Οι ελληνικές «κερκόπορτες» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο αγανακτισμένος ΥΕΘΑ ξιφούλκησε γενναία στον αέρα εναντίον των εταίρων, που θέλουν πάση θυσία να κάνουν δουλειές με την Τουρκία

Της Κύρας Αδάμ

«Κερκόπορτα» για την είσοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα χαρακτήρισε ο αγανακτισμένος υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας την έγκριση με σιωπηρή ομοφωνία -άρα και της Ελλάδας- της συμμετοχής τουρκικών εταιριών μαζί με ευρωπαϊκές στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, που θα ενισχυθεί με 150 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ο αγανακτισμένος ΥΕΘΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους -και αντιπολιτευόμενος εκ του ασφαλούς και πλαγίως την κυβέρνησή του για το χειρισμό του ευρωπαϊκού Κανονισμού SAFE- ξιφούλκησε γενναία στον αέρα εναντίον των εταίρων, που θέλουν πάση θυσία να κάνουν δουλειές με την Τουρκία, αλλά και υπογείως εναντίον της κυβέρνησής του, που δεν αξιοποίησε την προϋπόθεση άρσης του τουρκικού casus belli, ώστε να μη δημιουργηθεί η τουρκική «κερκόπορτα» στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κ Δένδιας, πέραν του δικαιώματός του να «επιπλήττει» την κυβέρνηση στην οποία ανήκει όταν ο ίδιος δεν συμφωνεί, διαθέτει προηγούμενη πείρα και πεπραγμένα (υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας), με πολλές «κερκόπορτες» που έχει ο ίδιος ανοίξει στην Τουρκία, και μάλιστα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, χωρίς ποτέ να εξηγήσει την αναγκαιότητα των πράξεών του προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Για παράδειγμα, γιατί λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει άσκηση στην περιοχή Ρόδου – Καστελορίζου, εν μέσω απαγόρευσης του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, με μεγάλη γενναιοδωρία, εγγράφως και επισήμως, πέταξε Ρόδο και Καστελόριζο εκτός Αιγαίου και το έθεσε στη Μεσόγειο; Άνοιξε έτσι την τεράστια «κερκόπορτα» στην Τουρκία για τη δημιουργία της Τ/Λ ΑΟΖ, δεδομένου ότι, λόγω Δένδια, έχει στα 12 ν.μ. χωρικά ύδατα μεταξύ Ρόδου – Καστελορίζου, τα οποία «στραγγαλίζουν» την ΑΟΖ Ρόδου – Καστελορίζου.

Επιπλέον, γιατί από τον Φεβρουάριο ο υπουργός Άμυνας δέχεται εξευτελιστικά να κλείνει μόνος του -ως έχων την απόλυτη αρμοδιότητα- τα τρία μόνιμα ελληνικά πεδία βολής (Κρήτης, Ψαθούρας, Άνδρου) κάθε μήνα, τιμώντας εθνικές και θρησκευτικές εορτές της Τουρκίας, χωρίς κανένα τουρκικό αντάλλαγμα;

Είχε τις ευκαιρίες, αλλά…

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, είχε πάρα πολλές φορές μέσα στα συμβούλια τους φακέλους της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και την πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις οποίες αποδέχθηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, στα οποία ουδέποτε ετέθη το θέμα, π.χ., άρσης του casus belli ή επιβολής στους Ευρωπαίους εταίρους της αναγκαιότητας ρήτρας μη χρησιμοποίησης ευρωπαϊκού αμυντικού υλικού αγορασμένου από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας (εκτός αν υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδενε… χειροπόδαρα στην καρέκλα του και φίμωνε τον υπουργό του, κάθε φορά που αυτός ήταν αποφασισμένος να κλείσει όλες τις ευρωπαϊκές «κερκόπορτες» στην Τουρκία).

Αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ο ΥΕΘΑ, όπως και κάθε άλλος προηγούμενος ΥΕΘΑ της χώρας μας, είχε πάμπολλες και σοβαρές ευκαιρίες να απαιτήσει, να επιβάλει με την απειλή βέτο και να κερδίσει τη διαγραφή από το 1980 και τούδε των δύο αποφάσεων γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ και του SACEUR, που έχουν επιβάλει την αστήριχτη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προς τέρψη και όφελος της Τουρκίας…

Η παρούσα συμπεριφορά του ΥΕΘΑ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, ούτε θα επιβάλει το σφράγισμα στις «κερκόπορτες» που έχουν ανοίξει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Είναι κομματικά επωφελείς αντιδράσεις της στιγμής, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από πολλούς, αλλά ουδέποτε έχουν μεταφραστεί σε πράξεις.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Γνωρίζει ο υπουργός πως λόγω της 100 έτους συνθηκολόγησης η Γερμανία τα όπλα που πωλεί πρέπει να μην χρησιμοποιούνται εναντίων των νικητών του Β παγκοσμίου;; 1945-2045 η συνθήκη.Εθεσε το ζήτημα στους γερμανούς σε σχέση με πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ;;; Θα τολμούσε να πιάσει από τα αρχ.. α τους γερμανούς για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία που τα χρησιμοποιεί κατά της Ρωσίας;;; Κάτι να πούμε κι εμείς επι τελους!!!!!!!

