Ο διεθνής οίκος δεν αισιοδοξεί καθόλου για την κατάσταση που διαμορφώνεται εν Ελλάδι, προβλέποντας ακόμα και πιθανή πολεμική εμπλοκή της χώρας μας…
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Δεν πέρασαν παρά μερικά εικοσιτετράωρα από την αξιολόγηση με την οποία, παρά τα προσδοκώμενα από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας και μια νέα ψυχρολουσία επεφύλασσε η Moody’s για την ελληνική οικονομία και τις μελλοντικές προοπτικές της…
Σε νέα ανάλυση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οίκος, χρησιμοποιεί μεν μια διπλωματική ορολογία, ακολουθώντας την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», αλλά πίσω από τις γραμμές είναι φανερό ότι δεν αισιοδοξεί καθόλου για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται εν Ελλάδι σε συνδυασμό μάλιστα με τις πολιτικές συνθήκες!
Τα αρνητικά σχόλια αφορούν και τον τομέα των τραπεζών, οι οποίες, αν και χαρακτηρίζονταν σημαντικός παράγοντας στην προ ημερών αναβάθμιση «των προοπτικών της Ελλάδας», τώρα που γίνεται μεγαλύτερη ανάλυση εξηγείται ότι ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το μέτριο μακροοικονομικό προφίλ της χώρας μας. Και χαρακτηρίζοντας «μεγάλο αγκάθι» τις αδύναμες ακόμη πιστωτικές συνθήκες, ο διεθνής οίκος αποφαίνεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις, προσαρμόζουμε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας χαμηλότερα κατά δύο βαθμίδες για να συλλάβουμε τις επίμονες προκλήσεις στις πιστωτικές συνθήκες της χώρας».
Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας αξιολογείται ως «Μέτριο +» (Ba1, θετικό outlook), εξισορροπώντας έτσι αρνητικά, μάλιστα, το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα της οικονομίας σε σύγκριση με αυτό άλλων χωρών.
Πραγματικό κόλαφο αποτελούν όμως οι επισημάνσεις για τις πιστωτικές συνθήκες, οι οποίες βαθμολογούνται με «-2». Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος, «αν και έχουν βελτιωθεί, παραμένουν αδύναμες, καθώς παρά τη μείωση των NPEs των τραπεζών, αυτά τα δάνεια παραμένουν στην οικονομία, ενώ είναι άγνωστο πώς θα καταλήξουν τα νέα δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες». Επιπλέον, «ο νέος δανεισμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εταιρικά δάνεια, ενώ τα νοικοκυριά συνεχίζουν την απομόχλευση, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο. Αυτός ο παράγοντας οδηγεί τις αρνητικές προσαρμογές στην εκτίμηση για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα…».
«Οι προκλήσεις για την αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής σχετίζονται με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας κόστους, την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας και τη διαχείριση των εξωτερικών ανισορροπιών και των εξελίξεων στην αγορά ακινήτων» προσθέτει ο οίκος, και για όποιον δεν κατάλαβε υπάρχει η αποστροφή ότι οι (…κατ’ ευφημισμόν) «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα απαιτήσουν «δέσμευση για πολλά χρόνια»!
Στην όλη αξιολόγηση της Moody’s παίζει ρόλο και το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στον γεωπολιτικό κίνδυνο υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία», καθώς «δεσμεύεται από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, «η πιθανότητα τέτοιων κινδύνων έχει αυξηθεί». Άρα, προβλέπει ακόμα και πιθανή πολεμική εμπλοκή της χώρας μας…
“…την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας…”, γράφουν οι ανελεγκτοι τιμητές. Πόσες πια “προκλήσεις ” έχει αυτή η αγορά εργασίας, που την απορρυθμιζουν, την διαλύουν, την “απελευθερώνουν” (“απελευθέρωση αγοράς εργασίας”, τι χυδαία και οργουελικη φράση!), την φιλελευθεροποιουν ήδη από εποχή Σημίτη;;;; Δεν μπορεί πια άνθρωπος να ζήσει από την εργασία του, πόσο μάλλον να κάνει οικογένεια. Γεμίσαμε λάθρο που ριχνουν το κόστος στα τάρταρα και πτυχιούχος σερβιτόρους. Δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Και αυτοί θέλουν κι άλλη καταστροφή.