Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Τεχεράνη έχει ήδη στείλει στη Μόσχα πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Fath-360 σε λιμάνι της Κασπίας. Το αρνείται διά του εκπροσώπου του το Κρεμλίνο – Μετά τη Β. Κορέα, και το Ιράν βοήθησε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βλημάτων στον ρωσικό στρατό την περασμένη άνοιξη
Της Μαρίας Δεναξά
Οι πύραυλοι που κατασκευάζονται στο Ιράν θα αποτελέσουν σύντομα μέρος του οπλοστασίου του ρωσικού στρατού στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία;
Αυτό επιβεβαιώνουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με την Ουάσινγκτον να έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της ότι η Τεχεράνη έχει ήδη στείλει στη Ρωσία πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς -πιθανότατα Fath-360-, που έχουν παραλάβει οι Ρώσοι σε λιμάνι στην Κασπία Θάλασσα. Τη Δευτέρα, αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν σθεναρά αυτές τις αναφορές, επισημαίνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν προμηθεύει όπλα στις δύο εμπόλεμες χώρες. Ωστόσο, αυτό δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των Βρυξελλών.
«Εξετάζουμε το θέμα με τα κράτη-μέλη, κι αν επιβεβαιωθεί η παράδοση αυτή θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» προειδοποίησε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου τα ίδια ισχυρίστηκε και συνάδελφός του από τη διπλωματική υπηρεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ερωτώμενος για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες των Αμερικανών. «Αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν αποδεικνύονται πάντα αληθινές» είπε. Πάντως, δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σπάνια αποδεικνύονται ψευδείς, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, όπου οι δύο χώρες, παραδοσιακά καχύποπτες η μία για την άλλη, έχουν ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων «των πιο ευαίσθητων», όπως έσπευσε να επισημάνει ο Πεσκόφ.
Σύμβαση στα σκαριά
«Ευαίσθητοι τομείς» για τη Ρωσία προφανώς είναι οι στρατιωτικοί. Στη Μόσχα δεν αποτελεί μυστικό ότι χάρη στο Ιράν ο ρωσικός στρατός αντλεί από μια σχεδόν ανεξάντλητη πηγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Σαχέντ για να επιτεθεί στην Ουκρανία, τα οποία αρχικά προμηθεύτηκαν οι ρωσικές Αρχές κατά χιλιάδες από την Ισλαμική Δημοκρατία, προτού αρχίσουν να τα κατασκευάζουν με άδεια στο Ταταρστάν.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν βοήθησε επίσης να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βλημάτων στον ρωσικό στρατό την περασμένη άνοιξη. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτές τις υπηρεσίες, το καθεστώς των μουλάδων ελπίζει να επωφεληθεί από τη ρωσική τεχνογνωσία όσον αφορά πιο εξελιγμένα όπλα. Μια σύμβαση για την παράδοση αρκετών δεκάδων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 βρίσκεται στα σκαριά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα από τη Μόσχα να αναβαθμίσει τα συστήματα αεράμυνάς της, ζητώντας πυραύλους Triumf-400 εν όψει μιας σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας με το Ισραήλ.
Οι πρόσφατες επισκέψεις του Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη, πρώτα με την ιδιότητά του ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας και στη συνέχεια ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεωρήθηκαν ως περαιτέρω σημάδια αυτής της ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας. Γιατί λοιπόν το Ιράν να μη βοηθήσει τον Ρώσο σύμμαχό του με μερικές εκατοντάδες πυραύλους Fath-360;
Για τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ένα τέτοιο αίτημα είναι πιο δικαιολογημένο από ποτέ. Οι πύραυλοι Fath-360, που έχουν βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον παλιό σοβιετικό πύραυλο S-300, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μαζικά από τις ρωσικές δυνάμεις -περίπου 2.500 έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία- και του οποίου τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Για τον Ουκρανό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Ολεξάντρ Κοβαλέσκο είναι το ιδανικό όπλο για τη «διάδοση τρόμου», λόγω του χαμηλού κόστους και της χαμηλής ακρίβειας.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό του Κιέβου, εξήγησε ότι οι Ρώσοι απογοητεύτηκαν πολύ από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους που αποκτήθηκαν με μεγάλο κόστος από την Πιονγιάνγκ, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν «αξιοθρήνητης» ποιότητας – πληροφορία που επιβεβαιώθηκε ευρέως από ρωσικές στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με τον Κοβαλένκο, ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει οπωσδήποτε τους Fath-360, οι οποίοι πιστεύει ότι είναι πολύ καλύτερης ποιότητας, εναντίον στόχων κοντά στη γραμμή του μετώπου, ιδίως στην περιοχή γύρω από το Σούμι, το Χάρκοβο, το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ.
Η διγλωσσία ρίχνει φως σε «μια περίεργη ανταλλαγή»
Στη ρωσική πλευρά, η διγλωσσία παραμένει στην ημερήσια διάταξη. «Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει μια τέτοια παράδοση. Στην πράξη, ας κρίνουμε την ποιότητα των Fath-360 όταν τα δούμε στο πεδίο της σύγκρουσης» σχολιάζουν επιφυλακτικά αξιωματούχοι του Κρεμλίνου. «Όσο για τους Ιρανούς, φυσικά και δεν θα πουν τίποτα. Ακριβώς όπως δεν είπαν τίποτα όταν μας προμήθευαν με Shaheds και βλήματα» συνεχίζουν.
Ωστόσο, διαψεύστηκαν από μια περίεργη παραδοχή, που σχολιάστηκε πολύ από τους Ρώσους. Μιλώντας σε ιρανική εφημερίδα, ο Αχμάντ Μπαχσαγιές Αρντεστανί, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του όντως πούλησε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία όχι για να αποκτήσει σύγχρονα αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά για να καλύψει τις ανάγκες της σε σιτάρι, σόγια και καλαμπόκι. Επρόκειτο για «ανταλλαγή», παραδέχτηκε. Μια ανταλλαγή που, ωστόσο, ρίχνει απροσδόκητο φως στην πολυδιαφημισμένη ρωσοϊρανική στρατιωτική συνεργασία.
Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»