… Και εις ανώτερα, κύριε Χριστοδουλίδη

Του Βασίλη Γαλούπη

Ο Ερντογάν δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία και ο λόγος είναι ευνόητος σε όλους. Για την Κύπρο η Τουρκία είναι ο σφαγέας κατακτητής σχεδόν του μισού κομματιού της, που παραμένει υπό παράνομη κατοχή 51 χρόνων. Ο Χριστοδουλίδης έγινε ο πρώτος Πρόεδρος που έκανε ένα ιστορικό λάθος, το οποίο είναι σκόπιμο, ανησυχητικό και δίνει την αίσθηση ότι ο Κύπριος ηγέτης άγεται και φέρεται όσον αφορά τα διπλωματικά ζητήματα, χωρίς να ζυγίζει με σοβαρότητα την πραγματικότητα.

Δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα είναι ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν στη Λευκωσία, τον οποίον θα προσκαλέσει του χρόνου τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας Συνόδου Κορυφής περιφερειακών ηγετών για θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή. «Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Ερντογάν θα είναι φυσικά ευπρόσδεκτος σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή» είπε.

Η Κύπρος πρόκειται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2026 και υπ’ αυτήν την ιδιότητα θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη σύνοδο επί κυπριακού εδάφους. Στις ερωτήσεις των Κύπριων δημοσιογράφων, που με κατάπληξη τον άκουσαν να ανακοινώνει ότι «θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο», ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αλλάξει την προσέγγισή της έναντι της Τουρκίας και εξήγησε γιατί θεωρεί σημαντικές αυτές τις κινήσεις: «Προτιμώ να έχουμε έναν γείτονα που είναι κοντά στην Ε.Ε., αντί έναν γείτονα που ακολουθεί άλλα, επικίνδυνα μονοπάτια. Εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία αν προχωρήσει σε εκείνες τις υποχρεώσεις, κυπρογενείς και άλλες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο φυσικά και ο κ. Ερντογάν θα είναι ευπρόσδεκτος στο συμβούλιο αυτό για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή, επαναλαμβάνω ως πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το επίσης έκπληκτο Reuters ζήτησε φυσικά ένα σχόλιο από την τουρκική προεδρία για τη δήλωση Χριστοδουλίδη, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Ο Ερντογάν, αφού «ξεπλύθηκε» από τον Χριστοδουλίδη με την πρόσκληση, σνόμπαρε και να αντιδράσει. Εκ πρώτης όψεως ο Κύπριος Πρόεδρος προσπαθεί να πείσει ότι μια θερμότερη σχέση με τον κατακτητή θα ωφελούσε την Κύπρο, στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προμηνύει μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας του, ενώ παράλληλα προκαλεί μεγάλη χαρά στην Τουρκία. Δεν είναι απλώς θέμα καλών τρόπων το Κυπριακό. Οι άγραφοι και αυτονόητοι κανόνες, όπως και οι κόκκινες γραμμές στην πολιτική της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία, υπάρχουν για κάποιο λόγο. Κι ο λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική και υπεύθυνη στάση απέναντι στη διχοτόμηση και την κατοχή της Κύπρου. Αλλιώς προκαλείται σύγχυση.

Ο υπεραισιόδοξος, αν όχι αφελής ή ύποπτα ενδοτικός προς την Τουρκία σε βαθμό προδοτικό Χριστοδουλίδης στέλνει το μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι η παράνομη κατοχή του νησιού του δεν είναι δα και κανένα μεγάλο θέμα, φτάνει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες που θέλουν την Τουρκία «να είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στο ίδιο μοτίβο γνωρίζουμε ότι κινείται πλέον και η Αθήνα. Εδώ διακυβεύονται δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Η δικαίωση της Κύπρου ή η υποστήριξη του παράνομου καθεστώτος στα Κατεχόμενα. Κι αν η ξαφνική πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη εξυπηρετεί έμμεσα ή άμεσα τους σκοπούς της Τουρκίας.

Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ολόκληρη η Ευρώπη μπήκε σε πόλεμο ψάχνοντας με κάθε τρόπο να τον διατηρήσει και να τον κλιμακώσει. Για τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αντί ο Χριστοδουλίδης να αξιοποιήσει την ιστορική συγκυρία και να απαιτήσει χειροπιαστή στήριξη από τους συμμάχους, ουσιαστικά προδίδει τη χώρα του και τον λαό του. Σε μια στιγμή με σεισμικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή αυτός «κανονικοποιεί» τον κατακτητή του, την Τουρκία, διευκολύνοντας τα σχέδια Ερντογάν να αναδειχθεί σε Καίσαρα της Μεσογείου.

«Εθνική αποστολή» χαρακτήρισε ο Χριστοδουλίδης την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε., γιατί εξυπηρετεί τον «στρατηγικό στόχο» της Κύπρου: «Είναι μια εθνική αποστολή, καθώς υπηρετεί πρωτίστως τον στρατηγικό μας στόχο για αξιόπιστη και ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την προβολή της χώρας μας με πράξεις και όχι με λόγια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Καλά όλα αυτά περί ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αλλά το γεγονός ότι η μισή του χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή δεν αποτελεί για τον Κύπριο Πρόεδρο πρώτιστο στρατηγικό στόχο; Η Ε.Ε. μπορεί να κόπτεται περισσότερο για τις μπίζνες με την Τουρκία, κι ας κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος. Ο πρόεδρος της Κύπρου όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιεί την Κύπρο για να κάνει χαζοχαρούμενη πολιτική μόνο για το χατίρι της Ε.Ε. και της Αγκυρας. Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου παραείναι σοβαρή δουλειά και ο Χριστοδουλίδης φαίνεται απόλυτα χαρούμενος να τη μετατρέπει σε υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή στα κυπριακά μέσα εμφανίζονται άρθρα για τουρκικές φιλοδοξίες να μετατρέψουν τις κλεμμένες περιουσίες των Κυπρίων στα Κατεχόμενα σε Λας Βέγκας της Μεσογείου. Επειδή προφανώς το σχέδιο να μετατραπεί η κατεστραμμένη Γάζα σε «Ριβιέρα της Μεσογείου» κολλάει στη διεθνή κατακραυγή, ο Ερντογάν φέρεται ότι προσφέρει τη λεηλατημένη Αμμόχωστο ως ευκαιρία για νέες μπίζνες. Ο Χριστοδουλίδης είναι απασχολημένος κυρίως με την «ευρωπαϊκή» του χρησιμότητα και το μέλλον του. Ξεχνά όμως ότι για να είναι Ευρωπαίος πρέπει πρώτα να είναι Κύπριος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Το χρέος των Ιρανών στον εαυτό τους

Η παρέμβαση Τραμπ στο Ιράν τού κόστισε στο εσωτερικό του ακροατήριο. Η ιστορία είναι σαφής: Οι εξωτερικές επεμβάσεις με...

Πόλεμοι δίχως αρχή και δίχως… τέλος!

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έχει συχνά χαρακτηριστεί η «επιστροφή του πολέμου» στη γηραιά...

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν και στην υπογραφή μιας συμφωνίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ...

Μόνο στο σινεμά!

Η αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Απαιτεί καλή γνώση της Ιστορίας, της γεωγραφίας, της οικονομίας, των...