Ενδεικτικό του μεγέθους της κρίσης είναι ότι μόλις λίγες ώρες αργότερα άλλοι 230 μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης, σε δύο λέμβους. Μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα, ενώ η Πολιτική Προστασία Σελίνου κινητοποιήθηκε για να διαχειριστεί την κατάσταση.
Παράλληλα, σε άλλες επιχειρήσεις των τελευταίων ωρών 68 άτομα αποβιβάστηκαν στον Λέντα και οδηγήθηκαν στο Ηράκλειο, όπου συνελήφθη ένας 30χρονος διακινητής. Άλλοι 96 αλλοδαποί εντοπίστηκαν νότια των Καλών Λιμένων, με δύο υπηκόους Σουδάν να συλλαμβάνονται ως διακινητές. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι αναχώρησαν από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης πληρώνοντας τεράστια ποσά για το ταξίδι τους – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 3.000 ευρώ.
Στη Γαύδο εντοπίστηκαν ακόμη δύο ομάδες, 35 και 68 ατόμων αντίστοιχα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν προσωρινά και μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα. Οι έρευνες και οι συλλήψεις διακινητών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση: μόνο το Σάββατο συνελήφθησαν πέντε άτομα από Σουδάν και Αίγυπτο, ενώ οι προανακρίσεις συνεχίζονται στα Κεντρικά Λιμεναρχεία Ηρακλείου και Χανίων.
Η Κρήτη μετατρέπεται πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα hot spot της Μεσογείου, με τις τοπικές Αρχές να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επιχειρησιακή και ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης.
Οι ροές προβληματίζουν την Ευρ. Επιτροπή
Οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό βρέθηκαν στο στόχαστρο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα, με προέλευση κυρίως τις ανατολικές ακτές της Λιβύης. Το θέμα επιβεβαίωσε χθες, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λαμέρτ.
Ο κ. Λαμέρτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αυξημένες ροές μεταναστών μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα των παράτυπων αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα και ειδικότερα από τη Λιβύη». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαίων επιτρόπων και της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, «ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ και η επίτροπος για θέματα Μεσογείου Ντουμπράβκα Σουίτσα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το θέμα αυτό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε επιπλέον πως ο επίτροπος Μετανάστευσης Μ. Μπρούνερ θα επισκεφτεί σύντομα τη Λιβύη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αποστολής που αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές και τους κρίσιμους παράγοντες της περιοχής. Στόχος, όπως σημειώνεται, είναι η «προσέγγιση και η δέσμευση με παράγοντες “κλειδιά” στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη».
Ωστόσο, προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επικείμενη αποστολή, ούτε και την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησής της.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Αρχικά, οι Κρήτες, φιλόξενοι όντες, πρόφεραν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν αυτούς τούς “κακομοίρηδες”, όπως έλεγαν. Τώρα, όμως, που η μία καραβιά φτάνει μετά την άλλη, άρχισαν να ακούγονται και φωνές διαμαρτυρίας και προβληματισμού. Τι θα γίνουν όλοι δαύτοι; Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ΚΥΤ και οι αποθήκες είναι γεμάτες. Ούτε συζήτηση να κοιμόνται στους δρόμους, ή να μείνουν μονίμως εδώ. Είχα προβλέψει από την αρχή, αλλά με είπαν υπερβολικό, ότι θα έλθει στιγμή που το πράγμα θα πάρει άσχημη τροπή. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, αλλά ο κόσμος στο νησί άρχισε να διαμαρτύρεται ακούγοντας και διαβάζοντας καθημερινά τα απίστευτα νούμερα των αφίξεων. Οι λιμενικοί εκπέμπου SOS, διότι δεν έχουν άλλες αντοχές. Στις λιβυκές ακτές περιμένουν ακόμη πολλές χιλιάδες Αφροασιατών να μεταφερθούν στην Κρήτη. Τι μέλλει γενέσθαι;
Άμα είναι μετανάστες, καλώς έρχονται (ως μετανάστες έχουν ήδη εκπληρώσει τα ζητούμενα από το νόμο, στις πρεσβείες της Ελλάδος στις χώρες τους) και ντροπή του κράτους που δεν τους έχει ήδη μεταφέρει στα μέρη εγκατάστασής τους για να ξεκινήσουν να δουλεύουν στις ειδικότητες και επαγγέλματα που δήλωσαν και βάσει αυτών επελέγησαν να μεταναστεύσουν.
Στην περίπτωση που απλώς έχουν εισέλθει παράνομα, θεωρούνται εισβολείς και ήδη έπρεπε να είναι στον πάτο της θάλασσας ή με μια σπρωξιά από τις φρεγάτες, στα χωρικά ύδατα της λιβύης.