«Κολομβία» έγινε και το Ψυχικό

Δολοφονίες εν μέση οδώ στο καλύτερα φυλασσόμενο αθηναϊκό προάστιο

Η δολοφονία που διεπράχθη χθες στο Ψυχικό δεν έχει προηγούμενο. Ένας τοπογράφος δολοφονήθηκε, κυριολεκτικά γαζώθηκε με 20 περίπου σφαίρες και ο δράστης απεχώρησε ανενόχλητος.

Το περιστατικό αποτελεί την επιβεβαίωση του ότι η ανασφάλεια είναι πλέον ο κανών στην Ελλάδα. Πέντε χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία, ενός κόμματος που είχε ως κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα την αποκατάσταση του νόμου και της τάξεως, τα πράγματα εκτραχύνονται και το κοινό έγκλημα δρα ανεξέλεγκτα παντού.

Κάποτε η κοινή έκφρασις ήταν «γίναμε Σικάγο» και αναφερόταν σε αδικήματα ήσσονος σημασίας σε σχέση με το χθεσινό. Πλέον μόνον με την Κολομβία των καρτέλ μπορούν να συγκριθούν οι συνοικίες των Αθηνών.

Και δεν ομιλούμε για υποβαθμισμένες περιοχές, ή για προάστια στα οποία αναπτύσσεται η εγκληματικότης μέσα σε γκέττο, τα οποία έχουν επιβάλλει περιθωριακές ομάδες πληθυσμού. Ομιλούμε για το Ψυχικό. Για το καλύτερα φυλασσόμενα και τα αυστηρότερα αστυνομευόμενο προάστιο της πρωτευούσης.

Για μια συνοικία, στην οποία ευρίσκονται ξένες πρεσβείες, διπλωματικές κατοικίες αλλά και κατοικίες επιχειρηματιών και άλλων προσώπων που εκτός της προστασίας που τους παρέχεται από την Ελληνική Αστυνομία, φυλάσσονται και από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

Και όμως εκεί έδρασε χθες ένας επαγγελματίας (όπως τεκμαίρεται) δολοφόνος, ο οποίος μάλιστα παρακολουθούσε το θύμα του και προφανώς είχε από ημερών καταρτίσει σχέδιο δράσεως και διαφυγής τα οποία εξετέλεσε με ακρίβεια και επιτυχία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, στο Ψυχικό είχε σημειωθεί δράσις μόνον τρομοκρατικών οργανώσεων και συγκεκριμένα οι επιθέσεις της 17 Νοέμβρη με αντιαρματικό πύραυλο κατά του αυτοκινήτου του Βαρδή Βαρδινογιάννη το1990 και η βομβιστική κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου στην γειτονική Φιλοθέη το 1989. Και αυτές όμως είχαν αποτύχει λόγω της ταχύτητος που επέβαλε στους δράστες η αστυνόμευσις της περιοχής.

Πλέον όμως εκεί δρα το οργανωμένο έγκλημα. Και μάλιστα κατά τόπον που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για κάθε πολίτη. Αν οι πληρωμένοι δολοφόνοι των εγκληματικών οργανώσεων δρουν ανενόχλητοι στο Ψυχικό, πόσο μεγαλύτεροι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι για τους κατοίκους λιγώτερο καλά φυλασσομένων περιοχών;

Θύμα της χθεσινής δολοφονίας ήταν ο τοπογράφος Παναγιώτης Στάθης, 54 ετών, ένας άνθρωπος ο οποίος ούτε εγκληματικό, ούτε καν ύποπτο παρελθόν είχε. Φαίνεται όμως ότι οι εργασίες που είχε αναλάβει σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στην Μύκονο, είχαν «ενοχλήσει» κάποιες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εκινήθησαν εναντίον του.

Ο δράστης προφανώς τον παρακολουθούσε, αφού συμφώνως προς μαρτυρίες τον είχαν δει και την Δευτέρα κοντά στο σπίτι του στο Χαλάνδρι και στο γραφείο του στο Ψυχικό.

Χθες φέρεται ότι τον ακολούθησε στην διαδρομή από το σπίτι του προς το γραφείο του στην οδό 25ης Μαρτίου στο Ψυχικό επιβαίνων σε μια μαύρη μοτοσυκλέτα. Την ώρα που ο Παναγιώτης Στάθης στάθμευσε το αυτοκίνητό του, ο δράστης πλησίασε το όχημα και άρχισε να τον πυροβολεί. Αρχικά, ακούσθηκαν 12 με 14 πυροβολισμοί και μετά μικρή παύση ακούσθηκαν και άλλοι. Στο σημείο ευρέθησαν 20 κάλυκες των εννέα χιλιοστών.

Ο 54χρονος, πατέρας δύο παιδιών και συνιδιοκτήτης επιχειρήσεως προσφάτως είχε κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Μύκονο. Εξ αιτίας αυτών μάλιστα είχε πέσει θύμα επανειλημμένων επιθέσεων, οι δράστες των οποίων ουδέποτε ενετοπίσθησαν.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μετρό… Μακεδονίας

Ευτύχησα να επιβιβαστώ στο μετρό της Θεσσαλονίκης, έστω και όχι από τους πρώτους. Και η λέξη «ευτύχησα» δεν αποτελεί...

Καλό το Σχέδιο αλλά… 4-1

Κάποιοι σοφοί είπαν: «Όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει, ο Θεός γελάει». Και να δεις που είχαν δίκιο...

14 χρόνια «δημοκρατία»

Η εφημερίδα μας συμπλήρωσε χθες 14 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον Τύπο. Η «δημοκρατία» αγαπήθηκε από τους αναγνώστες, που δεν...

«Μετανθρωπισμός: Η εξέλιξη ή το τέλος του ανθρώπου;»

Το βιβλίο «Μετανθρωπισμός - Η εξέλιξη ή το τέλος του ανθρώπου;» είναι το δεύτερο πόνημα της Σωτηρίας Ορφανίδου, από...