Η αδιάκοπη λειτουργία τους αποτελεί ένα φυσικό «τείχος προστασίας» για την ηπειρωτική Ελλάδα και μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσέγγιση αεροσκαφών με πορεία από Ανατολή προς Δύση
Της Κύρας Αδάμ
Για τέταρτη συνεχή φορά από τον Φεβρουάριο του 2025 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας, απενεργοποιεί μονομερώς τα τρία μόνιμα πεδία βολής Κρήτης, Άνδρου και Ψαθούρας, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τον Ιούνιο, που συμπίπτουν με επίσημες και εθνικές γιορτές της Τουρκίας. Ωσάν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν… συμπεριλάβει στο ελληνικό εθνικό εορτολόγιο και τις τουρκικές γιορτές, τις οποίες τιμούν δεόντως και εμπράκτως.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, προφανώς λόγω απαίτησης της Τουρκίας, με τρεις επίσημες διεθνείς αγγελίες, τις οποίες εξέδωσε στις 7 Μαΐου 2025, απενεργοποιεί τα τρία μόνιμα ελληνικά πεδία βολής Κρήτης (5-7 Ιουνίου), Άνδρου (5-9 Ιουνίου) και Ψαθούρας (5-9 Ιουνίου). Οι ημερομηνίες αυτές αντιστοιχούν στην επίσημη τουρκική εορτή της Ημέρας της Θυσίας και στο Μπαϊράμι.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τις τρεις ελληνικές αγγελίες A1477/25, A1476/25, A1475/25, με την υποσημείωση ότι οι αγγελίες αυτές εκδίδονται έναν μήνα πριν από την απενεργοποίηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής, ενώ ο ΙCΑΟ προβλέπει έκδοση της σχετικής αγγελίας μόνο επτά ημέρες πριν από την απενεργοποίηση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία δίνει εντολές στο ΥΕΘΑ, το οποίο τις εκτελεί σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Οι συνεχείς και σε μόνιμη βάση απενεργοποιήσεις των τριών μόνιμων πεδίων βολής Κρήτης, Άνδρου και Ψαθούρας από τον Φεβρουάριο του 2025 έως τον Ιούνιο γίνονται στα μουγκά, χωρίς καμιά απολύτως σχετική ανακοίνωση και αιτιολογία, τουλάχιστον από το ΥΕΘΑ που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τα πεδία βολής.

Διατάραξη
Οι απενεργοποιήσεις των τριών μόνιμων πεδίων βολής της χώρας συνιστούν βαριά διατάραξη της εθνικής αμυντικής/επιχειρησιακής πολιτικής της Ελλάδας και απόπειρα σιωπηλής αναδιάταξης του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού, που δρουν σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας και σε βάρος του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και τούτο διότι: Τα τρία μόνιμα πεδία βολής Κρήτης, Άνδρου και Ψαθούρας καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και ταυτόχρονα καταλαμβάνουν διεθνή θάλασσα και εναέριο χώρο. Τα πεδία αυτά δημιουργήθηκαν το 1958 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025 λειτουργούν απρόσκοπτα και αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Με τη συνεχή λειτουργία τους τα τρία αυτά μόνιμα πεδία βολής αποτελούν ένα φυσικό «τείχος προστασίας» για την ηπειρωτική Ελλάδα και τούτο διότι αποτρέπουν οποιαδήποτε προσέγγιση αεροσκαφών στις περιοχές αυτές, κατά τη διάρκεια της ετήσιας λειτουργίας τους, με πορεία από Ανατολή προς Δύση.
Η μονομερής απενεργοποίηση των τριών μόνιμων πεδίων βολής κάθε μήνα για συγκεκριμένες ημερομηνίες διαταράσσει την απρόσκοπτη εφαρμογή του εθνικού αμυντικού/επιχειρησιακού σχεδιασμού και δημιουργεί «τρύπες» στην ελληνική κυριαρχία τις αντίστοιχες ημερομηνίες κάθε μήνα.
