Αρρυθμίες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τα «γαλάζια» παρατράγουδα σε υπουργικό επίπεδο συνεχίζουν να χαλάνε το success story του Κυριάκου! Πρώτη «κίτρινη κάρτα» στη Ζαχαράκη, δυσαρέσκεια για Κυρανάκη

Τα απόνερα ενός αποτυχημένου ανασχηματισμού συνεχίζουν να βιώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια χρονική συγκυρία που πασχίζουν να βρουν βηματισμό και να πετύχουν δημοσκοπική ανάταση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τον προ δύο μηνών ανασχηματισμό ως ακόμα ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ευελπιστώντας αυτός να συμβάλει στην αντιστροφή του παρατεταμένου αρνητικού κλίματος.

Εξαρχής οι προσδοκίες ήταν μικρές, καθώς τη δεδομένη περίοδο η κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και σε πλήρη εξέλιξη. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 33 ώρες για να εξελιχθεί μια επικοινωνιακή πρωτοβουλία σε άλλο ένα φιάσκο.

Η παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη μετά τον σάλο των αποκαλύψεων για θέματα δημόσιου συμφέροντος ήταν το πρώτο χτύπημα. Οι απερίγραπτες περιπτώσεις του κ. Τσάφου και της κυρίας Βολουδάκη επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση κι έτσι ο ανασχηματισμός εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, η οποία όμως φαίνεται πως διαρκεί ακόμη, εμφανίζοντας δομικά προβλήματα. Οι ατυχείς εμπνεύσεις του πρωθυπουργού δεν εντοπίζονται μόνο στην επιλογή αναβάθμισης συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τόλμησε να πειράξει από τη θέση τους υπουργούς που ήδη είχαν κριθεί αποτυχημένοι.

Τα «γαλάζια» παρατράγουδα σε υπουργικό επίπεδο εκτοξεύουν την ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προκαλούν διττό πρόβλημα. Αφενός εντείνουν την αποδοκιμασία των πολιτών στο ήδη εύθραυστο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό προφίλ, αφετέρου μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και κατ’ επέκταση στη βάση του οικοδομήματος της Πειραιώς. Στην κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν απολογούμενοι, στη σκιά των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας στα πανεπιστήμια, με το ζήτημα αυτό από προνομιακό πεδίο να μετατρέπεται σε εσωκομματικό πρόβλημα, ξυπνώντας τις μνήμες από το φιάσκο της θεσμοθέτησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Γαλάζια» στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για όσα διαδραματίστηκαν, αλλά και για την αδράνεια που επέδειξαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η Σοφία Ζαχαράκη δέχτηκε την πρώτη «κίτρινη κάρτα», ενώ μετά τον έκδηλο εκνευρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε κακήν κακώς ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο δράσης στα πανεπιστήμια, θέλοντας να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Οι καταγγελίες της Εκκλησίας της Κρήτης για ανεπίτρεπτη παρέμβαση με σκοπό την αποφυγή εκλογής συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τη θέση της υπουργού Παιδείας.

Πανεπιστημιακή βία

Την ίδια ώρα, για το θέμα της πανεπιστημιακής βίας ο ανέγγιχτος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έβλεπε τις σφαίρες να πέφτουν σαν χαλάζι από μαφιόζικα χτυπήματα στο κέντρο της Αθήνας, αποποιήθηκε ως μετρ του είδους οποιαδήποτε ευθύνη, πετώντας το μπαλάκι στις πρυτανικές Αρχές. Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελούσε ανέκαθεν προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ. και επιστρατευόταν πάντοτε σε συνθήκες πολιτικής κρίσης. Το κυβερνών κόμμα όμως βρέθηκε απολογούμενο και εκτεθειμένο σε ένα πεδίο που έντυσε με πομπώδεις δεσμεύσεις και με ιδεολογικό περίβλημα, επιδιώκοντας πρωτίστως συσπείρωση. Ο κίνδυνος να ακυρωθούν τα ταυτόχρονα θετικά μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει η κυβέρνηση εξόργισε τον πρωθυπουργό, που βλέπει συγκεκριμένους υπευθύνους γι’ αυτά τα προβληματικά αποτελέσματα.

