Γερμανικά… επιτεύγματα: Και διέλυσαν την Ελλάδα και έχασαν την επιρροή τους

Του Μανώλη Κοττάκη

O γερμανικός παράγων πάντοτε ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στη χώρα μας, παρά τον δεδηλωμένο φιλοτουρκικό προσανατολισμό του. Διαχρονικώς. Στα χρόνια των Mνημονίων ανέπτυξε σχέσεις με πολλά μέλη του πολιτικού μας προσωπικού και επιχείρησε μακρά και βαθιά διείσδυση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο τρόπος που το έκανε όμως ήταν τόσο άγαρμπος, ώστε από την παρέμβασή του ευνοήθηκε αναπάντεχα η -έως τότε «μισητή»- Αμερική. Μέσα σε πέντε χρόνια άλλαξε το τοπίο δεκαετιών. Η σκληρή και δυσανάλογη λιτότητα που μας επεβλήθη «για να κάνουμε τα μαθήματά μας», όπως διεκήρυσσε τότε προσβλητικά η καγκελάριος, είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ο μεταπολιτευτικός αντιαμερικανισμός με τον μεταμνημονιακό αντιγερμανισμό. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους τη ευρωζώνης, η Γερμανία δεν είναι πια αυτή που ήταν κάποτε. Είναι μεγάλη χώρα και τη σεβόμαστε, αλλά είναι και πληγωμένη χώρα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε βαριά το κύρος της ως ηγέτιδας δύναμης της Ε.Ε., ενώ οδήγησε και σε βαθιά αποβιομηχάνιση. Η ηγεσία της (Σολτς, Μπέρμποκ) απεδείχθη στην πράξη πιόνι στη σκακιέρα των Δημοκρατικών. Δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της σπουδαίας ηπείρου μας. Έζησε την ανατίναξη των αγωγών Nordstream που είχαν στόχο την ίδια. 

Τούτων δοθέντων, η αύρα που άφησε η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην πατρίδα μας ήταν καλή για την ίδια, γιατί σύσφιγξε τις σχέσεις της με μερικούς κεντρικούς παίκτες, αλλά όχι απαραιτήτως για τη χώρα της. Η προσέλευση Ελλήνων πολιτικών στην ομιλία της ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε σύγκριση με το παρελθόν – τολμώ να πω απογοητευτική, κατώτερη του αναμενομένου. 

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Άκη Σκέρτσου («οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα του περασμένου αιώνα!»), Θάνου Πετραλιά (εξαιρετικός) και Βιβής Χαραλαμπογιάννη, Συν τους πρώην υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Χρήστο Στυλιανίδη. Έδωσαν το «παρών» οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, γερμανοτραφείς αμφότεροι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, που αντάλλαξαν θερμό ασπασμό, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και βεβαίως η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ιδιωτικώς, η καγκελάριος συνάντησε κατά μόνας τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και σε δείπνο τούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Αλέξη Τσίπρα και Κωστή Χατζηδάκη. Άλλες εποχές θα έκανε «ουρά» το υπουργικό συμβούλιο, με πρώτο τον Άδωνι, για να υποβάλει τα σέβη του. Πάνε αυτά! Η εποχή του Ράιχενμπαχ και του Χούφτελ ανήκει στο παρελθόν. Η αιτία είναι, νομίζω, διπλή: πρώτον, η υποχώρηση της επιρροής της Γερμανίας στους κόλπους της Ε.Ε., εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Το Βερολίνο δεν εκπέμπει την ίδια ακτινοβολία. Δεύτερον, γιατί υπάρχει απογοήτευση και μέσα στο σύστημα και μέσα στην κοινή γνώμη για το ότι 

α) η Γερμανία προωθεί τώρα, που τα προβλήματα έφτασαν έξω από την αυλή της, την ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους αν πρόκειται για τη χρηματοδότηση της αγοράς ευρωπαϊκών εξοπλισμών (ΑΛΛΑ, ΟΤΑΝ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ «NEIN»), 

