Του Κωνσταντίνου Σχοινά
Όσο περνούν οι μέρες τόσο λιγότερο τραγικό μου φαίνεται το γεγονός της εκλογής της 76χρονης κτηνοτρόφου και καταστηματάρχισσας από τον Έβρο στην Ευρωβουλή. Λάθος τακτικό αναμφισβήτητα και προϊόν επιπολαιότητας στο παραβάν, αλλά ας δούμε την παγιωμένη ως σήμερα εκλογική συμπεριφορά και ας συγκρίνουμε:
Είναι μεσημεράκι με τσιμπημένο τον υδράργυρο, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, και χτυπάει το τηλέφωνό σου για να βγεις για καφέ. Ντύνεσαι, χτενίζεσαι και κατεβαίνεις στη συνάντηση. Ως έκπληξη εμφανίζονται και κάνα δυο άτομα που δεν προθυμοποιούνται να σε συναντούν συχνά και στρογγυλοκάθονται με ολίγον προσποιητό χαμόγελο. Αφού περάσει κανένα δεκάλεπτο περί ανέμων και υδάτων, έρχεται η πρώτη, δειλή αναφορά στην «τρέχουσα κατάσταση» και στις «κρίσιμες περιστάσεις». Σύντομα έρχεται και η κρίσιμη αναφορά στους κατάλληλους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τις κρίσιμες περιστάσεις. Ακούγονται αχνά οι λέξεις ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ και, από το βλέμμα σου που έχει προσηλωθεί στο σωστό ανακάτεμα του καφέ παρά στον κρίσιμο διάλογο, καταλαβαίνουν ότι μάλλον θεωρείς αδιανόητη τη συνύπαρξη κατάλληλων ανθρώπων με τα εν λόγω κόμματα. Αρχίζουν να αναφέρονται συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, αποσπάσματα από βιογραφικά και επιδεικνύεται και καμιά φωτογραφία από το ίντερνετ, ιδίως αν πρόκειται για δικηγορίνες έως 30-35 ετών.
Δεν έχεις φυσικά λόγο να διαφωνήσεις για το ήθος και την εργατικότητα ανθρώπων που φαίνονται αξιοπρεπέστατοι και για τους οποίους δεν έχεις ακούσει ποτέ τίποτε έως εκείνη τη στιγμή. Αλλά ξέρεις ήδη αυτό που επιβεβαιώθηκε ακόμα μια Κυριακή: θα εκλεγεί ο αναγνωρίσιμος. Αντί για τον διδάκτορα Νομικής, θα βρεθεί στα έδρανα ο μεγαλοδημοσιογράφος της πρωινής ζώνης και, αντί για την πιτσιρίκα πολιτικό μηχανικό, θα πετάξει για Βρυξέλλες εκείνη που επιμόρφωνε από της οθόνης το φιλοθεάμον κοινό μόλις ο εργάτης της πρωινής ενημέρωσης σχολούσε για να ξεκουραστεί.
Άρα, τι να το κάνεις το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που βγάζουν και σου δίνουν πάνω στην ώρα που εξαντλείται και ο καφές στο ποτήρι; Αδέξια κίνηση «πάρε-βάλε», με την οποία το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δώσεις την ευκαιρία σε τρεις κομψευόμενους προέδρους να δηλώνουν ότι άντεξαν σε μια ακόμα αναμέτρηση!
Τελικά, να αναδεικνύεις από νωχελικότητα και απουσία προεκλογικής μελέτης μια κυρία που βγάζει τα προς το ζην στο μαντρί; Ή να είσαι μέσα στο μαντρί που οι θαμώνες του, από την πολλή μελέτη των κρίσιμων περιστάσεων, αρχίζουν να γράφουν τη Μελέτη με κεφαλαίο;
Ιδού η απορία!
Κακά και άσχημα τα πράγματα όπου και αν είσαι, έξω σε μπορεί να σε φάει ο λύκος, μέσα έχεις σίγουρο το σφάξιμο από το χασάπη.