Ατεκνη εξουσία και πατριωτισμός

Του Α. Π. Δημόπουλου

Τι θα λέγατε εάν κάποιος σας έλεγε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης διέθετε λιγότερο πατριωτισμό από τον Γιώργο Παπανδρέου (ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λιγότερο πατριωτισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη); Και ότι Τρικούπης και Καραμανλής θα έπρεπε να έχουν, ούτως ή άλλως, λιγότερα πολιτικά δικαιώματα; Και τι θα λέγατε εάν σας εξηγούσαν, εν τέλει, ότι ο λόγος που τα δικαιολογεί αυτά είναι ότι Τρικούπης και Καραμανλής υπήρξαν άτεκνοι; Λοιπόν, σε αυτή ακριβώς τη δίνη του παραλογισμού βρέθηκαν, πολιτικά φθειρόμενοι, τον τελευταία μήνα οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική (την ίδια στιγμή μάλιστα που οι Δημοκρατικοί απαλλάσσονταν από το άχθος του κ. Biden), όσο και εάν ο κ. Trump προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά, αδειάζοντας τον υποψήφιο αντιπρόεδρο J.D. Vance, όταν αυτός συσχέτισε την έλλειψη πατριωτισμού της ηγεσίας των Δημοκρατικών με την ατεκνία κάποιων εξ αυτών πλειοδοτώντας περαιτέρω, με τον ισχυρισμό ότι οι έντεκνοι δικαιούνται περισσότερων πολιτικών δικαιωμάτων ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους! «Κοιτάξτε την Kamala Harris… το μέλλον των Δημοκρατικών ελέγχεται από ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά. Και πώς δικαιολογείται ότι παραδώσαμε τη χώρα σε ανθρώπους που δεν έχουν συμφέρον σε αυτήν;»

Εννοείται, δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Yale (όπως ο κ. Vance) για να αντιληφθείς ότι το επιχείρημα είναι έωλο. Ο πατέρας της αμερικανικής ανεξαρτησίας George Washington ήταν άτεκνος, το ίδιο και ο μεγάλος James Madison (ο «πατέρας του αμερικανικού συντάγματος»), όπως και άλλοι πρόεδροι, μεταξύ των οποίων και το πολιτικό ίνδαλμα του κ. Trump, o έβδομος πρόεδρος των ΗΠΑ Andrew Jackson. Με τον ίδιο τρόπο που στην Ελλάδα κανείς εχέφρων δεν θα άλλαζε τον (άτεκνο) Τρικούπη και τον (άτεκνο) Καραμανλή για να έχει τους έντεκνους (πλην ολέθριους) Γιώργο Παπανδρέου και Κυριάκο Μητσοτάκη, το ίδιο αισθάνεται και κάθε Αμερικανός αναλογιζόμενος την πατριωτική προσφορά άτεκνων γιγάντων της πολιτικής, όπως των Washington και Madison – κάθε άλλο μάλιστα, ιστορικά τουλάχιστον, η υπερπροσφορά κάποιων εξ αυτών έχει αντιστρόφως αποδοθεί και στην ατεκνία τους (που τους επέτρεπε να μην έχουν οικογενειακούς περισπασμούς, και μη μου πείτε ότι, ειδικά στην Ελλάδα, δεν έχουμε πείρα πικρή αυτών των οικογενειακο-πολιτικών «περισπασμών»). Με άλλα λόγια, ο πολύτεκνος κ. Trump είχε δίκιο όταν διαφώνησε με τον αντιπρόεδρό του, λέγοντας μάλιστα (σε επίγνωση των παραπάνω) ότι συχνά «αυτοί οι άτεκνοι είναι καλύτεροι!» και αποδίδοντας την τοποθέτηση Vance (που μόλις προ διημέρου ανασκεύασε το πράγμα, ως «αστείο») στην «αγάπη του για την οικογένεια». Ένα «αστείο», όμως, που κόστισε πολιτικά σε μια κρίσιμη προεκλογική στιγμή, με το δίδαγμα όλου αυτού του φιάσκου να είναι βέβαια διττό.