β) γιατί η έλλειψη όρθωσης αναστήματος της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να αποτελέσουν όλες σχεδόν οι οικονομίες του Νότου τον αποδέκτη της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Η ίδια επωφελήθηκε επί πολλά χρόνια από τις προνομιακές τιμές που της χάριζε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά ο μέσος Έλλην κλήθηκε να πληρώσει το μάρμαρο της ακριβής ενέργειας του πολέμου.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα: η ιστορική αυτογνωσία που αποκτά ο ελληνικός λαός στο βάθος του χρόνου. Μπορεί οι σχέσεις μας να δείχνουν σήμερα ανέφελες λόγω του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, που κλείνει τα στόματα και αναβάλλει τους καβγάδες, αλλά στη μνήμη των Ελλήνων έχουν χαραχθεί δύο μεγάλα και αξεπέραστα τραύματα. Το πρώτο είναι ο φοβερός ρατσισμός και οι επιθέσεις που δέχθηκαν οι Έλληνες επιστήμονες στους χώρους εργασίας όπου απασχολούνταν στη Γερμανία. Κάποιοι που ξέρω παραιτήθηκαν λεβέντικα από τις δουλειές τους. Ακόμα υπάρχει κρυπτόμενος και σε ύφεση εν τίνι μέτρω αυτός ο ρατσισμός. Το δεύτερο είναι η συνειδητοποίηση ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν ήρθαν εδώ για να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να μας βοηθήσουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Ήρθαν εδώ για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, για να κερδίσουν μερικές ιδιωτικοποιήσεις, για να μας κλέψουν το τραπεζικό δίκτυό μας στα Βαλκάνια και να επιστρέψουν στην ωραία τους χώρα. Απογοήτευσαν στο τέλος ακόμα και τους «Γερούν, γερά» με τις αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις τους. Τα σκληρότατα Μνημόνια με τα οποία ξεκληρίστηκαν οικογένειες ήταν στην πραγματικότητα μηχανισμός καθυστέρησης της χρεοκοπίας, εν γνώσει των αρχιτεκτόνων τους πως αν είχαν επιβάλει παρόμοια μέτρα στους συμπατριώτες τους θα τους είχαν πάρει με τις πέτρες. Η κυρία Μέρκελ φάνηκε με την ομιλία της ότι προσπάθησε να καταλάβει τα αίτια της αλλόκοτης εκλογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων. Στη Γερμανία ένα «Όχι» που γίνεται «Ναι» δεν κερδίζει ποτέ εκλογές. Προσπάθησε να αναλύσει την ανθεκτικότητά μας, το πώς ήταν να ζούμε με 60 ευρώ την ημέρα στην τσέπη. Δεν θέλησε να παραδεχθεί όμως ότι έκανε λάθος και ότι βασάνισε έναν ολόκληρο λαό με βασανιστήρια που δεν του άξιζαν. Η πληγή που έχει ανοίξει στα μυαλά των Ελλήνων για αυτή τη Γερμανία θα αργήσει πολύ να επουλωθεί. Δεν θα εκδηλώνεται άμεσα, γιατί ο καιρός πέρασε, αλλά είναι υφέρπουσα, γιατί προστέθηκε στις ανοιχτές πληγές της Κατοχής. Δεν ξεχνάμε εμείς! 

Οι Έλληνες πολίτες δεν απαιτούσαν συγγνώμη απαραιτήτως. Είχαν όμως την επιθυμία να δουν τη Μέρκελ να προσπαθεί υπό τις περιστάσεις να δώσει εξηγήσεις. Να τη δουν να βασανίζεται για μια συγγνώμη. Διότι στην Ελλάδα, όπως ορθώς κατάλαβε η πρώην καγκελάριος, αυτός ο έμπειρος λαός, που έζησε διχασμούς, ακρωτηριασμούς, εμφυλίους, πραξικοπήματα, εισβολές, καταστροφές, τραγωδίες, αναγνωρίζει κυρίως την προσπάθεια. Να έχεις φιλότιμο να προσπαθείς. Δυστυχώς, αυτό στο «Σταύρος Νιάρχος» δεν το είδαμε. Αντιθέτως, είδαμε ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν συνέπειες σε όποιον ζητήσει τον λόγο από έναν Γερμανό πολιτικό για ένα θέμα όπως οι αποζημιώσεις. Ο εκκλησιαστικός ηγέτης, που «έψαλε» τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ για το θέμα, δεν προήχθη σε μητροπολίτη – κόπηκε από το Βερολίνο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, για παραδειγματισμό. 

