Για να αναγεννηθεί η Ελλάδα

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Σήμερα, παραμερίζοντας τη θλιβερή και κοχλάζουσα επικαιρότητα που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες που φοβούνται πλέον ότι δεν μπορούν να ζουν κανονικά, απολαμβάνοντας έστω μικροχαρές της ζωής, θα ασχοληθούμε πάλι από αυτή τη στήλη, έστω και ακροθιγώς, με κάποιες ξεχασμένες αξίες και αρχές με τις οποίες πορεύτηκε επιτυχώς για αιώνες ο Ελληνισμός, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή του.

Ο Ελληνισμός στο διάβα των αιώνων πέρασε πολύ πιο δύσκολες μέρες κι επέζησε και με 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, έχοντας ως οδηγό πανάρχαιες και δοκιμασμένες αξίες και αρχές, και με βάση αυτές διαμόρφωνε θεσμούς που εξασφάλιζαν πρωτίστως την επιβίωσή του και δημιουργούσαν προοπτική. Έτσι οι κοινότητες και οι «συντεχνίες» στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήκμασαν και κράτησαν τον Ελληνισμό ιδρύοντας σχολεία και θεσμούς αλληλεγγύης που ούτε να τους διανοηθούμε μπορούμε σήμερα… Έτσι, διαμορφώθηκαν ως θεσμός τα τσελιγκάτα που ήταν κτηνοτροφικός συνεταιρισμός αλλά και κοινότητα ζωής, ενώ είχαμε άμεση απονομή δικαιοσύνης με τα «εσναφικά» δικαστήρια και τους «δικιωτές». Μάλιστα, στα σαρακατσάνικα τσελιγκάτα την απόφαση του διαιτητή-«δικιωτή» που έλυνε τη διαφορά την έκαναν τραγούδι (μελέτη μου με καταγραφή τέτοιων τραγουδιών περιέχεται στο βιβλίο μου με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον» σελ. 111-122, εκδ. Ιανός 2014) στο οποίο περιέχονταν η απόφαση, τα στοιχεία των διαδίκων και του «δικιωτή», ίσως για να μένει κατά κάποιον τρόπο ως «νομολογία» η απόφαση, θυμίζοντας την αρχαιοελληνική παράδοση των νομοθετών Λυκούργου, Δράκοντα, Χαρώνδα, Ζάλευκου που έγραφαν τους νόμους σε ποιητική μορφή για να απομνημονεύονται, ενώ και στα χρόνια του Βυζαντίου ο Μιχαήλ Ψελλός έγραψε την «σύνοψη των νόμων» σε ποιητική μορφή για να την μάθει καλύτερα ο πορφυρογέννητος υιός του αυτοκράτορα…

Πολλοί από αυτούς τους θεσμούς υιοθετήθηκαν και καθιερώθηκαν στην Ευρώπη από όπου τώρα τους αντιγράφουμε αγνοώντας ότι είναι δικοί μας… Αναφέρθηκα ιδιαίτερα στον αρχαιοελληνικό θεσμό της διαιτησίας με αφορμή το γεγονός ότι και στη χώρα μας, με στόχο ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, νομοθετικά εισήχθη πριν από μερικά χρόνια ο θεσμός της «διαμεσολάβησης», και τα κέντρα κατάρτισης-πιστοποίησης διαμεσολαβητών καλούν ξένους εκπαιδευτές σε ακριβοπληρωμένα σεμινάρια 5-10 ημερών για να εκπαιδεύσουν Έλληνες νομικούς για θεσμό πανάρχαιο ελληνικό, που δυστυχώς ελάχιστοι θυμούνται ότι έχει αρχαιοελληνικές καταβολές.

Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, γιατί η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση έχοντας ξεκόψει από τις ρίζες της, από τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ξέχασε την ολιγάρκεια, την εργατικότητα, την εντιμότητα, την αλληλεγγύη, τη χαρά της δημιουργίας. Στη θέση αυτών καλλιεργήθηκαν (ειδικά την περίοδο της Μεταπολίτευσης μετά το 1974) ο νεοπλουτισμός με ξέφρενη σπατάλη, η αναξιοκρατία σε συνδυασμό με την κομματική ευνοιοκρατία και οικογενειοκρατία, με το σαράκι να έχει μεταδοθεί και στους θεσμούς που ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Για να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση και να αναγεννηθεί σε όλα τα επίπεδα πρέπει να διαμορφώσουμε θεσμούς που θα δημιουργούν νέα προοπτική. Να διαμορφώσουμε θεσμούς που θα εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε όλους στο ξεκίνημα, αλλά θα επιτρέπουν μετέπειτα διάκριση του ατόμου ανάλογα με τις ικανότητές του, μέσα στο πλαίσιο αρμονικά οργανωμένου συνόλου. Να διασφαλίσουμε στους νέους ίσες ευκαιρίες για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά ταυτόχρονα να εμφυσήσουμε ως αρχή την εργατικότητα, την εντιμότητα, την πίστη στην αξία της οικογένειας που είναι το ασφαλές λιμάνι, την περηφάνια και τη χαρά της δημιουργίας. Να θυμηθούμε τις παραδόσεις μας και να τις βιώνουμε όχι με την έννοια του φολκλόρ αλλά στην ουσία τους γιατί, όπως έλεγε ο Μ. Χατζηδάκις (στα σχόλια του Τρίτου), «η παράδοση έχει αξία όταν δεν στηρίζεται στην αναπαράσταση, αλλά στην καθημερινή και δίχως επιτήδευση ζωή μας».

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

  1. Ωραιες ειναι ολες αυτες οι ιστορικες αναφορες, μηπως ομως καλο θα ηταν να λεχθει οτι για να αναγεννηθει η Ελλαδα στις σημερινες εποχες θα πρεπει να αναγεννηθει η δημοκρατια, βασικο συστατικο της οποιας ειναι η εξυγιανση της δικαιοσυνης; Μηπως, π.χ, καλο θα ηταν να τηρουνται οι αποφασεις του ΣτΕ που καλει την ΕΥΠ να δημοσιοποιησει τους λογους των αντισυνταγματικων παρακολουθησεων που σε αλλες χωρες ριχνουν κυβερνησεις ; Μηπως καλο θα ηταν να αναδιοργανωθει εκ βαθρων ο Αρειος Παγος που γελοιοποιειται με τα πορισματα Ζηση και Αδειλινη και που εκτιθεται αμετακλητα οταν νομιμοποιει -κατοπιν εντολων- σε χρονο ρεκορ τα διαφορα funds που οδηγουν σε κατασχεσεις ωστε να ανεβαινουν στο χρηματιστηριο οι μετοχες των real estates ; Μηπως καλο θα ηταν να λογοδοτουν οι πρωθυπουργοι που μειωνουν την αμυντικη ικανοτητα της χωρας για να εξυπηρετησουν ξενες δυναμεις ; Μηπως καλο θα ηταν να χτυπηθουν τα καρτελς στην ενεργεια, στα super markets, στην υγιεια που οδηγουν τον ελληνικο λαο σε εξαθλιωση ; Mηπως πρεπει να λαμβανονται σοβαρα υπ οψη δημοψηφισματα με 1,5 εκατομμυριο υπογραφες που ζητουν να λογοδοτουν οι υπευθυνοι για εγκληματα οπως αυτο τον Tεμπων ; Μηπως μερικα τετοια πραγματα πρεπει να διορθωθουν ριζικα ωστε να αναγεννηθει η Ελλαδα ;

  2. Νέμεσις άλλα ενενήντα εννέα χρόνια σκλαβιάς για να στρώσουμε…

  3. Αγαπητέ Darwin, κάθε ένα από τα παραπάνω ανομήματα, που ευφυώς αναφέρεις, συνιστούν εκφάνσεις του κακουργήματος της εσχάτης προδοσίας και μόνον δια της επαναφοράς της θανατικής ποινής πρέπει να αντιμετωπισθούν, διότι αν δεν ξεβρωμισει επιτέλους αυτός ο τόπος, αναγέννηση του δεν μπορεί να υπάρξει!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κυριάκο, το ποτάμι της οργής δε γυρίζει πίσω…

Ξεκινάμε με το ανέκδοτο της ΔΕΘ: «Αλλαγές που ευνοούν τους πολλούς, μπορεί να ενοχλούν λίγους. Οι ισχυροί μπορεί να...

Η αυτοπαγίδευση της Ελλάδας

Έτος 2003. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας τον...

Πολιτικές φούσκες: Tο μέλλον της εξουσίας;

Η πολιτική φούσκα αποτελεί μια υπερβολική αντίδραση μπροστά σε κάποιο προσδοκώμενο γεγονός ή σε ένα ανερχόμενο πρόσωπο, η οποία...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια εδώ

Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι...