Αποκαθήλωση Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ με κρότο

Η Κεντρική Επιτροπή με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση μομφής που κατέθεσαν χωριστά το συμπαγές μέτωπο των «87» και ο Πολάκης, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκλογή νέας ηγεσίας

Την ηχηρή αποκαθήλωση από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία με ευρεία πλειοψηφία, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για «διαπραγμάτευση», ενέκρινε την πρόταση μομφής που κατέθεσαν χωριστά το περασμένο Σάββατο το συμπαγές μέτωπο των «87» αλλά και ο Παύλος Πολάκης, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκλογή νέας ηγεσίας.

Σε σύνολο 295 μελών, την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 163 στελέχη, καταψήφισαν 120, ενώ δύο ψήφισαν λευκό και μία ψήφος μετρήθηκε άκυρη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού, το κόμμα θα οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο. Σε δύο εβδομάδες από τώρα θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, η οποία με εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας θα καθορίσει τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και την εκλογή νέου προέδρου. Στο έκτακτο συνέδριο θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και θα οριστεί η ημερομηνία εκλογών, ενώ θα κατατεθούν και τα προγράμματα των υποψηφίων.

Από την πλευρά ορισμένων κασσελακικών, όπως του Παναγιώτη Ρήγα, του Γιάννη Μπουρνούς και ενός περιφερειακού στελέχους, καταβλήθηκε προσπάθεια να εισαχθούν καινά δαιμόνια, ώστε αφενός να εκλεγούν νέοι σύνεδροι μέχρι τότε αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στο συνέδριο να απορρίψει την πρόταση μομφής της Κ.Ε. Στο τέλος ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί το συνέδριο να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ότι το σώμα των συνέδρων δεν θα αλλάξει με νέες εσωκομματικές εκλογές. Επίσης, η Κ.Ε. εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Παππά να εκπροσωπήσει το κόμμα στην 88η ΔΕΘ, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε κρύβοντας δύσκολα τον εκνευρισμό του στο βήμα, από όπου συνεχίζοντας στο ύφος της πρώτης ομιλίας του το Σάββατο, που χαρακτηρίστηκε ακόμα και από δικούς του διχαστική, διεκτραγώδησε το μαρτύριο που τραβά από την εκλογή του έως σήμερα και δήλωσε εξομολογητικά: «Είμαι λυτρωμένος, γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος. Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου, η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. Όσα πέρασα έναν χρόνο, τώρα τα ξέρετε όλα». Στάζοντας πικρία και άρνηση αποδοχής των τετελεσμένων, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, προσθέτοντας με ύφος δημόσιου κατήγορου, λίγο προτού αποχωρήσει από την αίθουσα με ό,τι απέμεινε από το παλιό του μεγαλείο: «Φτάσαμε η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα να καταφεύγουν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τους φορώντας τους κουκούλα. Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό, όπως εξηγούσαν μέλη της Κ.Ε., σημαίνει ότι ο Κασσελάκης θα απευθύνει κάποιο οιονεί διάγγελμα στο ακροατήριό του, στο οποίο θα ξεκαθαρίζει τις -ασαφείς προς το παρόν- προθέσεις του. Έχει, βεβαίως, το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Ο ίδιος πάντως στις κατά καιρούς δηλώσεις του έχει πει, όπως συνηθίζει, αντιφατικά πράγματα: από το «ήρθα για να μείνω» μέχρι το «μπορώ να γυρίσω στις δουλειές μου, γιατί χάνω λεφτά από την πολιτική»… Οι στενοί συνεργάτες του, που δεν είχαν καν το κουράγιο να μιλήσουν εκείνες τις ώρες, δεν ήταν, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Ο ίδιος ο Κασσελάκης απέφυγε επιδεικτικά τους δημοσιογράφους και χάθηκε στις αγκαλιές κάποιων γραφικών κλακαδόρων, που έκαναν και χθες την εμφάνισή τους.