Καταρχάς, σε ένα αμερικανικό-πολιτικό επίπεδο γίνεται πλέον σαφές ότι ο κ. Trump επέλεξε λάθος αντιπρόεδρο, παραπλανώμενος ότι θα είχε μια άνετη εκλογική επικράτηση έναντι του ανήμπορου κ. Biden και θεωρώντας ότι είχε, έτσι, την πολυτέλεια της συνυποψηφιότητας με έναν νέο «διανοούμενο» με ριζοσπαστικές απόψεις (όπως ο κ. Vance), ο οποίος θα λειτουργούσε ως γνήσιος διάδοχος για το απώτερο μέλλον. Μόνο, φυσικά, που οι ριζοσπαστικές απόψεις ενέχουν μεγάλα ρίσκα σε οριακές εκλογές, όπως ακριβώς εξελίχθηκαν αυτές οι εκλογές μετά την αντικατάσταση του κ. Biden, με τον «ριζοσπαστισμό» του κ. Vance να λειτουργεί πλέον ως πρόβλημα και όχι ως λύση. Έπειτα, σε ένα ευρύτερο ιδεολογικό επίπεδο, η τοποθέτηση του κ. Vance κατόρθωσε να προκαλέσει σύγχυση ακόμα και εντός χώρου της ριζοσπαστικής Δεξιάς, από τον οποίο αυτός προέρχεται. Βλέπετε, για να υπερασπιστώ κάπως τον κ. Vance, να πω, από πλευράς μου, ότι αντιλαμβάνομαι γιατί όλη αυτή η εικόνα της «άτεκνης εξουσίας» μπορεί να είναι θελκτική για ένα ριζοσπαστικό δεξιό ακροατήριο. Γιατί προσθέτει σίγουρα στην εικόνα μιας απάτριδος ελίτ, που νοιάζεται μόνο για το σαρκίο της και η κατά περίπτωση ατεκνία της απλώς επιβεβαιώνει τον σολιψισμό και τον ναρκισσισμό της. Και εάν το διατύπωνε έτσι ο κ. Vance θα ήμουν 100% σύμφωνος.

Όμως, αντί να κάνει χρήση αυτής της (κατά περίπτωση) ατεκνίας, ως μιας τέτοιας πρόσθετης επιβεβαίωσης αυτού του σολιψισμού και ναρκισσισμού και εντός μιας πλήρως κατανοητής κριτικής του, ο κ. Vance την παρουσίασε, παραλόγως, ως επεξήγησή του. Πράγμα που όχι απλώς έκανε το επιχείρημα έωλο (τα παραδείγματα που έδωσα στην αρχή αρκούν για να το καταδείξουν αυτό, άλλωστε αυτή η ίδια ναρκισσιστική ελίτ έχει συχνότατα πολλά παιδιά, δημιουργώντας την εντύπωση οιονεί κληρονομικής συμμορίας) αλλά και απολύτως αντιφατικό επίσης. Γιατί ενώ το να έχεις παιδιά όντως σε κάνει να μη νοιάζεσαι μόνο για το σαρκίο σου, τελικά, δεν έχει και μεγάλη διαφορά εάν νοιάζεσαι απλώς για το σαρκίο σου συν το σαρκίο των παιδιών σου. Και αυτό αντανακλάται στη δυτική σκέψη γενικά και στην ελληνική σκέψη ακόμα εντονότερα, και μάλιστα σε όλες τις διαχρονικές της εκδοχές (από την αρχαία φιλοσοφία έως την παλαμικής αναγνώσεως Ορθοδοξία), όπου ναι μεν, σε σχέση με έναν «μηδενισμό του εαυτού», είναι σίγουρα προτιμότερο να έχεις βιολογικά παιδιά, πλην όμως είναι σίγουρα ακόμα ανώτερο να έχεις πνευματικά και δημιουργικά παιδιά – στον ελληνικό κανόνα, ο ποιητής, ο φιλόσοφος ή ο μοναχός συμπίπτουν σε μια κατάφαση ανωτερότητας έστω και εάν δεν έχουν παιδιά. Και είναι η έλλειψη κατανόησης αυτής της (μεγάλης) διαφοράς που μετατρέπει ένα καλών προθέσεων επιχείρημα στο non sequitur ότι ο Washington είχε λιγότερο πατριωτισμό γιατί δεν είχε παιδιά.

