Οικονομικά ανασφαλείς σχεδόν οι μισοί Ελληνες

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για ανάπτυξη, έρευνα της Plum αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοικοκυριά

Την πραγματική εικόνα που επικρατεί στους πολίτες της χώρας αποτυπώνει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί Έλληνες (ποσοστό 45%) αισθάνονται πολύ ή αρκετά ανασφαλείς για το οικονομικό τους μέλλον. 

Με βάση την έρευνα της Plum, της ευρωπαϊκής εφαρμογής έξυπνης διαχείρισης χρημάτων, το 26% των Ελλήνων δηλώνει ότι νιώθει πολύ ανασφαλές για το οικονομικό του μέλλον, ενώ ένα επιπλέον 19% αισθάνεται αρκετά ανασφαλές. Συνολικά, μόλις λίγο περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ ή αρκετά οικονομικά ασφαλείς.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλειας καταγράφονται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, με το 43% όσων κερδίζουν λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα να δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για το οικονομικό του μέλλον. Οι ανησυχίες για την οικονομική ασφάλεια καταγράφονται εντονότερα στη Βόρεια Ελλάδα, υποδηλώνοντας περιφερειακές ανισότητες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, όπως εκτιμά η έρευνα, που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες ανακοινώσεις δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, οδηγεί τους Έλληνες στο να θέτουν την οικονομική τους ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα.

Τα ευρήματα της έρευνας της Plum δείχνουν ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται μειώνοντας τα έξοδά τους και ενισχύοντας τις αποταμιεύσεις τους, με στόχο την αύξηση της οικονομικής τους ανθεκτικότητας. Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αποταμίευση είναι η κύρια οικονομική του προτεραιότητα, σε σχέση με την επένδυση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νεότεροι Έλληνες, ειδικά όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, δείχνουν ιδιαίτερη προσήλωση στην αποταμίευση, με το 33% να τη δηλώνει ως την κύρια οικονομική του προτεραιότητα. Αντίστοιχα, στην αποταμίευση εστιάζουν: 

– το 23% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, 

– το 17% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, 

– το 18% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών,

– το 20% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών και 

– το 17% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65-75 ετών.

Εκτός από τη μείωση των εξόδων, που καταγράφεται σε ποσοστό 24%, και την αύξηση των αποταμιεύσεων σε ποσοστό 20%, ο πιο συχνά αναφερόμενος οικονομικός στόχος από τους συμμετέχοντες ήταν η αύξηση του εισοδήματος, κάτι το οποίο επισημαίνεται από το 30% των πολιτών. 

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Πάντως όσο ζω, στον ευρύτερο οικογενειακό μου κύκλο πάντα ανασφαλείς είμαστε με τα οικονομικά.
    Έχω ζήσει όλες τις ομορφιές του Στέφανου Μάνου ε; Θυμάστε; Καλοκαιράκι, 50 δραχμές πάνω η βενζίνη. Ωραία χρόνια….
    Το υπέροχο κράτος της δεξιάς με τις μεταθέσεις του ε; Τα θυμάστε; Τα ξεχάσατε μάλλον.
    Στην ΕΡΤ, που αν δεν ήσουν γλύφτης του σημίτη, δεν έπαιρνες παραγωγή ποτέ; Τα θυμάστε; Μπα, με τόσο τικ τοκ που να τα θυμάστε. Τους ιεροεξεταστές της Φρίντας Λιάππα ε; Τους έχετε κάνει ινδάλματα τώρα.
    Μία ζωή απογοήτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Φταίμε όλοι…

Κυρίες και κύριοι, το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε λίγο παλιότερα με αφορμή τη ρήση του μεγάλου ανδρός και πλέον...

Ζητούμενο το κατάλληλο νομικό πλαίσιο!

Πολλοί φαίνεται να παρασύρονται από ακραίους συναισθηματισμούς και να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ και με οιονδήποτε τρόπο να...

Κοινωνική πολιτική: Ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Η συζήτηση για το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε θεωρητικά σχήματα ή λογιστικές προσεγγίσεις. Το κοινωνικό...

Αναβάθμιση με το… στανιό από Fitch

Τις προοπτικές και όχι το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε την περασμένη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος Fitch, παρά τη θετική...