Καθώς υπό τον τίτλο «Όχι, παρακαλώ όχι στην Κωνσταντινούπολη!» το άρθρο κάνει ευθέως αναγωγή (και) στον «εισβολέα της Κύπρου», εξηγούνται πολλά για τη γενικότερη (ένοχη) σιωπή της ελληνικής πολιτικής ελίτ…
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Σε άλλες εποχές το παρακάτω άρθρο ή ένα παρόμοιο θα περίμενε βάσιμα να το δει κανείς -με αφορμή τις συνομιλίες για το Ουκρανικό- σε κάποιο από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης της χώρας μας. Όσο κι αν ψάξει όμως, δεν θα το βρει. Έρχεται εκτός συνόρων. Και καθώς -υπό τον τίτλο «Όχι, παρακαλώ όχι στην Κωνσταντινούπολη!»- κάνει ευθέως αναγωγή (και) στον «εισβολέα της Κύπρου», εξηγούνται πολλά για τη γενικότερη (ένοχη) σιωπή της ελληνικής πολιτικής ελίτ…
«Ο στρατιωτικός Γολιάθ Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Μια εισβολή. Μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σήμερα, περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι επίσης μια σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Κοιτάζοντας πίσω: Ο στρατιωτικός Γολιάθ Τουρκία εισβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974. Μια εισβολή. Μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Από τις 14 Αυγούστου 1974 η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης μια σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Την τουρκική εισβολή ακολούθησε η de facto διχοτόμηση του νησιού. Περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες εξακολουθούν να σταθμεύουν στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία ανακηρύχθηκε το 1983 και αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Τουρκία. Όλες αυτές είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στο παρασκήνιο που προηγήθηκε εν όψει των χθεσινών αφίξεων στην Κωνσταντινούπολη: «Η Τουρκία, από όλες τις χώρες, προσφέρθηκε για άλλη μια φορά ως μεσολαβητής και ειρηνοποιός στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Τουρκία θα μπορούσε να οργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την τελευταία προσφορά του Τούρκου προέδρου ή, ακριβέστερα, του νεοσουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο άλλος αυτοκράτορας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, συμφωνεί: Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου. Το ίδιο επιθυμεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι»…
Και προσθέτει καυστικά: «Την άνοιξη του 2022, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν τελικά ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις στην Τουρκία. Στην Τουρκία! Ένας παραλογισμός! Αυτή η φάρσα της διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στον Βόσπορο πρέπει να σταματήσει. Όχι, παρακαλώ όχι στην Κωνσταντινούπολη! Είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε ακόμη και την Τουρκία, τον εισβολέα στην Κύπρο, να ενεργεί ως ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας με την εισβολέα Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ή μήπως θα δεχόταν κανείς στα σοβαρά τη Ρωσία ως ειρηνοποιό στο Κυπριακό; Στην καλύτερη περίπτωση με τον Πούτιν ως οικοδεσπότη στο ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο του Σότσι;»
Η εφημερίδα που δημοσίευσε αυτό το άρθρο-κόλαφος προς πολλές κατευθύνσεις, με την υπογραφή του Φ. Μπατζόγλου, είναι η γερμανική «Nordwest-Zeitung», η μεγαλύτερη της Κάτω Σαξονίας. Η στήλη το προσυπογράφει…
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»