Μόνο αν… βάλουμε μυαλό θα απαλλαγούμε από την Ελλάδα του Μητσοτάκη!

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Η Ολλανδία παρέχει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει την ατομική και συλλογική ευαισθησία του λαού της και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών της και ταυτόχρονα να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες ελληνικές. Εδώ, υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας αρνιόταν να επιλύσει απλούστατο γραφειοκρατικό θέμα, απτόμενο στοιχειώδους λογικής, το οποίο ύστερα από τηλεφώνημα ιδιωτικού γραφείου λύθηκε σε χρόνο dt. Στην Ολλανδία η αντίστοιχη υπάλληλος αγωνιούσε αν οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν βέλτιστες και κατανοητές.

Ο Carlo Maria Cipolla, πανεπιστημιακός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας, στο βιβλίο του  «οι Βασικοί νόμοι της ηλιθιότητας» υποστήριξε ότι η βλακεία είναι η κυρίαρχη δύναμη στην κοινωνία. Οι νόμοι του Cipolla, που αναλύονται λεπτομερώς στο δοκίμιό του, περιγράφουν το πλαίσιο της καταστροφής που προξενούν οι βλάκες στο περιβάλλον τους.

Η κεντρική ιδέα του Cipolla είναι ότι «η ηλιθιότητα συμβαδίζει με την κακία και η καλοσύνη με την ευφυΐα», δοθέντος ότι ο εθνικός δείκτης ευφυΐας (IQ) των κρατών είναι ανάλογος της οικονομικής ευμάρειας, της ποιότητας ζωής, της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και της κοινωνικής συνοχής.

Ο μέσος δείκτης ευφυΐας των Ολλανδών και των Ελλήνων είναι 100.74 και 90.77, αντίστοιχα, («The intelligence of nations», R. Lynn, D. Becker). Οι πρώτοι συγκαταλέγονται μεταξύ των λαών με το υψηλότερο IQ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα με τη βέλτιστη προσωπική καλοσύνη, και οι δεύτεροι με το χαμηλότερο IQ, άρα, κατά Cipolla, όχι μόνο η βλακεία, αλλά και η κακία είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, καταστάσεις άλλωστε που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, π.χ. ο τρόπος οδήγησης και ο ηλίθιος θάνατος στους δρόμους, οι δημόσιες υπηρεσίες, η πολιτική συμπεριφορά κ.λπ.

Στο βιβλίο «Why nations fail: The origins of power, prosperity and poverty» («Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη: Οι αρχές της ισχύος, της ευημερίας και της φτώχειας) οι Daron Acemoglu και James A. Robinson υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές και οικονομικές θεσμικές δομές που ελέγχονται από τις ελίτ (λαθρομετανάστευση, ΟΠΕΚΕΠΕ, τράπεζες) επηρεάζουν την ευημερία και την ανάπτυξη ενός έθνους και συνεπώς διαμορφώνουν το εθνικό IQ, μέσω των πολιτικών αποφάσεων των συνθηκών διαβίωσης, π.χ. γκέτο Αθήνας, εξαναγκασμός συμβίωσης με λαθρομετανάστες κ.λπ., της εκπαίδευσης, της διατροφής και της κοινωνικής συνοχής.

Στην Ελλάδα οι εκμεταλλευτικοί θεσμοί, που ελέγχονται από το διακομματικό πελατειακό πολιτικό σύστημα και την ελίτ, συνειδητά υποβαθμίζουν εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν το εθνικό IQ, όπως η πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση.

Η κακή εκπαίδευση οδηγεί αφενός σε χαμηλές γνωστικές επιδόσεις, αξιολογούμενες από το τεστ PISA, και αφετέρου στην αδυναμία έκφρασης ορθολογικής πολιτικής συμπεριφοράς, π.χ. δύο φορές εξελέγη πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, παρότι τους μπόλιασε με το ζόρι και τους φυλάκισε στα σπίτια τους.

Στην τελευταία αξιολόγηση της PISA η Ελλάδα κατέγραψε βαθμολογία χαμηλότερη του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Το IQ της χώρας διαρκώς χειροτερεύει συγκρινόμενο με την προ Μητσοτάκη περίοδο, ενώ καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα των αρίστων κηφήνων αποδομεί τη δημόσια υγεία και αρνείται να βελτιώσει τη διατροφική πολιτική της, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την παιδική ευφυΐα λόγω της ελλιπούς διατροφής.

Τέλος, οι εργασιακές ευκαιρίες παρουσιάζονται μόνο για τους «φραπέδες», τους «χασάπηδες» και τις «γαλάζιες» ακρίδες, ενώ η εργασιακή δυστοπία περιορίζει την έκθεση στα γνωστικά ερεθίσματα και τις ίσες οικονομικές ευκαιρίες (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αυτές οι πολιτικές επηρεάζουν αρνητικά το εθνικό IQ, εξαναγκάζοντας τους εξυπνότερους των Ελλήνων να μεταναστεύσουν.

Το πλέον σημαντικό, ο μέσος όρος του IQ των πολιτικών είναι ανάλογος του μέσου δείκτη ευφυΐας του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η βλακεία, η κακία και το βασίλειο του διαβόλου να έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα του Μητσοτάκη.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

  1. Τι με λέτε διδάκτορα;
    ρε τον μπαγαπόντη τον Κυριάκο, εγκατέστησε και βασίλειο του διαβόλου;
    πότε πρόλαβε;
    Γι αυτό πήγε στο Αγιο Όρος ο τρισκατάρατος, για εξορκισμό αγιωρείτικο!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Οι απαγορεύσεις παράγουν περιφρόνηση

Της μόδας ήτανε τότε, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '70, το παντοφλέ παπούτσι με άσπρη κάλτσα, βελούδινη, να...

Ώρα για δράση!

Το παράδειγμα είναι παλιό. Η κοινωνία μοιάζει με ανθρώπινο σώμα. Ως εκ τούτου, όλα τα μέλη της υποχρεούνται να...

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα αναγέννηση

Αφορμή για το σημερινό κείμενο ήταν τηλεφώνημα από φίλο που παλαιότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά τώρα, όπως λέει,...

Το δικαστικό Ναυαρίνο

Όσα θλιβερά, κατάπτυστα, αλλά και γελοία ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις ημέρες για τους φραπέδες, τους χασάπηδες και τα...