Η ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας στα χέρια του Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Η Αγκυρα πιστεύει ότι θα μπορέσει ενδεχομένως να περάσει «στη ζούλα» σχέδια και συμφωνίες για τη διεθνή εδραίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε ολόκληρη την Αν. Μεσόγειο

Της Κύρας Αδάμ

Η Τουρκία συντηρεί μέσω των ΜΜΕ και με σκόρπιες δηλώσεις υπουργών της την επιθυμία της να οριοθετήσει το ταχύτερο δυνατόν ΑΟΖ με τη Συρία και να «κατακτήσει» τη μη οριοθετημένη, ακόμα, ΑΟΖ μεταξύ των δυτικών ακτών της Κύπρου και των ελληνικών ακτών νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, με δύο στόχους:

1. Να εξαφανίσει οριστικώς τη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, αλλά και την ΑΟΖ της Κύπρου στις δυτικές ακτές της.

2. Να επιβάλει την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους διεθνώς μέσω της Συρίας -χωρίς να το κατονομάζει- στην οριοθέτηση ΑΟΖ Συρίας – Τουρκίας δυτικά και νότια της Κύπρου.

Η απόλυτη ασάφεια στις άμεσες εξελίξεις στη Δαμασκό, όπου ακόμα δεν έχει σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και επομένως δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα στον κόσμο, καθώς και το εντεινόμενο χάος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να πιστεύει ότι θα μπορέσει ενδεχομένως να περάσει «στη ζούλα» σχέδια και συμφωνίες για τη διεθνή εδραίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. ουδόλως έχουν αντιδράσει προληπτικώς, έστω, στις εξωφρενικά παράνομες ανεπίσημες, για την ώρα, τουρκικές προθέσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας –  Συρίας – περνώντας κοκορέτσι τη μισή κατεχόμενη Κύπρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άβουλο και ανόρεχτο πριν από την αλλαγή διακυβέρνησης, εξαναγκάστηκε σε μια ανόητη και παιδιάστικη αντίδραση στις διαφαινόμενες προθέσεις Άγκυρας και Δαμασκού, προτείνοντας τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν σε Άγκυρα και Δαμασκό (!), επιμένοντας ότι το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον εστιάζεται στη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ε.Ε. και κυρίως η Κομισιόν ούτε κούνησε αυτοβούλως και προληπτικώς το δακτυλάκι της εναντίον των εξωφρενικών και παράνομων διαθέσεων της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν της κυρίας Φον ντερ Λάιεν αλλά και η πλειονότητα των κρατών-μελών ενδιαφέρονται κυρίως να απαλλαγούν από τους Σύρους προσφυγές και μετανάστες στα εδάφη τους και να εξευμενίζουν τον Ερντογάν να μην τους ξαναστείλει πίσω στην Ευρώπη.

Οι χαλαρές έως αδιάφορες στάσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. απέναντι στην πιθανότητα τουρκοσυριακού μνημονίου για την ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο δικαίως και μοιραίως στρέφουν τα βλέμματα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς αυτές οι νέες βλέψεις της Άγκυρας στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της κυριαρχίας (στην Κύπρο) αλλά και κυριαρχικών δικαιωμάτων (Ελλάδας και Κύπρου) στην ανατολική Μεσόγειο.

Και οι δύο κυβερνήσεις από κοινού και κατά μόνας σε ανώνυμες τοποθετήσεις τους -επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη επίσημη δήλωση οριοθέτησης ΑΟΖ από την Άγκυρα και τη Δαμασκό- προειδοποιούν τη Δαμασκό να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, αφού δεν έχει καν σχηματισμένη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση και κυρίως την Άγκυρα ότι θα υποστεί βαριές κυρώσεις από την Ε.Ε. στην ενταξιακή πορεία της και την κοινοτική χρηματοδότησή της, αν προχωρήσει στα σχέδιά της επί της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι προληπτικές αυτές απειλές κυρώσεων από την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι πολύ αμφίβολο αν θα σταματήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένες -και μπορούν- να αναπτύξουν πλήρως το επίσημο και νόμιμο «διπλωματικό δίχτυ» που διαθέτουν, ώστε να μην εδραιωθεί τουρκοσυριακή ΑΟΖ. Στην περίπτωση που η Άγκυρα εξαναγκάσει τη μεταβατική συριακή κυβέρνηση, όταν και αν αυτή σχηματιστεί και αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, να υπογράψει συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για τη μεταξύ τους ΑΟΖ και δυτικά της Κύπρου, τότε η παράνομη αυτή συμφωνία μπορεί να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα και να αναρτηθεί στους αρμόδιους πίνακες του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Δίκαιο και το Καταστατικό του ΟΗΕ όμως δίνουν το αναφαίρετο δικαίωμα σε οποιαδήποτε χώρα εντός 45 ημερών να προσβάλει και να ανατρέψει ως παράνομη την τουρκοσυριακή ΑΟΖ.

Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των σχεδίων Ερντογάν. Αθήνα και Λευκωσία έχουν το δικαίωμα εντός 45 ημερών από την ανάρτηση της πιθανής τουρκοκυπριακής ΑΟΖ να προσβάλουν και να ανατρέψουν το τμήμα της ΑΟΖ που εξαφανίζει την ΑΟΖ Κύπρου στις δυτικές ακτές της και τη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς ο Ερντογάν θέλει να επιβάλει, διά της πλαγίας οδού της τουρκοσυριακής ΑΟΖ, την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη τώρα να αντιδράσει έγκαιρα και δυναμικά, με τα «εργαλεία» που διαθέτει στον ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας και της πιθανής τουρκοσυριακής ΑΟΖ. Να κάνει, δηλαδή, ό,τι δεν έκανε στην τουρκολιβυκή ΑΟΖ, την οποία ουδέποτε προσέβαλε και αντέκρουσε στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα, απουσία ελληνικής αντίδρασης, η τουρκολιβυκή ΑΟΖ να είναι διεθνώς σε ισχύ…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Ναι Κύρα, αλλά το αθηναϊκό κρατίδιον άφησε το τουρκολυβικό να περάσει δίχως αντίδραση, εκτός φυσικά των πομφ’ιλυγων περί διεθνούς δικαίου κλπ κλπ

  2. @ Νίκος Αργεάδης

    Η Κύρα λέει τι πρέπει να γίνει, όχι τι θα γίνει. Η αντίδραση (επιστολή στον ΟΗΕ) εντός 45 ημερών, οφείλει να συνοδεύεται και από συντεταγμένες, άλλως δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν. Αυτό έκαμαν και με το τουρκλιβυκό μνημόνιο, δεν έστειλαν τις συντεταγμένες, ενώ ήξεραν ότι είναι απαράιητες. Ο Βελόπουλος έκαμε σχετική ερώτηση στον Δένδια, αλλά δεν πήρε απάντηση. Κατά την γνώμη μου, δεν έστειλαν τις συντεταγμένες ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτό λέγεται εθνική προδοσία, αν δεν απατώμαι.

  3. Κυρία Κύρα, όταν το σκ@τό φθάσει στη κάλτσα, η αγία οικογένεια και οι σπείρα της θα είναι μακριά, πολύ μακριά.

  4. Συγκρατώ την μελετημένη. δήλωση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας που θυμίζει ότι Τουρκία και Συρίας έχουν ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕΣ ακτές (όπως Λιβύη και Αίγυπτος) και όχι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΕΣ, όπως Κύπρος και Συρία.
    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε το ελάχιστο: να κλείσει τους κόλπους στο Αιγαίο χαράσσοντας ευθείες γραμμές βάσης, δεν έχει επεκτείνει τα χ.υ. γύρω από την Κρητη. Απάθεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η «συγκατοίκηση» Μητσοτάκη, Βενιζέλου

Ο χορός με την ονοματολογία των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας καλά κρατεί. Τώρα ακούγεται ότι ισχυρότερος όλων...

Πότε θα μας σεβαστούν

Εάν κάποιος πιστεύει ότι ο Τραμπ θα άφηνε στη Γροιλανδία να αλωνίζουν κινεζικά και ρωσικά πλοία -κατασκοπευτικά και μη-...

Ένα δάκρυ για τη δημοκρατία

Υποτίθεται ότι ο δυτικός κόσμος έχει υποστεί ισχυρό σοκ από τις δημόσιες διαδοχικές παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου και υπουργού Αποτελεσματικότητας...

Η Ελλάδα πρέπει να δει την αλήθεια κατάματα

Κάθε μέρα που περνά μετά την ανατροπή Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες της Χαγιάτ...