Το 2030, κυρ-Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Σε μια χώρα υπό δημογραφική κατάρρευση, όπως η Ελλάδα, η δήλωση του Μητσοτάκη ότι ο κατώτατος μισθός έως το 2030 θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ ακούγεται σαν υπόσχεση ευθανασίας. Χιλιάδες Έλληνες χάνονται στα ορυχεία της μισθωτής εργασίας, εκατοντάδες χιλιάδες ξενητεύτηκαν, αλλά για τον πρωθυπουργό, όπως και τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, που δεν έχουν εργαστεί ούτε ώρα στη ζωή τους, πέρα βρέχει. Ο χορτάτος, αν δεν έχει δυο δράμια φιλότιμο, δύσκολα θα χωρέσει στα ρούχα του πεινασμένου…

Η χώρα βγήκε θεωρητικά από τα Μνημόνια, αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν να μη βγήκε ποτέ. Ειδικά στο θέμα των μισθών εξακολουθεί να μαίνεται η επίθεση που τους κρατά στάσιμους καθηλώνοντας την οικονομία σε ένα παρηκμασμένο πρότυπο, όπου η λειτουργία της βασίζεται στην κακοπληρωμένη και φθηνή εργασία, παρά στην ύπαρξη επενδυτικών κεφαλαίων. Ό,τι καλό συμβαίνει οφείλεται στον επαγγελματικό πατριωτισμό των εργαζομένων.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Σύμφωνα με τη Eurostat, που συγκαταλέγεται πλέον, κατά το Μαξίμου, στους εχθρούς του έθνους, η Ελλάδα, με μέσο ετήσιο μισθό πλήρους απασχόλησης 17.000 ευρώ, είναι τρίτη από το τέλος στην Ε.Ε και έπονται η Ουγγαρία με 16.900 ευρώ και η Βουλγαρία με 13.600, όταν ο μέσος όρος στην Ένωση είναι 37.900 ευρώ.

Αυτοί οι μισαλλόδοξοι «πουθενάδες», που στρίγγλιζαν επί Τσίπρα ότι «μένουμε Ευρώπη», πού πήγαν σήμερα, αλήθεια; Έχουνε πάρει πρέφα την Κοινοτική Οδηγία που ορίζει ότι το 80% της εργασίας (πρέπει να) ορίζεται υποχρεωτικώς από συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

Κι έχουνε πάρει επίσης χαμπάρι, οι… αχάμπαροι, που λένε και στην Κύπρο, ότι, αντί των παραπάνω, μια δήθεν ανεξάρτητη «επιστημονική» επιτροπή, από αυτές τις «θεσμικές αρκούδες» που τις βαράς τα ντέφια και χορεύουν αναλόγως, πρότεινε, και φυσικά έγινε αποδεκτό, να αντικατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις από… έναν αλγόριθμο, ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει τις μισθολογικές αυξήσεις; Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου θα δικαιολογείται αύξηση, αυτό θα τίθεται υπό την αίρεση άλλης «επιστημονικής» επιτροπής, η οποία μπορεί να αποφαίνεται -και φυσικά κανείς δεν αμφιβάλλει ως προς το τι θα κάνει- ότι «δεν συντρέχουν λόγοι»…

Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που, όπως πάντα, σχετίζονται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και πάντα αφορούν εμάς, που καλούμαστε να πληρώσουμε τον βαρκάρη. Από τα χρόνια του σχεδίου Μάρσαλ η επιχειρηματική… ελίτ της χώρας παθαίνει αλλεργία κάθε φορά που καλείται να επιδείξει επενδυτικό πατριωτισμό. Όταν έχεις συνηθίσει να βγάζεις το παντεσπάνι σου αξιοποιώντας έναν κρατικοδίαιτο και παρασιτικό καπιταλισμό, είναι δύσκολο να τρέχεις με τις γόβες στα χωράφια…

Παρακολουθούμε όλα αυτά, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται, τινάζοντας τον λαιμό του με μια κωμική υψιπέτεια, που ανήκει στην αναλυτική αρμοδιότητα άλλης Επιστήμης, ότι έως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ οι τιμές στα ράφια και στην αγορά γης κάνουν πάρτι -εδώ πράγματι τα Μνημόνια τελειώσανε!- κι ο κοσμάκης δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι. Το 2030, όμως, κυρ- Στέφανε, θα το γλεντήσουμε…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι τράπεζες να είναι καλά…

Εκτός από τα αφορολόγητα (και με την πρωθυπουργική βούλα πλέον) ιλιγγιώδη κέρδη τους, οι τράπεζες απολαμβάνουν από το μνημονιακό...

Επικίνδυνοι ακροβατισμοί ωραιοποίησης

Με μεγάλη ανησυχία διάβασα το άρθρο του Πέτρου Τατούλη. Αυτό θεμελιώνεται στον ανορθόδοξο τρόπο χρήσης και σύγκρισης λογιστικών δεδομένων...

H φτώχεια δεν παράγει σταθερότητα και συρρικνώνει την ελευθερία

Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου και το προέτρεψε να...

«Ηρακλής»: Δημοσιονομική βόμβα οι κρατικές εγγυήσεις για τα κέρδη των funds

Ένα από τα αρχικά ερωτήματα που απασχόλησαν την έρευνά μας σε σχέση με τη μεταβίβαση των «κόκκινων» -και όχι...