Μόνο για το 2025, προκειμένου να αντιστοιχήσει τη μόνιμη ενεργοποίηση των τριών μόνιμων ελληνικών πεδίων βολής, η Τουρκία έχει εκδώσει τρεις παράνομες αγγελίες για τουρκικές ασκήσεις με πυρά σε μόνιμη βάση από 1 Ιανουαρίου έως 25 Δεκεμβρίου 2025 σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Ικαρία. Έτσι υπάρχουν τρία μόνιμα ελληνικά πεδία βολής και τρεις τουρκικές περιοχές άσκησης για ολόκληρο το 2025, οι οποίες είναι παράνομες, σύμφωνα με την Ελλάδα, με το αιτιολογικό της Αθήνας ότι οι τρεις περιοχές των τουρκικών μόνιμων ασκήσεων καταλαμβάνουν, πέραν των άλλων, και ελληνική κυριαρχία. Χωρίς το ΥΠΕΞ, το ΥΕΘΑ και την κυβέρνηση να προβαίνουν στις αρμόζουσες ενέργειες προς οργανισμούς για διασφάλιση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Το αιτιολογικό της Τουρκίας, ότι τα τρία μόνιμα ελληνικά πεδία βολής είναι παράνομα, βασίζεται στο γεγονός ότι ο ΙCΑΟ απαγορεύει δέσμευση περιοχών που καταλαμβάνουν και εθνικό εναέριο χώρο και διεθνή θάλασσα για μεγάλη χρονική περίοδο.
Η μουγκή αλλά έμπρακτη αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής από το 1958 μέχρι σήμερα για τα τρία μόνιμα πεδία βολής Κρήτης, Άνδρου και Ψαθούρας δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για τους λόγους που εξαναγκάζουν το ΥΕΘΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρεί σε μονομερείς κινήσεις, που διευκολύνουν τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Άγκυρας εναντίον της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, χωρίς να εμφανίζεται ούτε ένα «θετικό αντάλλαγμα» για τα εθνικά συμφέροντα.
Επιπροσθέτως δημιουργεί αντίστοιχα ερωτήματα για το σύνολο της αντιπολίτευσης, η οποία ούτε ενδιαφέρεται ούτε ρωτά ούτε αντιδρά, αλλά περιορίζεται στον ρόλο της «αδιάφορης κοιμωμένης» που έχει επιλέξει να παίζει. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη απέναντι στους πολίτες να εξηγήσει γιατί αλλάζει τώρα τον αμυντικό/επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι μόνιμος από το 1958 και γιατί έχει αποφασίσει εμπράκτως να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Η ταύτιση των τριών πεδίων βολής με τις τρεις μόνιμες παράνομες τουρκικές περιοχές ασκήσεων οδηγεί σε συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, με την Ελλάδα να αποδέχεται ότι η Τουρκία έχει ίσα και ίδια δικαιώματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο μέσα στο FIR Αθηνών.
Η Άγκυρα από το 1958 ως το 1978 ουδέποτε είχε αντιδράσει στη δημιουργία και λειτουργία των τριών μόνιμων ελληνικών πεδίων βολής στο Αιγαίο ούτε είχε ισχυριστεί ότι αυτά είναι παράνομα. Για πρώτη φορά το 1978 η Τουρκία ισχυρίστηκε στο πλαίσιο του ΙΜΟ ότι τα ελληνικά πεδία βολής είναι παράνομα και απαίτησε τη δημιουργία τουρκικών πεδίων βολής κατ’ αντιστοιχία μέσα στο FIR Αθηνών. Ο ΙΜΟ δεν ενέκρινε τη δημιουργία τουρκικών πεδίων βολής λόγω αναρμοδιότητας και τούτο διότι τα τρία ελληνικά πεδία βολής είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας ΙCΑΟ και Σύμβασης του Σικάγου.
Έκτοτε, μόνιμη απαίτηση της Τουρκίας -και αυτή περιλαμβάνεται σε όλες τις διερευνητικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας- είναι είτε η πλήρης απενεργοποίηση/κατάργηση των τριών ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής ως παράνομα είτε η διατήρησή τους με παράλληλη δημιουργία μόνιμων τουρκικών πεδίων βολής μέσα στο FIR Αθηνών.
