Βουλιάζοντας χωρίς σχέδιο με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

Του Πάνου Σώκου

Παρά την έπαρση και την αλαζονεία με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, μια προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεών του δείχνει ότι προβληματίζεται έντονα για τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης, με δεδομένα το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την τρέχουσα δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ., αλλά και για το δικό του μέλλον.

Η βεβαιότητα με την οποία μιλούσε άλλες εποχές, και συγκεκριμένα πριν από τις ευρωεκλογές, έδωσε τη θέση της σε θολές και ασαφείς απαντήσεις, ενώ ήταν εμφανές ότι δεν είχε σαφές και αισιόδοξο πολιτικό αφήγημα και μια συγκροτημένη πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος καθαρός στόχος που έβαλε ήταν η αύξηση των μισθών στα επόμενα χρόνια στα 1.500 ευρώ, ούτως ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ αρνήθηκε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνησή του, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που διατυμπάνιζε τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους τομείς (κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές κ.ά.) απουσίαζαν από τις ομιλίες του, σε αντίθεση με την άφθονη παροχολογία μέσα από μέτρα 3,5 δισ. Μέτρα που δεν επιλύουν τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα και δεν κάνουν τη διαφορά, αλλά έχουν στόχο να πάρει η κυβέρνηση μια δημοσκοπική ανάσα!

Έδειξε με την εμφάνισή του ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν φτάσει στα όριά τους, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο στην ελληνική κοινωνία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, και ότι ο μόνος του στόχος είναι να διαχειριστεί την κατάσταση και να αντέξει μέχρι το 2027!

Η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός για το μέλλον της κυβέρνησης και το δικό του προκύπτει με καθαρό τρόπο από τις απαντήσεις του στα θέματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ενδεχομένου να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη λήξη της κυβερνητικής του θητείας, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Κόστα, η θητεία του οποίου θα είναι 2,5 χρόνια.

Ειδικά η απάντησή του στο τελευταίο θέμα, που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που επανήλθαν, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ανοιχτή την ευρωπαϊκή πόρτα και θα αποφασίσει ανάλογα με την πορεία της κυβέρνησής του εκείνη την περίοδο.

Εξάλλου, όταν θα λήγει η 2,5 χρόνων θητεία του κ. Κόστα (προέρχεται από τους Σοσιαλιστές) στις αρχές του 2027, θα είναι κοντά και η ολοκλήρωση της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας (Ιούνιος 2027).

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, προχθές, αντί να απαντήσει κατηγορηματικά, όπως έκανε στο παρελθόν, ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική του μετανάστευση στις Βρυξέλλες, αναρωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν στη σύνταξη και πρόσθεσε: «Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027… Το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα πολύ απρόοπτο περιβάλλον και, όπως σας είπα, είναι και λίγο αυτάρεσκο να μιλάω είτε για τον εαυτό μου είτε να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει το 2027».

Είναι φανερό από την απάντηση αυτή ότι δεν αποσαφήνισε αν στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης του 2027, ενώ το να δεχθεί να πάει στις Βρυξέλλες ως διάδοχος του Αντόνιο Κόστα, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι μια μεγάλη αναγνώριση για τον ίδιο και ένα υψηλό αξίωμα που κανένας Έλληνας δεν είχε ποτέ!

Η αβεβαιότητα του πρωθυπουργού για το μέλλον της κυβέρνησης φάνηκε κι από την απάντησή του για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεδομένου ότι πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα πριν από μερικές μέρες έγραφαν για μείωση μέχρι και 33% του ορίου για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

«Αν το 2027 η Ν.Δ. έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση. Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή, αν οι συσχετισμοί δεν τον ευνοούν…

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή «βλέποντας και κάνοντας».

  1. Διαβάζω ότι ηδη υπάρχουν ιδέες στο ΥΠ.ΕΣ. για νέο εκλογικό νόμο με αυτοδυναμία στο 33% και αύξηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Λες;

  2. ¦«Εξάλλου, όταν θα λήγει η 2,5 χρόνων θητεία του κ. Κόστα» Και το 2027…..

    Αν ήταν να επιλεγεί ο Κυριάκος απο τους ευρωπαίους αυτό θα γινόταν στις πρόσφατες ευρωεκλογές Και αυτόν τον μήνα θα ήταν ήδη σε μια εκ των μεγάλων ευρωπαικών θέσεων Για να μην επιλέξουν τον δικό μας σε μία εξ αυτών και να περιμένει οδικός μας πότε θα τελειώσει το γεύμα του ο κύριος Κώστα και να σηκωθεί απο το τραπέζι, μάλλον ο νυν ελλην πρωθυπουργός έπεσε θύμα τεράστιας κοροιδίας απο μέρους των ξένων Οι οποίοι τι του λένε τώρα ; Να περιμένει 2 χρόνια και κάτι ώστε να τελιώσει τη θητεία τουο κυριος Κώστα (Και ύστερα θα δούν τι μπορούν να κάνουν)…….Και αυτό δεν είναι απλά το πιο χοντρό δούλεμα Είναι ξεκάθαρη κοροιδία και δη χλεύη και ως στο πρόσωπο του κυριάκου ως πρωθυπουργού και προσωπικό προς τον ίδιο τον Κυριάκο Τι κ άνει ομως ο τελευταίος ; Σπασμωδικές κινήσεις όπως:
    Τάξιμο παροχών παρουσίαση επίπλαστων πραγματικοτήτων
    Υποτιθέμενη ανάπτυξη στο μέλλον όταν όλος ο λοιπός πλανήτης γνωρίζει οτι αυτά δεν θα γίνουν ούτε σε παράλληλα σύμπαντα
    Το ζήτημα με τα ελληνοτουρκικά και με τις μπελαρά που υποτείθεται θα μας σώσουν Και μακάρι δλδ
    Αλλαγές στους εκλογικούς νόμους μπας και πάρει αυτοδυναμία για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα αν χάσειΔιότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά Ο θώκος που ως σκοινί τον κρατεί ακόμη πάνω απο τον λάκκο με τα φίδια ξεφτίζει επικίνδυνα Δεν θα μπορεί να τον κρατήσει……
    Ισως τρέμει για την δική του κατάληξη Η ευρώπη του έκλεισε με πολύ άσχημο τρόπο την πόρτα Οι σύμμαχοι τον εγκαταλείπουν το κομμα δεν τον θέλει είναι στα χέρια επιτηδειων
    Και μια Τουρκία που προκαλεί πολύ επικίνδυνα

