Σε επίπεδο υπουργών, κανένα καθαρά νέο πρόσωπο δεν μπήκε στο υπουργικό σχήμα. Τσιάρας, Παναγιωτόπουλος και Θεοδωρικάκος είχαν χαρτοφυλάκια και προηγουμένως…
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Δεν ήταν το μόνο ψέμα που στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του είπε (εσκεμμένα ή όχι) ο Κ. Μητσοτάκης ότι την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδρίαζε με την προηγούμενη σύνθεσή του…
Μιλώντας στον Αντ. Σρόιτερ, στον Αlpha, είχε επίσης διαβεβαιώσει -επικαλούμενος και την παραδοσιακή «συνέπειά» του (!)- ότι δεν θα επηρεαστεί από γεωγραφικά κριτήρια για τις αλλαγές των υπουργών, αλλά από «αμιγώς επιχειρησιακά».
«Έχω αποδείξει ότι δεν κάνω κινήσεις με χαρακτηριστικά… κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη» ισχυρίστηκε. Όμως, ούτε εκεί είπε την αλήθεια, αλλά κι αυτό με… τσιγκουνιά το διέπραξε.
Όχι μόνο, λοιπόν, άφησε εντελώς, ύστερα και από την απομάκρυνση του Κελέτση, εκτός νυμφώνος τη Θράκη (για να μη… στενοχωρήσει προφανώς τον Ταγίπ και τα ενεργούμενά του), αλλά, με εξαίρεση την (επαν)είσοδο του Ν. Παναγιωτοπούλου από την Καβάλα, ολόκληρη η Μακεδονία παραμένει δίχως υπουργούς. Από υφυπουργούς…
Χωρίς υπουργό εξακολουθεί να παραμένει, ακόμα πιο ειδικά, η Θεσσαλονίκη (Α’ και Β’) από το 2019. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, όλοι ξέρουν ότι ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης (που τώρα έγινε ο Γκιουλέκας) έχει αρμοδιότητες λιγότερες κι από… τμηματάρχη του υπουργείου.
Άλλο ενδιαφέρον: Σε επίπεδο υπουργών, κανένα καθαρά νέο πρόσωπο δεν μπήκε στο σχήμα. Τσιάρας, Παναγιωτόπουλος και Θεοδωρικάκος ήταν υπουργοί και προηγουμένως…
Μάλιστα, καθένας από τους προηγούμενους ανασχηματισμούς συνοδευόταν και από ένα αντίστοιχο… μπες βγες του «σερ Τάκη».
Αναπληρωτής ήταν και ο Θ. Λιβάνιος, που αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών. Επιπλέον, αυτή ήταν ακόμα μία «ενίσχυση» υπέρ των εξωκοινοβουλευτικών του υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, και στο νέο κυβερνητικό σχήμα «μαμούθ», τα 18 από τα συνολικά 64 μέλη είναι μη κοινοβουλευτικά. Δίχως να υπολογίζονται και οι τέσσερις «διορισμένοι» τού Επικρατείας…
Κατά τα λοιπά, η υφυπουργοποίηση του Κ. Καραγκούνη δεν έγινε μόνο για να «καλυφθεί» η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και ως αντίποινα στον (τοπικό θανάσιμο εχθρό του) Μ. Σαλμά, που ζήτησε, δημοσίως, με επιστολή τη σύγκληση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το «δυσμενές» εκλογικό αποτέλεσμα.
Κατά έναν αντίστοιχο τρόπο, ο Ιάσων Φωτήλας επελέγη ύστερα από την αναγκαστική απομάκρυνση (λόγω… Πόρσε) της Χρ. Αλεξοπούλου από την Αχαΐα. Ο έτερος τοπικός βουλευτής Ανδρ. Κατσανιώτης θεωρείται -και ως σαμαρικός- «καμένος».
Αντιστρόφως, για γεωγραφικούς λόγους έγιναν και αποκεφαλισμοί. Πέραν των άλλων παραμέτρων (αγροτικά κ.λπ.), η αποπομπή του Αυγενάκη όπως και του -έτσι κι αλλιώς «ανύπαρκτου»- Σενετάκη ήταν τιμωρία επειδή στο Ηράκλειο ήρθε πρώτο το ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες. Η Ν.Δ. έχασε στον νομό 11 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.
Κι από τους Θεσσαλούς που μπήκαν στην κυβέρνηση, ο Χρ. Κέλλας εξαργύρωσε την ωμή συναλλαγή που έκανε ψηφίζοντας με πάθος «ναι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το έλεγε από τότε ο άνθρωπος: «Θέλω να γίνω επιτέλους υπουργός!». Άντε υφυπουργός…