  1. Σωστός.
    Ο Τραμπ τα έχει βρει σκούρα με την πολύπειρη γενική εισαγγελέα. Και τι δεν θαδινε να είχε τον γερο-Μπαιντεν αντίπαλο. Ως και τις -ουτως ή άλλως- απαράδεκτες θέσεις του για τις αμβλώσεις αναγκάστηκε να λειανει υιοθετώντας μάλιστα την ορολογία ‘αναπαραγωγικη’ υγεία. Διότι καμία γυναίκα δεν χαίρεται με τις μεσαιωνικές απόψεις του. Η Χάρρις ήταν ξεκάθαρη στο θέμα Roe vs Wade. ‘Άνδρες, όπως πχ ο Τραμπ και οι φίλοι του στον Άρειο Πάγο των ΗΠΑ, δεν έχουν καμία δουλειά να αποφασίζουν για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την γυναίκα’.

  2. Μετά από 6 εβδομάδες που είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις έδωσε την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη.
    Η συνέντευξη της δόθηκε στο CNN, το πιο “Δημοκρατικό” -φόλα προσκείμενο στους Δημοκρατικούς, κανάλι. Και παρότι μαγνητοσκοπημένη την εξέθεσε ανεπανόρθωτα.
    Η συνέντευξη θα ήταν διάρκειας 45 λεπτών τουλάχιστον. Τελικά ήταν μόλις 18 λεπτών (τα υπόλοιπα 27 λεπτά κόπηκαν από το κανάλι…). Η δημοσιογράφος της συνέντευξης ήταν απαλή βελούδινη, με ερωτήσεις τύπου multiple choice. Παρόλα αυτά, Τα ψέματα, οι ανακρίβειες, οι κωλοτούμπες, οι λεκτικές ασυναρτησίες και κυρίως η απύθμενη ρηχότητα και η νηπιακή πολιτική σκέψη της Κάμαλα Χάρις δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Εκτός αυτών, φάνηκε ανασφαλής και αδύναμη, τα οποία φυσικά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θα την κάνουν την τέλεια μαριονέτα που θα ελέγχεται από τους αφανείς, διψασμένους για εξουσία πολεμοκάπηλους που κυβερνούν τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.

    Μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις, είναι ότι από την πρώτη μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στον Τύπο και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις. Εν αντιθέσει η Kamala Harris έχει κρυφτεί από τα μέσα ενημέρωσης και αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να κάνει δηλώσεις που δεν έχουν ελεγχθεί και προσχεδιαστεί.

    Αυτή ως αντιπρόεδρος και γενικά η σημερινή κυβέρνηση, ήταν το μεγαλύτερο αστείο σε ολόκληρη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν καν να επιλέξουν την Καμάλα ως προεδρική υποψήφια. Το κόμμα αποφάσισε για αυτούς και είναι λυπηρό που οι Δημοκρατικοί δεν είχαν καν επιλογή σε αυτό το θέμα..

  3. Ένας συμπληρωματικός περί “ευρύτερης συνεχείας” λόγος, καθότι: “εμού θανόντος γαία μιχθήτω πυρί”.
    Λαμπαδηδρομία εκ των Έσω προς τα έξω.
    Ασφάλεια διατηρητέων.
    Διατηρητέον ίσον πατρίς.
    Παλαιά, όχι “νέα και μοιραία”.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Σερβία και το «club Rafale»

Ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στο Βελιγράδι και...

Ο Μακρόν επέλεξε τον Γάλλο… Τζο Μπάιντεν

Στον πρόεδρο Μακρόν χρειάστηκαν 60 μέρες μέχρι να διαλέξει πρωθυπουργό. Ήταν τέτοιο το αδιέξοδο, που ανακοίνωσε ακόμα και «πολιτική...

Καταρρέει ο Ζελένσκι

Έως σήμερα η Ρωσία έχει κατακτήσει με την εισβολή της στην Ουκρανία μια έκταση άνω των 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων,...

Ανησυχητική για την Ελλάδα η σύγκλιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εθνικά μας συμφέροντα προκαλεί η συνάντηση του προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι με τον...