Εμπρηστική η ομιλία του Στέφανου

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν τόσο εύφλεκτη, που αρκούσε μια σπίθα για να γίνει πυρκαγιά. Αυτό το ανέλαβε πρόθυμα ο Κασσελάκης με μια εμπρηστική ομιλία που ακόμα και από δικούς του χαρακτηρίστηκε διχαστική. «Όσο ελκυστικό είναι να σηκώσω το γάντι και να πάμε σε εκλογές, άλλο τόσο σώφρον είναι να μην το κάνω» είπε, φροντίζοντας να «στολίσει» με κάθε δυνατό απαξιωτικό χαρακτηρισμό τους επικριτές του, κάνοντας λόγο για «νομενκλατούρες» «φράξιες», «υπονομευτές», εκπροσώπους της «σημιτικής διαπλοκής» και άλλα. Ήταν φανερό ότι, όπως με την «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου και τους «6+6» των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, ήθελε να τους εξωθήσει στην έξοδο. Δεν άκουσε τον Ν. Παππά που τον παρότρυνε να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Και δεν τον κατατόπισαν οι δικοί του ότι αυτή τη φορά την πόρτα θα την έβλεπε αυτός… «800 “εγώ” είχε η ομιλία του προέδρου και ελάχιστα εμείς» σχολίασε δηκτικά η Όλγα Γεροβασίλη ακούγοντάς τον να λέει αυτοκρατορικά «έδωσα αξιώματα και θέσεις», για να προσθέσει, επιστρέφοντας τις προσβολές, «τα λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται».

Κλακαδόροι

Από νωρίς του Σαββάτου μέσα και έξω από το ξενοδοχείο είχαν προσέλθει κλακαδόροι του Κασσελάκη -φαινόμενο της δικής του σύντομης εποχής- που χαρακτηρίστηκαν «απολίτικοι, άξεστοι στους τρόπους, εριστικοί και φωνακλάδες» από τους «κανονικούς» συριζαίους. «Υπάρχουν και πολιτισμικές διαφορές» διαπίστωσε ο πρώην βουλευτής Σ. Δανέλλης. Ενορχηστρωτής της «λαϊκής συγκίνησης» ο πατήρ Κασσελάκης, έδινε τον τόνο υψώνοντας τα χέρια για χειροκροτήματα, όπως στις οπαδικές θύρες… Καθένας, όπως φάνηκε, είχε ράμματα για τη γούνα του άλλου, απειλήθηκαν κάποιες λίγες φορές σωματικές επαφές, ενώ όταν ο Κασσελάκης προκάλεσε τον Πολάκη λέγοντας ότι το δικό του λάιφ στάιλ είναι αποδεκτό διότι εκφράζει αντριλίκι, ο Κρητικός απάντησε «εγώ στην εξέδρα δεν ανέβασα τη σύζυγό μου»…

Θολό τοπίο η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε χθες με την καθαίρεση Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος, αφήνει πίσω της ένα κόμμα βαθιά διχασμένο. Ο χρόνος βέβαια γιατρεύει τις πληγές, και στα κόμματα, όταν οι διαφωνίες δεν υπερβαίνουν τα πολιτικά όρια, όλα επουλώνονται γρήγορα, αν βρεθεί ο επόμενος «πολιτικός μύθος» στον οποίο θα πιστέψουν όλοι μαζί και θα αφοσιωθούν, παραμερίζοντας παλιές έριδες και πικρίες. Θα βρεθεί; Κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά…

Τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, η διάσπαση αποφεύχθηκε, κι αυτό διότι κανένας από τους «87» όπως και τους ευάριθμους πιστούς του Π. Πολάκη δεν την επιδίωκε, και τώρα βρίσκονται όλοι, όπως δήλωναν χθες στην πλατεία Καραϊσκάκη, «σε αναζήτηση σοβαρότητας που τόσο έλειψε από το κόμμα έναν χρόνο τώρα»… Η διαίρεση ωστόσο υπάρχει. «Κάθε πότε θα ψηφίζουμε για πρόεδρο;» ρωτούσαν στελέχη της πλευράς Κασσελάκη που κατηγορούσαν τους «καρεκλοκένταυρους» επικριτές του ότι από τη μέρα που ανέλαβε «δεν τον άφησαν σε χλωρό κλαρί». Η έκβαση της μάχης, πάντως, έχει ήδη υποχρεώσει σημαντικά στελέχη αυτού του χώρου να αναλογίζονται, όπως διαπιστώθηκε χθες, ότι ο Κασσελάκης έκανε σοβαρά λάθη, έχασε ωφέλιμο χρόνο, επινοώντας εχθρούς, και έφερε το ίδιο του το κόμμα, με πρωτοφανείς κατηγορίες για διακίνηση «μαύρου» χρήματος, σε θέση ηθικής αμηχανίας, κάνοντας το νοσηρό και διεφθαρμένο σύστημα που οικοδόμησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να τρίβει τα χέρια του.

