Δημόσιες «προσφορές» (πάρε, κόσμε!)

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*

Με την υπογραφή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (στις 8 Μαΐου 2010) και των τριών Μνημονίων, που τη συνόδευαν, μπήκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα διάφοροι όροι, είτε άγνωστοι μέχρι εκείνη τη στιγμή είτε δαιμονοποιημένοι στη συνείδηση όποιων τους γνώριζαν. Τα Μνημόνια, η τρόικα, οι θεσμοί, το ΔΝΤ, το EFSF, το PSI ήταν κάποιοι από αυτούς, που έμελλαν να μας ταλανίσουν για πολλά χρόνια. Ακόμη και σήμερα, που υποτίθεται πως τα «Μνημόνια» και η «επιτήρηση» είναι παρελθόν, οι συνέπειές τους και τα όργανα που συγκροτήθηκαν για να παίξουν τον «άχαρο» ρόλο είναι εδώ και εξακολουθούν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι των δανειστών μας.

Τα δύο Ταμεία που δημιουργήθηκαν, το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Διαχείρισης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), είναι και σήμερα ενεργά και ουσιαστικά εξακολουθούν να υλοποιούν το επώδυνο και αντεθνικό έργο τους, της μεταφοράς, δηλαδή, του εθνικού μας πλούτου σε ξένα χέρια. Αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες, δημόσια γη, τουριστικές υποδομές και επιχειρήσεις είναι ενδεικτικά μόνο κάποιοι από τους τομείς που το ΤΑΙΠΕΔ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκποίησή τους.

Το ΤΧΣ υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική φυσικά, αφού συστηματικά όλο και μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια των πάλαι ποτέ ελληνικών τραπεζών μεταβιβάζονται μέσω «προσφορών» σε ξένα χέρια.

Τελευταία τέτοια εξέλιξη αποτελεί η «δημόσια προσφορά» του ΤΧΣ για τη μεταβίβαση του 10% από το συνολικό ποσοστό του 18,39% που κατέχει στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το ποσοστό αυτό του 10% μεταφράζεται σε περίπου 91.500.000 μετοχές. Σύμφωνα με τους όρους της «προσφοράς», μόνο το 15% αυτών των μετοχών θα διατεθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο 85% θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές. Η όλη διαδικασία άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, 2 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο περίπου 77.750.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα ανήκουν σε ξένα χαρτοφυλάκια!

Φυσικά, η Εθνική αποτελεί μόνο την αρχή αυτής της φάσης εκποίησης του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών που παραμένει ακόμη σε ελληνικά χέρια. Θα ακολουθήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες «συστημικές τράπεζες», αφού το ΤΧΣ έχει ήδη στα χέρια του σημαντικά μερίδιά τους, αλλά και εκπροσώπους του στα διοικητικά συμβούλιά τους. Με πρόσχημα φυσικά τα «κόκκινα» δάνεια, που, παρά τις διαδοχικές προσπάθειες για τον περιορισμό τους και την είσπραξή τους, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Και πώς, αλήθεια, να γίνει αυτό; Όταν εκχωρούνται αυτά σε εξευτελιστικές τιμές στα διάφορα funds (και μάλιστα με δικαίωμα… υπαναχώρησής τους, αν δεν έχουν την επιθυμητή εισπραξιμότητα!), οι μαύρες τρύπες των προϋπολογισθεισών εισπράξεων από αυτά, στους ισολογισμούς των τραπεζών, κάπως θα πρέπει να καλυφθούν. Και φυσικά, αν δεν πάμε σε ανακεφαλαιοποίηση, το αντιμετωπίζουμε με το ξεπούλημα των χρυσαφικών, εν προκειμένω δηλαδή με τις μετοχές τους.

Απλά πράγματα, που καταδεικνύουν όλη τη συμπαιγνία δανειστών και εγχώριων πολιτικών λακέδων τους, με στόχο τον εθνικό μας πλούτο και τη συνέχιση της υποτέλειας της πατρίδας μας στο διεθνές τοκογλυφικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικεφαλής συντονιστής για την υλοποίηση των διαδικασιών της διεθνούς προσφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι η J.P. Morgan και δίπλα σε αυτήν καθοριστικό ρόλο παίζουν οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, ενώ συνδιαχειριστές είναι διάφοροι μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι (Deutsche Bank, Citigroup, BNP Paribas κ.ά.). Τέλος, ως σύμβουλος για την ελληνική δημόσια προσφορά ενεργεί η Euroxx, τον διευθύνοντα σύμβουλο της οποίας τον παρακολουθούσε η κυβέρνηση με το Predatorgate (άσχετο αυτό, ή μήπως όχι;).

*Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα», [email protected]

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τα φαινόμενα διαφθοράς

«Και τοις νόμοις και τη άλλη οικονομία ούτω τετάχθαι ώστε μη τας αρχάς κερδαίνειν» (Αριστοτέλης - Πολ.1308b,32-34)...

Απειλές για κοινωνία και οικονομία το Δημογραφικό και το Στεγαστικό

Ένα μεγάλο στοίχημα που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν σε...

Αφελής όποιος νομίζει ότι θα μειωθούν οι φόροι

Η αλεπού, λέει ο παροιμιόμυθος, «πέθανε περιμένοντας να πέσουν τα… απαυτά του κοράκου»! Το αυτό κινδυνεύει να πάθει όποιος...

Η λίστα του κ. Θεοδωρικάκου

Για να παραφράσουμε, σύντροφοι, λίγο τον Γκέμπελς: «Τραυματιστείτε. Τραυματιστείτε. Το χάνζαπλαστ πουλιέται με σκόντο». Και να σας σπάσουν τα...