Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού παραπέμπει σε πολιτικό μανιφέστο – Εξασφάλισε χρηματοδότες, ενώ αναμένει ορισμένους ακόμα για το επόμενο βήμα του – Φιλοδοξεί να εκφράσει όλο τον πατριωτικό χώρο, βλέποντας τη σημερινή πολυδιάσπαση – Σκληρή κριτική στον Μητσοτάκη για τις συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις και τη διεθνή ανυπαρξία της χώρας
Mε ηχηρό τρόπο επανεμφανίστηκε στην πολιτική επικαιρότητα ο Αντώνης Σαμάρας, ο οποίος με άρθρο-καταπέλτη, που έμοιαζε περισσότερο με πολιτικό μανιφέστο (στην εφημερίδα «Τα Νέα»), έκανε ακόμα μία σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός, με αιχμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και την ιδεολογική μετάλλαξη της Ν.Δ., αποδόμησε ευθέως τον πρωθυπουργό, εξαπολύοντας «βόμβες» που αναμφίβολα σκόρπισαν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, διαταράσσοντας την ήδη εύθραυστη εσωκομματική ομαλότητα. Όπως όλα δείχνουν, η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα μοιάζει ειλημμένη απόφαση για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ πληροφορίες της «δημοκρατίας» θέλουν να έχει ήδη εξασφαλίσει ισχυρή χρηματοδότηση για να δώσει σάρκα και οστά στο νέο του εγχείρημα.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθούν κι άλλοι χρηματοδότες που θα συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ δεδομένη θεωρείται η προσχώρηση «γαλάζιων» στελεχών που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. στο εκτενές άρθρο του χτύπησε πολλά «καμπανάκια» και με τον τίτλο «Πού πάμε» έδωσε εξαρχής στίγμα των προθέσεών του. Η ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη περιελάμβανε σκληρή κριτική εφ’ όλης της ύλης, ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε ακόμα και ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης για το κυβερνών κόμμα.
Απούσα η Ελλάδα
Αναλυτικά, στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ένα διεθνές μεταβαλλόμενο τοπίο, στο οποίο, όπως λέει, «οδηγούμαστε σε μια αν όχι de jure, τουλάχιστον σε μια de facto αλλαγή συνόρων», ενώ σημείωσε ότι σε αυτή την πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη «η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Παντελώς απούσα. Ο Ελληνισμός είναι υπό πίεση. Σε όλα τα μέτωπα. Υποχωρούμε ή λείπουμε από παντού. Σαν να έχουμε εγκαταλείψει την εθνική μας εξωτερική πολιτική, τα εθνικά μας θέματα». Εστιάζοντας στην επικίνδυνη και εμμονική «γραμμή» των ήρεμων νερών και τις δυσμενείς εξελίξεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ανοιχτά το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό ότι ακολουθούν «μια πολιτική άκρατου κατευνασμού» έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα, άκρως επικριτικά ήταν όσα ανέφερε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αφωνία του σε κρίσιμα ζητήματα που θίγουν τα εθνικά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός δεν αντέδρασε έναντι του Γερμανού καγκελαρίου και της Ιταλίδας ομολόγου του για την αμυντική συνεργασία Γερμανίας και Ιταλίας με την Τουρκία, στα πρόσφατα ταξίδια του σε Βερολίνο και Ρώμη αντίστοιχα, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η πολιτική δεν εκφράζει τις ιδέες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού, συνολικά! Και, πάντως, τέτοια εντολή δεν έχει δώσει ποτέ η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όσα ανέφερε και για το ακανθώδες θέμα των ενεργειακών συμμαχιών, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της από τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποσύρεται από στρατηγικές πρωτοβουλίες για να μην ενοχλήσει την Τουρκία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, σημειώνοντας την αδράνεια της ελληνικής πλευράς και την εκκωφαντική αδιαφορία της, σημειώνοντας με ειρωνικό ύφος πως δεν θεωρεί σοβαρή απάντηση ένα ανυπόγραφο σχόλιο «διπλωματικών κύκλων». Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας το κρεσέντο του, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική ηγεσία είναι πλήρως αναντίστοιχη των ιδιαίτερα κρίσιμων διεθνών προκλήσεων με φόντο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Κυπριακό. «Η Ελλάδα δεν συνομιλεί ούτε με τη Ρωσία ούτε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, και δεν προσκαλείται πλέον σε κρίσιμες διεθνείς συζητήσεις που αφορούν την ίδια» συμπλήρωσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.
