Ενεργειακή ακρίβεια, η μεγάλη πρόκληση

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Έπειτα από αναμονή μηνών ξεκίνησε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, για τη χορήγηση επιδότησης, που αφορά τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Σίγουρα μπορεί να δώσει μία ανάσα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μεσοσταθμικά βγαίνει ένα ποσό περίπου 50 με 60 ευρώ ανά επιχείρηση. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία ενίσχυση που θα κάνει τη διαφορά.

Ως πρόεδρος του ΕΕΑ έχω εκφράσει πολλές φορές την έντονη ανησυχία και αγωνία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται κάθε μήνα. Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν σε επίπεδα απαγορευτικά για τις ΜμΕ. Ειδικά για εκείνες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσεων – οικονομικής, υγειονομικής και πληθωριστικής.

Οι επαγγελματίες, από τους φούρνους και τις βιοτεχνίες μέχρι τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια, καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά για ρεύμα, ενώ η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη εξαιτίας της εξάντλησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που οδηγεί στη μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων.

Για αυτό και επισημαίνουμε ότι όσο χρήσιμα κι αν είναι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται άμεση ρευστότητα και σταθερότητα στο θεσμικό και το φορολογικό πλαίσιο. Πάνω απ’ όλα χρειάζονται ένα στρατηγικό σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε υψηλά κόστη, όπως είναι το ενεργειακό.

Ουσιαστικότερα αποτελέσματα σχετικά με τα τιμολόγια του ρεύματος που προκαλούν «ηλεκτροσόκ» θα μπορούσε να φέρει ένας μηχανισμός επιδότησης ενεργειακού κόστους για τις πιο ευάλωτες ΜμΕ, σίγουρα η δυνατότητα ευέλικτων ρυθμίσεων οφειλών προς τους παρόχους ενέργειας, και η συνεργασία της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εφαρμοστούν πανευρωπαϊκά στοχευμένες πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά πλήττει και τις ΜμΕ της Ευρώπης. Βέβαια, στη χώρα μας οι συνέπειες όλων αυτών των αυξήσεων έχουν πιο έντονο αποτύπωμα εξαιτίας των «βαρών» που κουβαλούν οι επιχειρήσεις από το παρελθόν και κυρίως από την εποχή των Μνημονίων. 

Θεωρούμε απαραίτητο να κατανοήσει η Πολιτεία ότι η ενέργεια είναι πλέον στρατηγικός παράγοντας για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Δεν μιλάμε απλώς για μια παροδική δυσκολία, αλλά για μια διαρθρωτική πρόκληση που θα καθορίσει το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, οπότε απαιτούνται και πιο γενναίες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

*Πρόεδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Εως και 70% οι ανατιμήσεις από το 2019 έως σήμερα!

Ανατιμήσεις-φωτιά, που ξεπερνούν κατά τρεις ή και τέσσερις φορές τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού, τα τελευταία έξι χρόνια βιώνουν...

Guardian: «Η νέα Ελλάδα μοιάζει πολύ με την παλιά»

Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ο ασθενής της Ευρώπης», ωστόσο καυστικό άρθρο...

«Ο καταραμένος, τον ψήφισα!»

Στην είσοδο του χωραφιού του κυρ Θανάση υπάρχει πλέον ταμπέλα σε αγγλικά και αραβικά: «Property of Future Olive oil...

Η ακρίβεια «εξαϋλώνει» το εισόδημα των Ελλήνων!

Νέα «φωτιά» πήραν οι τιμές σε τρόφιμα, ενοίκια και υπηρεσίες στη χώρα μας, καθώς, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του...