Υπέρμετρη προβολή

Στους αντίποδες, η ικανοποίηση δεν κρύβεται. Για τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία του Κασσελάκη συνιστούσε άγος για την τιμή της Αριστεράς. Ένα ανερμάτιστο πολιτικό «φουρφούρι», το οποίο με την αυτοαναφορικότητά του, την προκλητική επίδειξη του προσωπικού του πλούτου στα πρωινάδικα, την οποία, είναι γνωστό παρά όσα ισχυρίζεται, ο ίδιος επιζήτησε και την υπέρμετρη προβολή των ιδιωτικών επιλογών του βίου του επισκίασε το πολιτικό σχέδιο του κόμματος, την ώρα που η καθεύδουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στριμώξει τον λαό στα σχοινιά. «Και τώρα τι;» ρωτούσε επίμονα η «δημοκρατία» τον κόσμο αυτής της πλευράς. «Ο Κασσελάκης δίχασε τα μέλη, τους βουλευτές, την Κ.Ε. Τώρα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους για να ανασάνουμε επιτέλους και να ανακτήσουμε τον ρόλο μας» απαντούσαν ανακουφισμένοι όλοι (σ.σ.: οι ίδιοι βέβαια που τον έφεραν στο προσκήνιο), έχοντας κατά νου ότι η ανασύσταση του προοδευτικού/αριστερού χώρου χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ από θέση ισχύος. «Πρέπει τώρα να βιαστούμε. Μην αφήνουμε το ΠΑΣΟΚ να αλωνίζει» ήταν η έγνοια τους.

Έχοντας μάθει (χωρίς κι αυτό να είναι βέβαιο) από την προηγούμενη φορά όταν εξέλεξαν πρόεδρο χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις του, στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναγνωρίζουν ότι το κάρο πρέπει να μπει πίσω από το άλογο, που είναι οι προγραμματικές θέσεις και να ακολουθήσει το πρόσωπο που θα τις εκφράσει. Π. Πολάκης και Νικόλας Φαραντούρης έχουν ήδη δηλώσει διαθέσιμοι. Ο Σωκράτης Φάμελλος το σκέφτεται, ο Νίκος Παππάς, που συνιστά ψυχραιμία, ίσως γιατί ξέρει ότι θα τον πάρει η μπάλα και είναι σιωπηλός, ενώ σταθερή επιλογή της φρουράς Τσίπρα παραμένει η Όλγα Γεροβασίλη.

Μέσω… τηλεφώνου ψήφισαν 76 από τα 286 μέλη του οργάνου

Ο Στέφανος Κασσελάκης εφόρμησε στον ΣΥΡΙΖΑ με καταστατικές διαδικασίες οριακής νομιμότητας, στις οποίες όλες οι πλευρές έκαναν «τα στραβά μάτια», επειδή δεν τον θεωρούσαν υπολογίσιμο αντίπαλο. Έναν χρόνο μετά γκρεμίζεται άτσαλα από την καρέκλα του με τον ίδιο τρόπο. Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν εξόφθαλμα προβληματική και έδωσε νέες, διεθνώς πρωτότυπες ερμηνείες στον όρο της εσωκομματικής δημοκρατίας. Αργά το βράδυ του Σαββάτου τα δύο στρατόπεδα διαφωνούσαν επί ώρες για το αν η ψηφοφορία θα ήταν μυστική, δηλαδή με κάλπη, ή φανερή. Επί τούτου στήθηκε κανονική «δίκη», όπου τρεις εκπρόσωποι από κάθε πλευρά ανέπτυξαν επιχειρήματα μπροστά στα κατάκοπα μέλη της Κ.Ε.

