549 δισ. ευρώ το κατοχικό δάνειο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Μερτς… ξέχασε να του πει πόσα μας χρωστάει η Γερμανία

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο Δημοσθένης Κούκουνας (1950-2022) ήταν δημοσιογράφος, εκδότης και ο σημαντικότερος ιστορικός ερευνητής ζητημάτων που σχετίζονται με την Κατοχή. Στο βιβλίο του «Κατοχικό Δάνειο – Η όλη αλήθεια για το γερμανικό χρέος» (Εκδόσεις Historia, Αθήνα: 2015) αποκαλύπτει πόσα πρέπει να μας δώσουν οι Γερμανοί μόνο για το αναγκαστικό δάνειο που πήραν από την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε το ποσόν:

«Η έρευνά μας προσανατολίστηκε διαφορετικά λοιπόν και με έναν συνδυασμό επίσημων και πραγματικών τιμών στα τρόφιμα και στα είδη καθημερινής χρήσης, της πραγματικής τιμής της χρυσής λίρας στην ελεύθερη αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και τις αξίες των πωλουμένων ακινήτων, καθώς και άλλων δεικτών, περιλαμβανομένης και της γερμανικής οφειλής από τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία διαρκούσης της Κατοχής, καταλήξαμε σε διαφορετικό ποσόν. Έτσι, η πραγματική αποτίμηση του κατοχικού χρέους έφθασε την ημέρα που αποχώρησαν τα γερμανικά στρατεύματα στο συνολικό ύψος των εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Αυτό είναι το ακριβές ποσόν και είναι βέβαιο ότι αν κάποτε η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ασχοληθεί με το ζήτημα και αναθέσει σε μια επιτροπή ειδικών να το ερευνήσει σε βάθος, τότε θα επαληθευθεί πλήρως η δική μας εκτίμηση.

Επί πλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο όρος περί άτοκης σύντομης επιστροφής των κατοχικών δανείων ξεπεράστηκε όταν η οιονεί δανειακή σύμβαση κατέστη ληξιπρόθεσμη. Αυτό συνέβη με τη Διάσκεψη Ειρήνης του 1946 και από τότε τα δάνεια είναι έντοκα, ώστε το αρχικό κεφάλαιο των 100 δισεκατομμυρίων να ανέρχεται το 2015, με χαμηλό επιτόκιο 2,5%, στα 549.249.933.828 ευρώ.

Επομένως αυτό το ποσόν όφειλε να έχει καταβάλει το μεταπολεμικό γερμανικό κράτος και αδιαφόρησε να το πράξει. Με την επίκληση του διαμελισμού χρησιμοποίησε μια σειρά επιχειρημάτων για να αποφύγει την αποπληρωμή των κατοχικών δανείων με την ανοχή ή συνενοχή των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αρκετά χρόνια μετά τη Διάσκεψη Ειρήνης εφευρέθηκε το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν ήταν σε θέση να υπογράψει την τελική συνθήκη ειρήνης ενόσω ήταν διαμελισμένη. Αν ήταν καλόπιστος οφειλέτης η Δυτική Γερμανία, στο διάστημα των 44 χρόνων που μεσολάβησαν μέχρι να ενοποιηθεί θα μπορούσε να είχε καταβάλει το μερίδιο που της αναλογούσε, έστω και σταδιακά. Απέφυγε όμως να το πράξει, όπως απέφυγε και στα επόμενα χρόνια, αφού πλέον ήταν ενοποιημένη και δεν μπορούσε να επικαλεσθεί παρόμοιες αιτιάσεις».

Όσα γράφει αυτό το βιβλίο σίγουρα θα χρησιμεύσουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση η ηγεσία της της οποίας δεν θα έχει φιλίες με… λαδωτές τύπου Χριστοφοράκου και αποφασίσει να κινηθεί υπέρ του έθνους και του λαού. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Μερτς… ξέχασε να του πει πόσα μας χρωστάει η Γερμανία.

  1. Να ένα βιβλίο που θα έπρεπε να μελετάται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Στο δυστοπικό πεδίο πραγματικότητας, ο κ. Κούκουνας πέθανε χωρίς δικαίωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Αλκοτέστ και ναρκοτέστ στους πολιτικούς

Τα πλάνα που έδειξαν οι τηλεοράσεις λίγες αμφιβολίες αφήνουν ότι ο Μακρόν και ο Μερτς δεν ένιωσαν άνετα με...

Βόμβα «Spiegel»: «Η Γερμανία να πληρώσει τα πολεμικά της χρέη στην...

Μια πολύ ισχυρή «βόμβα» έσκασε από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» λίγο πριν από τη σημερινή μετάβαση του Κ....

Υπάρχουν και υποχρεώσεις, κύριοι εθνοπατέρες

Την περασμένη Κυριακή γιορτάστηκε με δοξολογία στη Μητρόπολη και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα η...

Σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας για την ενέργεια στη Μεσόγειο

Με κόκκινα χαλιά και περισσή κυβερνητική δημοσιογραφική προβολή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αξιοποιήσει το πλέγμα των στενών συνεργασιών...