Η προσπάθεια της Τουρκίας από το 1978 για κατάργηση των τριών αυτών πεδίων βολής, με το τουρκικό αιτιολογικό ότι είναι παράνομα, ικανοποιείται σήμερα μέσω του υπουργείου Άμυνας, το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο και αρμόδιο για τη λειτουργία των πεδίων βολής Κρήτης, Άνδρου, Ψαθούρας. Για να γίνει πλήρως κατανοητό ότι η συνεχής απενεργοποίηση των τριών μόνιμων πεδίων βολής είναι απαίτηση της Τουρκίας με βάση τις βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας, σημειώνεται ότι για τα άλλα ελληνικά πεδία βολής, τα οποία δεν είναι μόνιμα, όπως, π.χ., το πεδίο βολής Καράβια, η Τουρκία ουδέποτε έχει εκφράσει αντίρρηση για τη λειτουργία τους.
Οι ημέρες απενεργοποίησης των τριών ελληνικών πεδίων βολής κάθε μήνα από τον περασμένο Φεβρουάριο σε ημερομηνίες με θρησκευτικές και εθνικές εορτές της Τουρκίας, αθροιστικά συμπίπτουν με τις ημέρες μη εκτέλεσης των τριών τουρκικών ασκήσεων σε Λήμνο, Λέσβο, Ικαρία και Σάμο, όπως αυτές αναφέρονται στη συνολική διεθνή αγγελία της Τουρκίας που έχει εκδοθεί από τις αρχές του 2025. Δι’ αυτού του τρόπου δημιουργείται μια χρονική ταύτιση λειτουργίας και απενεργοποίησης και των τριών ελληνικών πεδίων βολής και των τριών παράνομων τουρκικών ασκήσεων.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση κλείνει τα τρία πεδία βολής και τα απενεργοποιεί για τις 19 Μαΐου, ημέρα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Από την άλλη η Τουρκία λειτουργεί ως κυρίαρχος των ΜΟΕ σε βάρος της Ελλάδας και τούτο διότι συνεχίζει την εκτέλεση των ασκήσεων στις τρεις μόνιμες παράνομες περιοχές στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των ελληνικών θρησκευτικών εθνικών εορτών, ακόμα και στις 15 Αυγούστου και του Αγίου Πνεύματος στις αρχές Ιουνίου.



Το χρονικό διατάραξης της εθνικής αμυντικής πολιτικής
Η απενεργοποίηση των πεδίων βολής υιοθετήθηκε πρώτη φορά στις 24 Φεβρουαρίου 2025, με παράλληλη απενεργοποίηση των τουρκικών ασκήσεων που γίνονται στο Αιγαίο για έναν χρόνο σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Ικαρία. Η ενέργεια επαναλήφθηκε αμοιβαίως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ωστόσο από τον Μάιο και τον Ιούνιο μόνο η Ελλάδα απενεργοποιεί τα τρία πεδία βολής, ενώ η Τουρκία δεν διακόπτει την εκτέλεση των ασκήσεων στις τρεις μόνιμες περιοχές στο Αιγαίο. Έτσι:
– Στις 24 Φεβρουαρίου η Αθήνα εξέδωσε τις διεθνείς αγγελίες Α0614/25, Α0615/25, Α0616/25 για την απενεργοποίηση 29-31 Μαρτίου των τριών πεδίων βολής Κρήτης, Άνδρου και Ψαθούρας λόγω Ραμαζανιού και Ημέρας του Πεπρωμένου.
Η Τουρκία με τη διεθνή αγγελία Α0787 απενεργοποίησε τις δικές της τρεις ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο 3 έως 25 Μαρτίου με πολλές ευχαριστίες στην ελληνική πλευρά.
– Στις 19 Μαρτίου η Αθήνα με τις αγγελίες Α0913/25, Α0912/25, Α0911/25 απενεργοποίησε τα τρία πεδία βολής 1-23 Απριλίου και η Τουρκία με την αγγελία Α1091 18-21 Απριλίου, με πολλαπλές ευχαριστίες στην Αθήνα.
– Στις 7 Απριλίου η Αθήνα απενεργοποίησε με τις αγγελίες της Α1149/25, Α1148/25, Α1147/25 τα τρία πεδία βολής, Κρήτης την Πρωτομαγιά, Άνδρου 1-19 Μαΐου και Ψαθούρας στις 19 Μαΐου, που είναι η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»