    Η πτώση του θα ξεκινήσει πιθανως απο τον Γενάρη μετά απο συνυποσχετικά και δια τάυτα Και μετά απο τις εκλογές στην αντιπολίτευση Οταν εκείνη θα είναι έτοιμη τότε θα πρέπει να γίνει εκ νέουν εθνικές εκλογές
    Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον Αυτή η κυβέρνηση έχει κουράσει πολύ μα πάρα πολύ Κάθε μήνας ισοδυναμεί στο μυαλό του έλληνα με ένα έτος Και ο χρόνος και η κατάσταση που επικρατεί δεν θα περιμένουν πότε θα τελιώσει η θητεία του κυρίου Κώστα Ούτε αντέχουν την νυν κυβέρνηση ….
    Τέλος η κοινοβουλευτική ομάδα της νδ να ξεκινήσει διαδικασίες για διαδοχή Αφού πρώτα η αντιπολίτευση βγάλει νέους αρχηγούς

  3. Απλά τα πράγματα! ας επαναφέρουν το τριφασικό (να το ονομάσουν κυριακοστό) εκλογικό σύστημα του 1956 και ως δευτερο κόμμα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση!!!

  4. Δεν αλλάζει πορεία η χώρα, αν δεν ανατραπούν οι συνθήκες δημιουργίας και λειτουργίας της από το 1832. Η Ελλάδα παραμένει «προτεκροτάτο» μειωμένης κυριαρχίας, με ελεγχόμενες ηγεσίες, εσωτερικά αδύναμη, βορά στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της κρατούσας παγκόσμιας ναυτικής δύναμης. Ακόμη και στον τομέα του πολιτισμού, δεν μας αναγνωρίζεται από την «Εσπερία» η ιδιοκτησία της πάμπλουτης κληρονομιάς μας. Έτσι, το μόνο πεδίο, στο οποίο μπορούμε να ασκήσουμε αυτόφωτη και «ιδιόκτητη» εξωτερική πολιτική, είναι η πολιτιστική διπλωματία εκτός της επικράτειας των δυτικών χωρών, δηλαδή μέσω της σύστασης αυτοχρηματοδοτούμενων κέντρων προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Κλείνω με μια «αισιόδοξη» παρατήρηση: Καθώς η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ δίδει τη θέση της σ´έναν πολυπολικό κόσμο, ενδέχεται να αποδεσμευτούν σταδιακά οι δυνατότητες της χώρας μας για την άσκηση μίας πραγματικά ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, η αναδυόμενη πολυπολικότητα μπορεί να λειτουργήσει εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας, η οποία έχει εντρυφήσει στη στυγνή μόχλευση της γεωπολιτικής της αξίας εντός του δυτικού συστήματος, προκειμένου δορυφοροποιήσει τον ελληνικό και κυπριακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης και άκριτη πρόσδεση, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στα συμφέροντα των ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε ομηρεία της χώρας μας από την Τουρκία (βλ. Κάσος)…

  5. Η αλήθεια είναι ότι αυτο το συνάφι δεν πρόσφερε ποτε κάτι στην Ελλάδα πέραν προβλημάτων και περιπετειών. ΟΙ μονοι που επωφελήθηκαν ήταν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους που θεωρούν το κράτος ιδιοκτησία τους και τους Έλληνες και την Ελλάδα υποθήκη για τις παρανομίες τους.

  6. Προς 01:07.
    Ο πολυπολικος κόσμος σημαίνει περιφερειακούς παίκτες που θα ελέγχουν και θα κατευθυνθούν περιοχές. Σε αυτήν την περίπτωση, η ελλαδιτσα μας θα έχει εντολοδοτη την Τουρκία. Μην ευελπιστειτε σε ανεξάρτητη εθνική πολιτική. Δεν ασχολούνται μαζί μας και δεν μας υπολογίζουν τώρα, πόσο μάλλον όταν το γεωπολιτικό παιχνίδι θα έχει σπάσει σε 4,5,6 κτλ. πεδία συγκρούσεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Όλοι καραμανλικοί στη Ν.Δ.»! Από πού κι ως πού, κύριε πρόεδρε;

Ο αξιότιμος πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας μετέφερε ως ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή στην Εθνική Πινακοθήκη τη...

Εμμονή του Γεραπετρίτη σε παραχωρήσεις

Η ειρήνη είναι προτιμότερη από κάθε άλλη «κατάσταση» στο Αιγαίο, διεμήνυσε με σαφή τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης...

Ξερίζωσε ύστερα από 50 χρόνια την καρδιά της Ν.Δ.

Στα 50 χρόνια ζωής, που συμπλήρωσε χθες η Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο 8ος αρχηγός της. Κάθε προηγούμενος...

Από το Αιγαίο Πέλαγος στο Turkaegean και σήμερα στη Θάλασσα των...

Και μόνο η αλλαγή της ελληνικής ονομασίας του Αιγαίου Πελάγους με τεράστιο ιστορικό φορτίο στην "απρόσωπη" ονομασία "Θάλασσα των...