Για Σκόπια – Αλβανία
Εκτεταμένη ήταν και η αναφορά του σε όσα (δεν) πράττει η κυβέρνηση απέναντι στα Σκόπια και στην Αλβανία. Στην περίπτωση των Σκοπίων, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «σιωπή» από τα κυβερνητικά χείλη, τη στιγμή που «τα Σκόπια επαναφέρουν αλυτρωτικές αξιώσεις», ενώ όσον αφορά την κυβέρνηση του Έντι Ράμα έκανε λόγο για ουσιαστική επιβράβευση της στάσης του από την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο Αλβανός πρωθυπουργός «διώκει την ελληνική μειονότητα και προπαγανδίζει τις θέσεις του για τους Τσάμηδες εντός Ελλάδας».
Δηλητηριώδεις αιχμές και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών
Στο κάδρο των ευθυνών μπήκε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον πρώην πρωθυπουργό να αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «ο υπουργός χαρακτηρίζεται ως εκείνος που υμνεί την Τουρκία» και «τον εξυμνούν οι Τούρκοι», ενώ ο υφυπουργός εγκαλείται επειδή μίλησε «σε επίσημη εκδήλωση στα… τούρκικα». Ο κ. Σαμαράς διερωτάται αν αυτή είναι η νέα εξωτερική πολιτική της χώρας και, με έντονα ρητορικά ερωτήματα, επαναλαμβάνει το ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της στρατηγικής αυτής: «Ποιος την καθόρισε; Η Βουλή; Ο ελληνικός λαός; Βεβαίως και όχι!»
Όσον αφορά την ιδεολογική πορεία της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς προέβη σε μια ξεκάθαρη πολιτική διαφοροποίηση, αποδοκιμάζοντας την ταύτιση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, χρίζοντας απόλυτα υπεύθυνο αυτής της μετάλλαξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμφίβολα, με αυτό το άρθρο-μανιφέστο, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα του, και το επόμενο διάστημα αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις αναφορικά με την πιθανή δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται σε μια εντελώς διαφορετική λογική από αυτά που πράττει το κυβερνών κόμμα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»
Δείτε επίσης: Προαναγγελία κόμματος από τον Σαμαρά;
Όχι άλλο κάρβουνο, όχι κι άλλα κόμματα. Αυτά κατέστρεψαν την πατρίδα μας από συστάσεως τού νεοελληνικού κράτους. Έλεος!
Πεθύμησα PSI απο τον ψηφοφόρο του Τασούλα. Να ξεχαστούν και τα Τέμπη μπας και θυμηθεί κανείς κατά λάθος ποιος έκανε την αρχή με τους Ιταλούς στον ΟΣΕ. Αδωνις, Βοριδης, Πλευρης από τη μια, Χρυσοχοιδης και λοιποί πασοκοι του Σημιτισταν από την άλλη. Βάλτε και λίγους βασιλοφρονες μέσα. Αλλά κατά τα άλλα η ΝΔ είναι καραμανλικο κάστρο. Φιλελεύθερη κυρίως. Να βρει θέση στο μαντρί και η Αφροδίτη να μην χορεύει μόνη ymca
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΣΑΣ
ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟΥ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗ ΤΑ ΜΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ Η ΜΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΛΟΓΩ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ-ΕΝΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΞΕΡΑΝ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΖΑΠΕΙΑ 1 2 3 ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΙΣΗΜΟ ΣΕΛΙΔΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΒΡΙΖΕΙ
Υ.Γ ΑΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΣΟΝΤΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΙΑ
ψήφος; νο νο νο νο νονονονονοννονον