Συμπληγάδες Μητσοτάκη με Μπάιντεν και Μακρόν

Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά την εντυπωσιακή αποδυνάμωσή του στο εσωτερικό- βρίσκεται ενώπιον και μιας σημαντικής απόφασης για τη διπλωματική και αμυντική θέση της χώρας στο εξωτερικό, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, στις 9 Ιουλίου, να έχει αποφασίσει αν συναινεί ή διαφωνεί με την, προ τριμήνου, πρόταση του γενικού γραμματέα Γ. Στόλτενμπεργκ για την ενίσχυση της Ουκρανίας με 100 δισ. ευρώ την περίοδο 2025-2030. Αν η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ εγκριθεί, οι ελληνικές καταβολές, μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Συμμαχίας, θα είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ ετησίως ή συνολικά 1 δισ. ευρώ την πενταετία.

Ωστόσο, ο (απερχόμενος) γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική του πρόταση, ζητώντας πλέον τον διπλασιασμό της λεγόμενης «οικονομικής δέσμευσης» προς την Ουκρανία, στο ποσό των 200 δισ. ευρώ ως το 2030, με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν διχαστεί. Ειδικά για την Ελλάδα, η αναθεωρημένη πρόταση Στόλτενμπεργκ μπορεί να μη σημαίνει μόνο διπλασιασμό των ετήσιων καταβολών από 200.000.000 ευρώ σε 400.000.000 ευρώ, αλλά ποσό ακόμα και μεγαλύτερο των 500.000.000 ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά ίσως προκύψει, αν γίνει δεκτή η πρόταση ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ για υπολογισμό της ετήσιας βοήθειας σε ποσοστό 0,25% του ΑΕΠ κάθε χώρας και όχι με βάση το «κλειδωμένο» ποσοστό εθνικών συνεισφορών στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Με δεδομένες τις διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης, αλλά και ενδοευρωπαϊκά, η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ζητούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της Ουκρανίας να ληφθούν, έστω επί της αρχής, ακόμα και πριν από τη σύνοδο της 9ης Ιουλίου. Σκεπτικό της επιτάχυνσης είναι αφενός να μη διαταραχθεί το πανηγυρικό κλίμα του εορτασμού της 75ης επετείου ίδρυσης του ΝΑΤΟ και αφετέρου να μη δοθούν αφορμές στη Μόσχα και το Πεκίνο για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενδεχόμενων διαφωνιών ή εκκρεμοτήτων.

Κεντρική ιδέα του αμερικανικού μηνύματος προς την Αθήνα είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον υπολογισμό της ετήσιας εθνικής συνεισφοράς βάσει του 0,25% του ΑΕΠ, επειδή θα ληφθούν υπόψη και άλλα στοιχεία προς ελάφρυνση των συμμάχων. Ως κριτήρια αναφέρονται το συνολικό ύψος των εθνικών αμυντικών δαπανών, η αφαίρεση της αξίας της απευθείας στρατιωτικής βοήθειας της Αθήνας προς το Κίεβο, καθώς και της αξίας της πάσης φύσεως συνδρομής μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις για την αφαίρεση αυτών των ποσών προσφέρουν, σε κάποιο βαθμό, ταμειακή διευκόλυνση ή ευκαιρίες βραχυπρόθεσμης μετακύλισης πληρωμών, αλλά ασφαλώς δεν λύνουν το μείζον πρόβλημα της ξαφνικής επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας με 500.000.000 ευρώ ετησίως ή 2,5 δισ. ευρώ ως το 2030.

Στον αντίποδα των συστάσεων Μπάιντεν – Μπλίνκεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν συντηρεί τη «δημιουργική ασάφεια». Στις ενημερώσεις του Παρισιού προς την ελληνική πλευρά επιβεβαιώνεται η βούληση ανάληψης μεγαλύτερων δεσμεύσεων έναντι της Ουκρανίας, αλλά τονίζεται ότι τα επιμέρους θέματα, όπως οι οροφές της βοήθειας και οι μέθοδοι υπολογισμού της, είναι περισσότερο ευθύνη των ευρωπαϊκών κρατών και λιγότερο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Μακρόν φέρεται ότι θέτει ως απαράβατο όρο, για να υπογράψει τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- προτάσεις Στόλτενμπεργκ, τον συνυπολογισμό-συμψηφισμό της διμερούς και πολυμερούς (μέσω Ε.Ε.) βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, το Παρίσι διαμηνύει ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στα συμμαχικά όργανα, επειδή κρίνει πως τείνουν να στηρίξουν τα συμφέροντα των αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ με ορολογίες, όπως η «διατλαντική αμυντική βιομηχανική βάση», οι οποίες θα μειώσουν την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου.

*Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

 1. ο scott ritter το εχει πει εδω και καιρο.
  Τον πολεμο που αρχισαν οι neocons των ΗΠΑ με τη Ρωσια θα τον πληρωσει η Ευρωπη.
  Ξερει καλα τι λεει γιατι ειναι πολυ καλα ενημερωμενος εκ των εσω.

  Οσο ποιο γρηγορα πεσουν μητσοτακηδες, μακρον, σολτς και λοιπα πιονια των ΗΠΑ, τοσο ποιο γρηγορα θα ξεμεινει απο λεφτα και οπλα ο πολεμος των Biden/Zelensky και τοσο ποιο γρηγορα θα τελειωσει.

  Οσο ριχνεις λαδι στη φωτια, η φωτια φουντωνει.
  Οταν δεν υπαρχει αλλο λαδι να ριξεις πνω, η φωτια σβηνει.

  Τελειωστε πολιτικα τα οργανα των ΗΠΑ πριν αρχισουν γενικευμενο παγκοσμιο πολεμο.
  Οσο πιο γρηγορα το καταφερει η Ευρωπη, τοσο το καλυτερο.

  Πρεπει να πεσουν ΑΜΕΣΑ.

 2. Αυτό το υπεροπτικό και άκρως αντιπαθές ύφος του Λουδοβίκου, που περιστοιχίζεται από φοβισμένους νενέκους, τα λέει και καταμαρτυρά όλα…

 3. Κάπως έτσι αργά, σταδιακά, με μέτρο, με υπολογισμούς ακριβείας όλα έρχονται στη θέση τους.
  Συμπέρασμα όταν γίνονται πολύ μεγάλα λάθη ο χρόνος πολύς μακρύς και οι συνέπειες πολύ ασήκωτες ώστε να επανέλθει η ισορροπία.
  Το διαβαίνουμε με τόσο έντονο τρόπο εμπρός στα μάτια μας, με την ευχή να περάσει βαθιά μέσα στις σκέψεις ως μάθημα προς αποφυγή για αόριστο χρόνο μελλοντικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας και τα μηνύματα Ερντογάν

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι από τους Ελλαδίτες πολιτικούς που, σε κάποια φάση της 20ετούς κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του,...

Η ατίμωση βήμα βήμα

Οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες που υπάρχουν στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο και δείχνουν σε real...

Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή...

Βανδή και Δένδιας παρέδωσαν «μάθημα»!

Ακούω την ένσταση κάποιων -όσων θέλουν ντε και καλά να σπεκουλάρουν- ότι η Δέσποινα Βανδή έπραξε πολύ άστοχα, αποδεχόμενη...