  2. ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝΟΦΑΓΟΙ ΔΕΞΙΟΙ

    Υ.Τ Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΕΣ ΔΙΦΥΛΛΕΣ ΕΝΝΟΕΙΣ

  3. Κυρία μου, ηρεμήστε.
    Η αποστρατικοποίηση των νησιών, είναι όρος που έχει περιέλθει και στην συνθήκη της Λωζάνης από την συνθήκη του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913
    “…Οι Μ.Δυνάμεις αποφάσισαν επίσης, σχετικά με τα νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σε αυτές όπως και στη Τουρκία ικανοποιητική εγγύηση ότι τα νησιά αυτά ούτε θα οχυρωθούν, ούτε θα χρησιμοποιηθούν για ναυτικό ή στρατιωτικό σκοπό”. Μετά την δεύτερη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, ο Καραμανλής διέταξε την οχύρωση των νησιών του Αιγαίου και ακολουθήθηκε απ’ όλες κυβερνήσεις.
    Η Ελλάδα πολλάκις και πλειστάκις έχει διαμηνύσει προς κάθε αποδέκτη: ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται!

    Όπως καμία κερκόπορτα δεν άνοιξε κανείς κατά την άλωση της Πόλης, – fake news κι ευφεύρημα της εποχής ήταν -, έτσι και σήμερα καμία κερκόπορτα δεν άνοιξε, δεν ανοίγει και δεν θα ανοίξει κανείς. Εξαίρεση, ο βλάξ υπερπατριώτης Ιωαννίδης, την κερκόπορτα της Κύπρου.
    Ο πατριωτισμός, πρέπει να έχει μέτρο λογική και σύνεση. Όταν αυτά ξεπερνιούνται, ακολουθούν εθνικές συμφορές και τότε ο πατριωτισμός, λέγεται κάπως …αλλιώς! αλλά για λόγους αρχής και αρχών δεν γράφεται!

  4. @ ΝΕΦΕΛΗ
    Η ακριβής διατύπωση του σχετικού άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης:
    « Άρθρον 13.
    Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:
    1. Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τίνος έργου.
    2. Θα απαγορευθή εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.
    3. Αι ελληνικαι στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ’ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην.»
    Στα συγκεκριμένα νησιά δεν υπάρχει ναυτική ή αεροπορική βάση παρά μόνο δύναμη του στρατού ξηράς και τάγματα εθνοφυλακής, όπως ακριβώς προβλέπεται. Το αφήγημα της Τουρκίας είναι έωλο. Όποιος τυχόν το υιοθετεί είναι δικός του λογαριασμός. Μπορεί να κρίνει αλλά και να κρίνεται.

  5. Ας δούμε τι σημαίνει το όνομα Νεφέλη που χρησιμοποιεί ο αναγνώστης που δεν ανησυχεί για την κερκόπορτα που κρατά ορθάνοιχτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το πλέον έγκυρο λεξικό Liddell & Scott της αρχαίας ελληνικής γλώσσας γράφει:
    «νεφέλη ἡ (νέφος)· I. 1. σύννεφο, σε Όμηρ. κ.λπ. 2. μεταφ., νεφέλη δέ μιν ἀμφεκάλυψεν κυανέη, λέγεται για τον θάνατο, σε Ομήρ. Ιλ.· ἄχεος νεφέλη, σύννεφο λύπης, σε Όμηρ.· Κενταύρου φονίᾳ νεφέλᾳ, δηλ. με το αίμα του Κενταύρου, σε Σοφ. II. δίχτυ για την παγίδευση των πουλιών, στον πληθ., σε Αριστοφ.».

    Σύννεφο θανατικού και κάλυψης λοιπόν, απόκρυψη δηλαδή της αλήθειας με κακό σκοπό.

    Φαίνεται η «ομάδα αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παντού πλοκάμια, το δε χειρότερο είναι πως πληρώνονται από τους φόρους μας.

    Με τριγωνικές συναλλαγές γίνεται, θα συλληφθούν όμως όπως ο Αλ Καπόνε.

    Αηδία, έκτρωμα, Γκεμπελισμό.

  6. ΠΡΟΣ ΕΛΕΝΑ
    ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΟΜΑΔΑ ??? Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ??? ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΩΣ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΣ ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΑΛΑΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ

  7. @Έλενα, υποκλίνομαι στο “μεγαλείο” της σκέψης σας και των συνειρμών της..