Το δικό του λιθαράκι στην επικοινωνιακή ζημιά πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Έχοντας σταθερά στο μυαλό του την καριέρα του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα του υπουργείου που έχει αναλάβει, καταφέρνοντας πολύ γρήγορα να τύχει της χλεύης των πολιτών αλλά και της δυσαρέσκειας από πλευράς Μαξίμου. Η σπουδή του κ. Κυρανάκη να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στο πεδίο των σιδηροδρόμων, στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, εξαντλήθηκε στο σύστημα GPS που μας είπε ότι θα έχουν τα τρένα σε λίγους μήνες, ενώ η ιδέα του για μισθωμένα ταξί που θα μεταφέρουν μεθυσμένους τα Σαββατοκύριακα προκάλεσε όχι μόνο κύμα γέλωτος αλλά και επιπλήξεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Το γεγονός μάλιστα ότι επέδειξε εμμονή σε αυτή την πρόταση, παρά το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενέτεινε τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του.

Ψυχρό το κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου και Άδωνι

Επικοινωνιακή ζημιά με σημαντικό κόστος είχαμε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούσαν τους συντελεστές δόμησης για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και στην αλλαγή του πλαισίου για τα τροχόσπιτα. Οι αντιδράσεις στην περιφέρεια ήταν έντονες κι αυτό θορύβησε τους «γαλάζιους» βουλευτές, που προχώρησαν σε νέο γύρο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων δείχνοντας αποφασισμένοι να εκθέτουν δημόσια υπουργούς, όταν πρόκειται για ζητήματα που ιεραρχούνται ψηλά από τους ψηφοφόρους τους.

Την ίδια ώρα, ψυχρό παραμένει το κλίμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συνεχίζει την αποχή του από τα τηλεοπτικά πάνελ, δείχνοντας απρόθυμος πλέον να συμβάλει στη δημόσια υποστήριξη της κυβέρνησης. «Όταν ορισμένοι αισθάνονται αναντικατάστατοι, πεφωτισμένοι και ανώτεροι των υπολοίπων στελεχών της Ν.Δ., τότε τα λάθη έπονται» δήλωσε πρόσφατα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. διατηρώντας τον επικριτικό τόνο στις παρεμβάσεις του, με το βλέμμα στραμμένο σε «γαλάζιους» υπουργούς.

Αναμφίβολα οι στόχοι της ενότητας και της ανάκαμψης που είχε θέσει ο πρωθυπουργός παραμένουν ανεκπλήρωτοι και μπορεί η αντιπολίτευση να μην απειλεί, όμως οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, η απουσία προοπτικής αυτοδυναμίας και οι ατυχείς επιλογές προσώπων στον πρόσφατο ανασχηματισμό έχουν αυξήσει την κρίση εμπιστοσύνης των «γαλάζιων» βουλευτών, που πλέον επιδίδονται ανοιχτά σε έναν αγώνα δρόμου και ανταγωνισμού που προκαλεί τριβές, αντιπαραθέσεις αλλά και δυσαρέσκειες. Στη Ν.Δ. έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι μια ωραία ατμόσφαιρα και αυτό βγαίνει έκδηλα προς τα έξω.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Η δημογραφική μας αυτοχειρία (Μέρος Α’: Tι Βορίδης, τι… Καιρίδης)

Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι με τον Βορίδη στο τιμόνι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το πρόβλημα των παράνομων αφίξεων...

«Μαύρη» τρύπα στις συμμαχίες της Ελλάδας!

Σε τροχιά ρήξης έχουν οδηγηθεί εξαιτίας του Κ. Μητσοτάκη οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, σε μια ιδιαίτερα...

Αποχαιρέτα τη Βόρειο Ήπειρο

Μόλις εξελέγη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης, ο οποίος έχει καταγωγή από τη γειτονική χώρα, ρώτησα κορυφαίο αξιωματούχο του...

Σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας για την ενέργεια στη Μεσόγειο

Με κόκκινα χαλιά και περισσή κυβερνητική δημοσιογραφική προβολή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αξιοποιήσει το πλέγμα των στενών συνεργασιών...