Ο λόγος, φυσικά, ήταν ουσιαστικός: Ο Κασσελάκης επιθυμούσε φανερή ψηφοφορία, λογαριάζοντας ότι τα επαγγελματικά κομματικά μέλη, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς που ασκήθηκαν τις προηγούμενες ώρες, θα κοίταζαν το… συμφέρον τους και το μεροκάματο, και θα συντάσσονταν μαζί του. Οι αντίπαλοί του ήθελαν κάλπη για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, ώστε να απελευθερωθούν έγκλειστες δυνάμεις. Αποφασίστηκε μεσάνυχτα Σαββάτου η ψηφοφορία να είναι μυστική, κάτι που θεωρήθηκε προμήνυμα της χθεσινής ήττας. Εντούτοις, 76 από τα 286 μέλη του οργάνου ψήφισαν χθες… τηλεφωνικά, δηλαδή ολοφάνερα! «Θα έπρεπε να τους είχαμε αλλάξει αυτούς!» δήλωσε χθες στη «δημοκρατία» στέλεχος του Κασσελάκη. Ήταν αργά…

Ο Τσίπρας αφανής κερδισμένος του διημέρου

Ο αφανής νικητής του επεισοδιακού διημέρου θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν εισακούστηκε στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν, προβλέποντας όσα έρχονταν, κάλεσε τον Κασσελάκη να ζητήσει νέα νομιμοποίηση από τη βάση. Χθες, χωρίς να το επιδιώκει, «πήρε» μια άτυπη ρεβάνς. Πολλά (κασσελακικά) μέλη στις ομιλίες τους επικαλέστηκαν το όνομά του, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ήταν εκεί. Μάταια… Το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει κλείσει οριστικά για τον Τσίπρα, ο οποίος έχει πειστεί ότι την παρακμή πρέπει να την ενθαρρύνεις για να τελειώνεις μαζί της μια ώρα αρχύτερα…

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία»

  1. Η Big Drama Queen Stefanos μπορεί να φτιάξει κόμμα G2G κανείς δεν θα τον πειράξει.

    Πέραν αυτού o κερδισμένος θα είναι ο Νίκος Παππάς (alter ego του Τσίπρα), ο μακιαβελικός και ικανός, που μπόρεσε και έβαλε και τα δυο πόδια των καναλαρχών σε ένα παπούτσι, κοινώς τους ξεφτίλισε κλείνοντάς τους σε κοντέινερ και που ουδέποτε εγκατέλειψε τα σχέδια να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε πλεύρισε τον Κασσελάκη από την αρχή.

    Εάν κατορθώσει και περάσει τον Ρουβίκωνα των δημοσιογραφικών ερωτήσεων στην ΔΕΘ τα πάντα είναι ανοιχτά.

    Στην συμπληρωματική γωνία της κεντροαριστεράς καραδοκεί ο Δούκας, που έχει εκφράσει ξεκάθαρα την φιλοδοξία του ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι από το ΠΑΣΟΚ. Ο Δούκας επικράτησε στην Αθήνα με τη στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Το ίδιο θα συμβεί και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κυβιστήσεις και απολύσεις, μπας και διασωθεί

Ο Αλέξης Πατέλης δεν άφησε και πολλά στη φαντασία με τη χθεσινή ανάρτησή του στα social media περί «παραίτησης»...

Νέα στρατηγική, αλλά με ποιον;

Υποτίθεται ότι τις προσεχείς ημέρες, και πάντως πριν από την ανάπαυλα των Χριστουγέννων, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την...

Η φινλανδοποίηση της Ελλάδος

Το 2016 δημοσιεύτηκε από τον καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη άρθρο το οποίο ερμηνεύει τα γεγονότα που σήμερα βιώνουμε...

Ποιος λατρεύει τις Κασσάνδρες;

Ο φίλος μου ο Κώστας Γεωργίου συνηθίζει να λέει με τη γνωστή δηκτικότητά του ότι κάποιος πρέπει να μένει...