Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Η ερώτηση που κατέθεσαν οι 11 βουλευτές της Ν.Δ. για τα «κόκκινα» δάνεια, εκτός από τη σημαντική εσωκομματική διάσταση που έχει, ως πρώτη συντεταγμένη κίνηση εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επαναφέρει στο επίκεντρο και επί της ουσίας το μείζον θέμα της ασυδοσίας των τραπεζών. Έστω και εμμέσως…
Καταρχάς, οι ερωτώντες έχουν τυπικά δίκιο όταν αναφέρουν ότι «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες», με δεδομένο μάλιστα ότι «δάνεια ύψους 86,96 δισ. ευρώ βρίσκονται πλέον σε funds». Όμως είναι κάτι παραπάνω από κοινό μυστικό ότι πίσω από αυτές τις «ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδος» βρίσκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σε σημαντικό ποσοστό, οι ίδιες οι τράπεζες, που και κερδισμένες βγαίνουν και βγάζουν απέξω την ουρά τους από τον αφανισμό των δανειοληπτών…
Καθόλου τυχαίο ότι ακόμη και ο οίκος Moody’s, καταγράφοντας τις καθυστερήσεις εξαιτίας των οποίων δεν έδωσε το Σαββατοκύριακο την πολυπόθητη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, φρόντισε να εξαιρέσει με εύσχημο τρόπο τον τομέα των τραπεζών. Και πάλι, ωστόσο, επεσήμανε ότι «θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων». Όπερ σημαίνει ότι η μεταβίβαση δανείων στα funds-θυγατρικές τους θα επιταχυνθεί κατά τους επόμενους μήνες…
Για όποιον δε είχε αμφιβολίες, ο διεθνής οίκος έσπευσε μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα να αναβαθμίσει, από σταθερές σε θετικές, ειδικά τις «προοπτικές» δύο εκ των μεγάλων τραπεζών. Η οικονομία μπορεί να… περιμένει.
Οι τράπεζες, με αυτά τα μνημονιακά κόλπα, που έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαπενταετίας, έχουν καταφέρει να είναι σήμερα ένας από τους (ελάχιστους) κερδοφόρους τομείς σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο που στηρίζει την -ασθενική έτσι κι αλλιώς- ανάπτυξη της οικονομίας του μόνο στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Και σε τίποτε άλλο…
Μάλιστα, έναντι των 3,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσαν το 2023 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, για τη φετινή χρονιά αναμένεται νέα έκρηξη κερδών. Ήδη έκλεισαν το πρώτο μισό του 2024 με άνω των 2,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας επίδοση ρεκόρ πρώτη φορά μετά το μακρινό 2008!
Οι Έλληνες μέσω των funds-θυγατρικών συνεχίζουν να χάνουν τα σπίτια τους κι οι τράπεζες, μαζί με τους υπέρογκους τόκους δανεισμού και τις ληστρικές προμήθειες, θησαυρίζουν, αλλά ταυτόχρονα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή για τα 13 δισ. ευρώ της (…κατά κυριολεξίαν) αναβαλλόμενης φορολογίας τους!
Σε κάθε περίπτωση, η ερώτηση των 11 θα ήταν πιο πλήρης εάν οι βουλευτές υιοθετούσαν και το (πάγιο και δίκαιο) αίτημα να έχουν οι δανειολήπτες το δικαίωμα να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους σε χαμηλή τιμή, αντί να τα δίνουν οι τράπεζες κοψοχρονιά στα κοράκια των funds…
Δεν το επιτρέπουν αυτό γιατί πίσω από τα φουντς είναι οι ίδιες οι τράπεζες οπ Σ το α αφερετε και αυτό είναι δώρο του Μητσοτάκη στις τράπεζες.