Η τέχνη ως εργαλείο υποταγής

Του Αλκιβιάδη Κεφαλά*

Το γεγονός της διαφήμισης πολυεθνικής εταιρίας με σχηματισμό drones σε σχήμα παπουτσιού πάνω από την Ακρόπολη προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η Ακρόπολη, ως σύμβολο της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού, ακόμα και σήμερα θεωρείται ιερός χώρος για πολλούς, ειδικά για όσους συνεχίζουν να θεωρούν το έθνος υπέρτατη πολιτική αξία. Η εμπορευματοποίηση αυτού του χώρου μέσω μιας διαφήμισης που προβάλλεται ως τέχνη μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή, υπονομεύοντας την πνευματική και ιστορική του αξία για χάρη κερδοσκοπικών σκοπών.

Αν φανταστούμε παρόμοιο γεγονός πάνω από ένα μουσουλμανικό τέμενος, όπως η Μέκκα, η αναλογία είναι προφανής. Η διαφορά έγκειται στο ότι η θρησκευτική συνιστώσα της κλασικής κληρονομιάς έχει μηδενικό βάρος στη σημερινή Ελλάδα. Ο Ελληνισμός αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις κυρίαρχες ελίτ, με την δικαιολογία ότι το καινοτόμο μάρκετινγκ και το κέρδος πρέπει να  αγνοούν τις ευαίσθητες ιστορικές και πνευματικές διαστάσεις.

Η τέχνη ιστορικά υπήρξε μέσο καλλιέργειας, διαμόρφωσης ηθών και ενίσχυσης συλλογικής συνείδησης. Σήμερα, στα χέρια των ελίτ χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αποσύνθεσης, αισθητικής διάλυσης και υπνωτισμού. Όχι επειδή η τέχνη άλλαξε εγγενώς, αλλά γιατί η χρήση της μεταστράφηκε από παιδευτική σε αποβλακωτική, όπου πλέον η παιδεία έχει αντικατασταθεί από την αποχαυνωτική κατανάλωση.

Η τέχνη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην υποταγή μέσω της αποδόμησης των συμβόλων του παρελθόντος. Πρώτα απομακρύνεται ή γελοιοποιείται κάθε παραδοσιακό, αρχέτυπο, συλλογικό σύμβολο (π.χ. ελευθερία, δικαιοσύνη, μητέρα, ήρωες). Εδώ η μορφή αντικαθίσταται με την αφηρημένη χαοτική μάζα. Ο πολίτης αδυνατεί να ταυτιστεί πλέον με το παρελθόν. Σπάει ο δεσμός μνήμης, μορφής, νοήματος. 

Στην Ελλάδα κανονικοποιείται η ασχήμια. Ό,τι άλλοτε θεωρούνταν κακόγουστο, πρόχειρο, άναρθρο παρουσιάζεται ως μοντέρνο, τολμηρό, καινοτόμο. Η χώρα συλλογικά επέρριψε το κλασικό, τη συμμετρία και το κάλλος, την παιδεία και τη βιβλιοθήκη, την αγορά και το θέατρο. Η ασχήμια προτείνεται ως προοδευτικό πρότυπο όπου το μέτρο απορρίπτεται ως αυταρχικό κατάλοιπο του έθνους και της πατριαρχίας, αποσκοπώντας στη θόλωση της κρίσης μέσω της διάβρωσης της αισθητικής πυξίδας.

Στην Ελλάδα τα πάντα μετατρέπονται σε εντυπωσιοθηρία χωρίς περιεχόμενο. Η τέχνη γίνεται θέαμα, μέγεθος, όγκος χωρίς υπόσταση, όπου κυριαρχούν οι εγκαταστάσεις και τα μνημεία χωρίς αφήγημα, με σκοπό οι άνθρωποι να αποσυνδεθούν από την κοινή εμπειρία και το συλλογικό λόγο. Ως αποτέλεσμα δεν προκύπτουν ερωτήματα παρά μόνο εντυπώσεις. 