Συμπερασματικώς: Μπορεί οι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες να διατηρούν ζωντανές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούριος άνεμος στην πραγματικότητα δεν πνέει. Πρέπει να δούμε πολλά πράγματα από την αρχή. Αλλά, στη φάση που διανύουμε, η Γερμανία βρίσκεται στην κατιούσα και η Ελλάς είναι ανυπόληπτη. Μάταιος κόπος.

  1. Είπα σε φίλο Γερμανό βιομήχανο, πρέπει να κάνετε όλοι χαρακίρι, αρχικά για την ενεργειακή σας πολιτική και μετά γιατί ψηφίζετε χειρότερα από τους έλληνες που συνεχίζουν να επιλέγουν τους κατοχικούς σας συνεργάτες.

    Του κόπηκε η λαλιά, ξεροκατάπιε και παραδέχθηκε πως οι ηγέτες τους δεν ακολούθησαν ορθολογική και ανεξάρτητη πολιτική, απλά σύρθηκαν πίσω από το άρμα της παγκοσμιοποίησης.

    Απέδειξαν πως δεν μπορούσαν να είναι ηγέτες της Ευρώπης, αλλά υποχείρια των διεθνών τραπεζιτών.

    Τον στενοχώρησα τον φίλο.

    Στη συνέχεια βρήκα και του έδειξα το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού που είχε την Θέα Αθηνά με το δάκτυλο στην ντροπιαστική για το έθνος μας χειρονομία.

    Τον ρώτησα γιατί η καινοτομία, μαζί με τη βιομηχανία πήγαν στην Κίνα και πως θα καλύψουν το υψηλό κόστος της οικονομίας τους.

    Του εξήγησα και το μύθο της Νέμεσις, έσκυψε το κεφάλι και είπε πως τώρα πληρώνουμε εμείς.

    Και που να του έλεγα για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις που μας έκλεψαν, τη Siemens τη Novartis και τις λοιπές πρακτικές των εταιριών τους.

    Τον λυπήθηκα, βλέπετε δεν είχα το θράσος τος Φράου Μέρκελ.

    Η Γερμανία είναι κλινικά νεκρή.

    Προσπαθεί να νεκραναστηθεί με τις πολεμικές δαπάνες που προσπαθεί να φορέσει καπέλο.

    Βρήκε και ως φανταστικό εχθρό της Ευρώπης τον Πούτιν.

    Όμως, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία έκαναν εκστρατείες για κατάληψη της Ρωσίας.

    Η ιστορία δεν αναφέρει καμία ρωσική εκστρατεία για κατάληψη Γερμανίας και Ευρώπης.

    Υπάρχει βέβαια μια εξαίρεση, αναφέρομαι στο στρατηγό Ζούκοφ που κυνήγησε μέχρι το Βερολίνο τους γερμανούς εισβολείς στη χώρα του.

    Η Γερμανία πέθανε, ο κόσμος άλλαξε.

  2. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΕΞ ΜΟΝΟ ΕΛΕΙΠΕ
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΟ ΧΕ ΔΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΓΑΛΑΤΑΣ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ
    ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 15 ΠΟΥ ΤΟ ΟΧΙ ΕΓΙΝΕ ΝΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΣΤΗ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΟΥΝΤΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΕΓΙΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΟΥΝΤΑ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΟΛΟΙ ΜΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΟΥ ΡΑΓΙΑ
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 2015 ΓΙΝΑΜΕ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ 2025 ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ

    Υ.Γ ΤΑ ΤΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΔΑΚΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΟΡΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ -ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Η καταθλιπτική εξήγηση του… 41%

«Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, διαφθορά. Αυτές είναι μερικές από τις...

Ικέτης ο Γεραπετρίτης στη Λιβύη

Έστω και καθυστερημένα, κατόπιν εορτής, με την τουρκολιβυκή ΑΟΖ επισήμως κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ από το 2020,...

Τα όνειρα θερινής νυκτός του Τσίπρα

Η προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα είχε μόλις τελειώσει σε ατμόσφαιρα ξέφρενου ενθουσιασμού και το πράγμα «φώναζε» ότι...

Το ΓΕΜΗ εξαφάνισε τον Μητσοτάκη από την Iven!

Εξαφανισμένα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εμπλοκή του στη θυγατρική της...