Προκαλεί αγανάκτηση σε όλο τον πλανήτη

Ο Νετανιάχου με την τερατώδη απανθρωπιά του στη Γάζα ξεσηκώνει πλέον την αντίδραση της μέχρι πρότινος απαθούς διεθνούς κοινότητας

Του Βασίλη Γαλούπη

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως η κλιμάκωση αποδεικνύεται τερατωδώς δυσανάλογη. Η απάντηση του Ισραήλ εξελίχθηκε σε γενοκτονία, ενθαρρυμένη και από το γεγονός ότι ο υπόλοιπος πλανήτης κοιτούσε απαθής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προστατεύθηκε ακόμα και από το ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν μάλιστα κυρώσεις στο ίδιο το δικαστήριο!

Ο Νετανιάχου έχει πρακτικά ένα εισιτήριο ελευθέρας για να κάνει οτιδήποτε τον εξυπηρετεί. Για καιρό η μόνιμη απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου ήταν να εξαπολύει κατηγορίες για «αντισημιτισμό» και να ισχυρίζεται ότι διαβάλλουν τον «πιο ηθικό στρατό του κόσμου». Όμως πια τα πτώματα αμάχων έγιναν βουνά, η Γάζα μετατράπηκε σε σφαγείο και ο διεθνής Τύπος εκτιμά ότι ο αληθινός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων είναι ακόμα πιο εφιαλτικός.

Μπροστά στο σοκαριστικό μέγεθος της κτηνωδίας ήρθε τελικώς η διεθνής κατακραυγή. Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς εξέδωσαν προχθές κοινό ανακοινωθέν προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες», εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει την επίθεσή της και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια: «Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι ανυπόφορο. Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη και ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» αναφέρει μεταξύ άλλων. Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι «καμία βοήθεια δεν έχει ακόμη διανεμηθεί στους αμάχους, λόγω καθυστερήσεων στην παροχή αδειών από τις ισραηλινές Αρχές».

Και έκανε τη φρικώδη αναγγελία ότι «14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες, αν η βοήθεια δεν φτάσει στον πληθυσμό». Η Βρετανία χαρακτήρισε «ανυπόφορες» τις ενέργειες στη Γάζα και πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ. Επιπλέον, συζητά να επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε δύο Ισραηλινούς υπουργούς, τον ΥΠΟΙΚ Σμότριτς και τον Εθνικής Ασφαλείας Γκβιρ. Το Ισραήλ «εκκαθαρίζει τη Γάζα και καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει. Είναι εξτρεμιστικό, επικίνδυνο, αποκρουστικό, τερατώδες και το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο» είπε ο Βρετανός υπ. Εξωτερικών. Η Ε.Ε. προχωρά σε επανεξέταση της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική». Η Γαλλία έκανε την πιο αποφασιστική ανακοίνωση απ’ όλες. «Είμαστε αποφασισμένοι να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης» δήλωσε ορθά κοφτά ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ακόμα και η κυβέρνηση Τραμπ, που ο Νετανιάχου θεωρούσε τον πιο σημαντικό του σύμμαχο, άρχισε να παρακάμπτει το Ισραήλ και να παραγκωνίζει τον πρωθυπουργό του. Αρχικά άφηνε τον Νετανιάχου να αλωνίζει στη Γάζα. Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ ξεφούρνισε, προς τεράστια ικανοποίηση του Νετανιάχου, την ανήκουστη ιδέα να μετατραπεί η Γάζα σε «Ριβιέρα», με τη μετατόπιση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων. Πρόσφερε περαιτέρω υποστήριξη και όπλα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βομβών των 2.000 λιβρών. Όμως ο Νετανιάχου εξελίσσεται σε ενορχηστρωτή ενός ανείπωτου και αδίστακτου αιματοκυλίσματος. Σαν να μην έφταναν τα χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και άμαχοι νεκροί Παλαιστίνιοι, οδήγησε στη λιμοκτονία και όσους κατοίκους στη Γάζα παραμένουν ακόμα ζωντανοί. Πρόσφατα ανακοίνωσε, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νόμου και ηθικής, ότι πρόκειται «να πάρω τον έλεγχο όλων των τμημάτων της Γάζας» και «να νικήσω πλήρως».

Μπροστά σε αυτά ο Τραμπ άρχισε να δηλώνει «θα βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο». Πρακτικά ο Νετανιάχου απειλεί πια τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Στη συνείδηση των υπόλοιπων λαών το κράτος του Ισραήλ είναι συνώνυμο με την κτηνώδη καταδίωξη και το Ολοκαύτωμα του πολύπαθου λαού του από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Νετανιάχου έγινε ο πρώτος που παλεύει να το αντιστρέψει. Όταν από θύμα εξελίσσεσαι σε θύτη με μανία για θανάτους αμάχων παρόμοια με του ιστορικού διώκτη σου, τότε είναι σαν να αποφασίζεις συνειδητά να αλλάξεις την ίδια τη θέση σου στην Ιστορία και τη διεθνή κοινότητα. Εντός Ισραήλ η αντιπολίτευση αντιδρά σφόδρα, ενστερνιζόμενη τις διεθνείς αντιδράσεις. Λέει ότι τι Ισραήλ μετατρέπεται σε κράτος-παρία. «Ο Νετανιάχου πολεμά αμάχους, σκοτώνει παιδιά για χόμπι» δήλωσαν οι Δημοκρατικοί, το ισραηλινό κεντροαριστερό κόμμα. Ακόμα κι αν εγκρίνει ανθρωπιστική βοήθεια, θα το κάνει «ώστε να συνεχίσει να σκοτώνει αδιακρίτως», έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».