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η αποξένωση λειτουργεί ως πρότυπο. Ο άνθρωπος που ζει μέσα σε άμορφους χώρους, χωρίς συμμετρία, χωρίς φυσικό φως, δεν αναπτύσσει αίσθηση αρμονίας ή κατεύθυνσης, δημιουργική σκέψη και ελευθερία.

Οι πόλεις μετατρέπονται σε λαβυρίνθους λειτουργικότητας, αισθητικής και πραγματικής βίας με στόχο τη δουλοποίηση για την απόκτηση κέρδους και τη ληστρική φορολογία χωρίς αντιστάσεις. Όταν οι πλατείες, τα μνημεία, τα σχολεία, τα πάρκα δεν εμπνέουν, ο πολίτης παύει να αισθάνεται μέρος τους και μέρος του έθνους. Δεν τα υπερασπίζεται. Δεν τα σέβεται. Δεν τα διεκδικεί.

Η παραίτηση ξεκινά όταν η ομορφιά εξαφανίζεται. Χωρίς αναφορά στο παρελθόν δεν υπάρχει ιστορική συνέχεια. Ο αστικός χώρος γίνεται ουδέτερος, χωρίς αφήγημα. Άρα και χωρίς αντίσταση. Αν δεν θυμάσαι, δεν διεκδικείς. Αυτό που κυριαρχεί είναι η αισθητική που υπηρετεί την υποταγή, δεν προτείνει, αλλά αναιρεί, δεν εμψυχώνει αλλά αποσυνθέτει, δεν εκπαιδεύει αλλά αδρανοποιεί. Δεν πρόκειται για αφέλεια ή τάση. Πρόκειται για στρατηγική ελέγχου.

Όπου δεν υπάρχει νόημα, καμία μοναχική φωνή δεν μπορεί να ακουστεί. Η αποκατάσταση της μορφής, της αρμονίας, της αφήγησης δεν είναι απλώς καλλιτεχνική επιλογή, είναι αντιστασιακή και πολιτική πράξη. Επιστροφή στο κάλλος  όχι ως νοσταλγία, αλλά ως ελευθερία. Μέσα από τη μορφή γεννιέται πάλι το κοινό. Μέσα από την αρμονία θυμόμαστε τη δυνατότητα κοινής ύπαρξης. Μέσα από την κλασική τέχνη και παιδεία ξαναβρίσκουμε τον άνθρωπο.

*∆ιδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, UK, τ. διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

  1. Το σύμβολο της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς έχει γίνει αρκετές φορές μέσο εκμετάλλευσης προκειμένου να επωφεληθούν λίγοι και καλοί, με αποκορύφωμα φυσικά την Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004.
    Δισεκατομμύρια ευρώ για έργα με κέρδη των κατασκευαστικων που ανήκαν στους ημέτερους στο όνομα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της ολυμπιακής ιδέας. Έργα που μετά την Ολυμπιάδα, ρήμαξαν και έμειναν σε αχρηστία.

  2. Πολυεθνικές και ηγέτες μας υπέταξαν τον δυτικό πολιτισμό, μας το επιδεικνύουν φανερά και ανερυθρίαστα.

    Ο δυτικός πολιτισμός ο οποίος βασίστηκε στην κλασική ελληνική αρχαιότητα θεωρείται σκουπίδι από τους παγκοσμιωτές, οι συμπεριφορές τους το αποδεικνύουν καθημερινά.

    Βρωμίζουν, καταστρέφουν και στρεβλώνουν το δυτικό σύστημα αξιών, αλλάζουν την κοινωνική διαστρωμάτωση καταστρέφουν και την οικονομία.

    Εξαφανίζουν την μεσαία τάξη, επιδιώκουν έτσι την επαναφορά του πρωτόγονου οικονομικού μοντέλου των δυο άκρων, το ολιγοπώλιο δηλαδή των πολυεθνικών και το φτωχοποιημένο λαό από την άλλη που δεν μπορεί να συντηρηθεί και ως εκ τούτου έχει μηδενική αντίδραση.