  8. Καλησπερα σας και καλό μήνα Ξέρετε κάτι; Εχουν μεγάλη πλάκα όλοι τους. Οπως και εςείς άλλωστε ..που τσακώνεστε, για την γνώμη άλλων … Διοτι σας διαφεύγει το εξής ….Η ελληνική επικράτεια εξαυ΄λώνεται Το Σινά χάθηκε η ευρώπη και ΗΠα στηρίζουν Τουρκία Το ελληνικό οριοθετημένο έδαφος, θα είναι πολύ διαφορετικό απο εκείνο που γνωρίζαμε στους χάρτες των σχολείων Οσο για την κοινωνία; Η κοινωνία ήδη έχει πεθάνει …..
    Η αλήθεια είναι οτι, μετά την υπογραφή για τα πάρκα – κανείς τους δεν θα ξεφύγει απο την αξιολόγηση , ακόμη και αν πιστεύουν, οτι αφήνοντας τον κυριάκο να εκτείθεται θα είναι μονάχα εκείνος, που θα πληρώσει τα παντα Και οι άλλοι δελφίνοι θα είναι σε ασφαλή αποσταση …..Αυτό πιστεύουν εκείνοι Οτι ο κυριάκος ,θα πληρώσει την μάπα
    Ομως ήταν μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου -Και εκείνο δεν θα ξεχνιέται Διότι γνώριζαν ότι, εκείνος τους ανέδειξε, τους κατέστησε αυτό που είναι Και οτι εκείνοι δεν ήθελαν ; δεν μπορούσαν; να κάνουν κάτι Και αυτά μ ετά την υπογραφή με τον σουλτάνο, δεν θα τα ξεχνά κανείς .Και ούτε θα έπρεπε. Επίσης όσοι φωνάζουν ,κατά του κυριάκου δλδ οι νδμοκράτες είναι κείνοι, που δέχθηκαν τον μιτσοτακη ,εκείνοι τον έκαναν υφυπουργό ,ήξεραν το ποιόν και τις ικανότητες εκείνου του ανθρώπου -Και η αιτιολογία οτι δεν ήξεραν η τον υποτιμούσαν ,δεν θα τους διασωσει απο την αξιολογηση της Ιστορίας Μετά τα ελληνοτουρκικά Ο κυριάκος ,θα τους παρει όλους τους στον πάτο -μαζί του Οπως γινόταν με τους βασιλιάδες που όποτε πεθαιναν, θαβόταν ζωντανοί και οι υπηρέτες τους ή νεκροί Ομως παίρνει μαζί του στον τάφο και την χώρα
    Τα Ελληνοτουρκικά – θα αλλάξουν την πολιτική κατάσταση, με πολύ πιο πρόωρες εκλογές οπου εφεξήςόλα θα είναι πιθανά. Κανείς τους στην ΝΔ δεν δύναται να πιστέψει οτι μετά την συμφωνία, με τον ΕΡντογάν θα είναι κυβέρνηση μεχρι το 27 .Θα ευτελίζονται όπως ο καιμένος ο Ζελένσι δεν θα μπορούν να σταθούν Και αυτά είναι, Το μόνο σιγουρο. Τα άλλα ,θα εξαρτηθούν απο μεταβλητές Οπως Την ακρίβεια την εγκληματικότητα την φτώχια την ανεργία ……Τα οποία υπευθυμίζουν στον κόσμο ποιοι συνεργαζόνταν με τον κυριάκο λειτουργώντας εις βάρος του συμβάλοντας στην εξαθλίωσή του και βάση αυτής στα κέρδη τους Βολευε για εκέινους ο κίκης όμως,στο να επιρρίπτονται ολα σε εκείνον δεν είναι πρέπον Είναι δούλεμα
    Η χώρα θέλει σύμπραξη ικανών δυνάμεων είτε προοδευτικές δυνάμεις είτε άλλεες και όχι μόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστουν οι πρωτοφανείς προκλήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Ποιος θα σταματήσει τους εισβολείς; 

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον εφιάλτη τoυ λαθροεποικισμού ανακλάται ασφαλώς στις διαδοχικές επιλογές των πολιτικών προσώπων...

Διεξάγουμε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας

«Η καθυπόταξη ως σκοπός ενός πολέμου εκμηδενίσεως συνίσταται στην εξουδετέρωση των εχθρικών ενόπλων δυνάμεων, στην κατάκτηση της εχθρικής χώρας...

H αναίρεση της Επανάστασης του 1821

Την περασμένη Πέμπτη, η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε ως πρωτοσέλιδο θέμα την είδηση ότι «Τα θαλάσσια πάρκα πήραν πράσινο...

Επικίνδυνος για το έθνος

Αποτελεί διπλωματική πανωλεθρία η δήμευση της περιουσίας της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά από το αιγυπτιακό κράτος. Ο παρουσιασθείς...