Ο Νετανιάχου επιδιώκει τον συνεχή πόλεμο για να παραμένει στην εξουσία. «Ναρκισσιστής, αδίστακτος, ελέγχει τη Δικαιοσύνη, μπλέκεται σε σκάνδαλα υποκλοπών, συναλλάσσεται με μιντιάρχες, εμπιστεύεται μόνο αναλώσιμους “πιστούς”, δεν λογαριάζει ιδεολογίες πέρα από τη δική του εξουσία, αντιδημοκρατικός». Έτσι τον περιγράφει η πολυσέλιδη επιστημονική ανάλυση του λιβανέζικου κέντρου πολιτικών μελετών al-Zaytouna, με μεγάλη εγκυρότητα στον αραβικό κόσμο. Ο πλανήτης ολόκληρος και οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ κατακεραυνώνουν τον Νετανιάχου, σοκαρισμένοι από το μέγεθος της απανθρωπιάς του. Υπάρχει, όμως, κι ένας που μένει ο μοναδικός ασυγκίνητος, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παρά τις σφαγές, τη γενοκτονία, τον μαζικό λιμό, ο Μητσοτάκης στάθηκε ο μόνος που δεν βρήκε να ψελλίσει έστω μια λέξη για τη θηριωδία της Γάζας, ούτε καν στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ντροπιάζοντας τη χώρα, το παρελθόν της και τις πανανθρώπινες αξίες, κατάντησε να καταψηφίζει ακόμα και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αυτονόητη καταδίκη του Ισραήλ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1949 στο Τελ Αβίβ. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και εκλέχτηκε πρώτη φορά στην Κνεσέτ (ισραηλινό Κοινοβούλιο) ως μέλος του κόμματος Λικούντ το 1988. Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (1988-91) και υφυπουργός του πρωθυπουργού Γιτζάκ Σαμίρ (1991-92). Εξελέγη πρωθυπουργός πρώτη φορά το 1996 και έμεινε στο πόστο ως το 1999. Επανήλθε στην πρωθυπουργία το 2009, το 2013, το 2015 και τον Δεκέμβριο 2022 έγινε πρωθυπουργός για πέμπτη φορά.

Ανέκαθεν τασσόταν κατά της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και είχε αποκαλέσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες «χάσιμο χρόνου». Έχει συγκρίνει το Ιράν με τη ναζιστική Γερμανία και το 2015 δήλωσε πως ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους, αλλά να τους απελάσει.

Έχει εμπλακεί σε σημαντικά σκάνδαλα, όπως υποκλοπών, διαφθοράς, ελέγχου της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Στις 20 Μαΐου 2024 ο Καρίμ Αχμάντ Χαν, επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Μπα… Για τη “Ριβιέρα” δουλεύει. Απλά κάποιος εκτός από αεροσκάφος μισού δις θα βρεθεί και με ιδιόκτητο κράτος με θέα Μεσόγειο και με δικό του κοίτασμα. Απλά δεν θέλει να χρεωθεί την ανθρωποσφαγή και ανέλαβε ο μισθοφόρος.

  2. Σταματήστε να αναπαράγετε την πληρωμένη προπαγάνδα των ισλαμοφασιστών που θέλουν τον πλήρη αφανισμό της μόνης Δημοκρατικής χώρας στη Μέση Ανατολή.
    Αυτό το περί 14.000 βρεφών που κινδυνεύουν από τον αποκλεισμό του Ισραήλ είναι παραμύθι των ισλαμοκανίβαλων τρομοκρατών της Χαμάς.
    Αν είσαστε πατριωτικό σάιτ και όχι κάτι άλλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Θέλει πραγματικά ο Πούτιν την ειρήνη ή κερδίζει χρόνο;

Ύστερα από τρία χρόνια σφοδρών εχθροπραξιών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει την κατάπαυση του πυρός...

Σεβασμός εκεί που δεν μας «παίρνει»

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι το Αμπού Ντάμπι. Εκεί έχει οριστεί να διεξαχθούν οι τελικοί (Final Four...

Ολόκληρος ο πλανήτης σαν μια σκηνή θεάτρου

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, και τα συστημικά ΜΜΕ του δυτικού κόσμου...

Η δημοκρατία στη γηραιά ήπειρο είναι βαριά ασθενής

Οι εκλογές της Κυριακής σε Ρουμανία, Πολωνία και Πορτογαλία κι έναν χρόνο νωρίτερα στη Γαλλία έδειξαν μια σαφή πρόοδο...