    Ο covid, η λεγόμενη κλιματική κρίση και το εμπάργκο στη Ρωσία αποτελούν εργαλεία της προσπάθειας τους.

    Έκλεισαν τις επιχειρήσεις βυθίζοντας της στην απώλεια ρευστότητας και πελατών, το έκαναν λέει για τον Covid.

    Τους αύξησαν το ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν αύξηση του συνολικού κόστους της οικονομίας και μείωση της κατανάλωσης.

    Και το εμπάργκο στη Ρωσία αύξησε το συνολικό κόστος, μείωσε τη ζήτηση και φτωχοποίησε τους ευρωπαίους πολίτες.

    Η δυτική οικονομία καταρρέει στα χρέη και τη συρρίκνωση της, οι ανταγωνιστές αρπάζουν τα μερίδια της αγοράς της.

    Ο επιχειρηματίας πρόεδρος Τράμπ το κατανοεί και κλείνει οικονομικές συμφωνίες αντί το χαρακίρι των ευρωπαίων ηγετών, αυτών που καταστρέφουν οικονομίες, αξιακά συστήματα και λαούς.

    Η αγροτική μας παραγωγή μειώθηκε, ενώ ο άβουλος πρωθυπουργός μας μιλά για νέες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, ίσως θέλει μέσω των αγροτικών μας εφοδίων (ρωσικά λιπάσματα κυρίως) να καταστρέψει ολοσχερώς τον κλάδο.

    Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι εισαγγελείς ήλθαν στην χώρα, απομονώνουν ολόκληρες οικονομικές υπηρεσίες και διερευνούν την τεράστια κλοπή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την οποία είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση των άριστων του κ. Μητσοτάκη.

    Καταστροφές, σκάνδαλα και φτωχοποίηση είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης των αριστων.

    Αν προσθέσουμε και το έγκλημα των Τεμπών, τότε έχουμε και απώλεια του κράτους δικαίου, τη περιφρόνηση της αξίας στην ανθρώπινη ζωή και την παντελή στρέβλωση της αλήθειας.

    Φτωχοποιημένος, άβουλος και ημιμαθής παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, βλέπετε ήδη οι ξενοκίνητοι κυβερνήτες μας φρόντισαν και σκότωσαν γλώσσα και παιδεία.

    Η χώρα εάλω, ο δυτικός πολιτισμός πνέει τα λοίσθια.

    Ο πρωθυπουργός μας δηλώνει αντινατιβιστής, οπαδός της παγκοσμιοποίησης (ΓΣ του ΟΗΕ) και εχθρός των συμφερόντων της χώρας του.

    Μπότα και σημαία γερμανική είχαμε δει μετά από πόλεμο που είχαμε με τη Γερμανία, τώρα άκουσα πως έγινε παράδοση του χώρου έναντι τριακοσίων ευρώ, ποσό που εισέπραξε το υπουργείο του αντιπροέδρου της ΝΔ.

    Άλλαξαν οι καιροί, φτήνυνε και η χώρα.

    Αναρωτιέμαι, τι χώρα παραδίδουμε στα παιδιά μας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Ποιος αντέχει… τέτοια τέχνη!

Την εβδομάδα που μας πέρασε συνέβησαν δύο γεγονότα τα οποία έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, κατέρρευσε η εμβληματική...

Μια 23χρονη έμπνευση!

Δεν με εκφράζει αισθητικά αυτό που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στη Eurovision, οπότε σπανίως ασχολούμαι και, προφανώς, ελάχιστες...

Αέρας «δημοκρατίας» στα ερτζιανά

Ο Όμιλος Φιλιππάκη ανακοινώνει τη συνεργασία με την ιδιοκτησία του ραδιοφωνικού σταθμού 102,7 FM. Από τη συγκεκριμένη συχνότητα υπό τον τίτλο...

Οι «γενίτσαροι» και η διάχυση ηθικού πανικού

Δεν μπορώ να ξέρω ποιους λογαριασμούς έχει αποφασίσει να λύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με την κοινωνία, αλλά,...