Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Παραληρηματική και άκρως προκλητική διάθεση χαρακτηρίζει τις πρώτες αντιδράσεις των Τιράνων και του καθεστώτος Ράμα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, αφενός, αλλά και την ίδια τη θέση της Αλβανίας στο νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, αφετέρου…
Η εκλογή του Φρ. Μπελέρη ως ευρωβουλευτή καταρχάς έχει τροφοδοτήσει δηλητηριώδη και εμπαθή δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά προς τον Ράμα, τον οποίο γενικότερα εμφανίζουν, άλλωστε, ως… κερδισμένο από τις εξελίξεις της Κυριακής. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από την Αθήνα.
Αναφορικά με την «υπόθεση Μπελέρη» (δηλαδή η σύλληψή του κ.λπ.) υποστηρίζεται ότι ήταν ένα «μεγάλο χτύπημα για τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», ο οποίος «ύστερα από το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές και την κόντρα με τον Έντι Ράμα, φαίνεται ότι κινητοποίησε το ακραίο εκλογικό σώμα που κάποτε ψήφιζε Χρυσή Αυγή για να στηρίξει τη Ν.Δ.»…
Αμφισβητώντας ότι η εκλογή Μπελέρη αποτελεί «νίκη εναντίον του Ράμα», η προπαγάνδα των Τιράνων διατείνεται ότι αυτός «δεν κέρδισε αλβανικές, αλλά ελληνικές ψήφους, δηλαδή της ελληνικής Ακροδεξιάς, για την οποία κάνει προεκλογική εκστρατεία εδώ και είκοσι χρόνια». Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να γράψουν (όπως το pamfleti.net) ότι «από σήμερα ο Φρέντι Μπελέρι δεν είναι πια ένας ομογενής πολιτικός της Χειμάρρας, αλλά ένας πολιτικός ηγέτης της Χρυσής Αυγής που διαπραγματεύεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»!!!
Πέρα από τα παραληρηματικά, ωστόσο, ενδιαφέρον έχει η έμμεση προαναγγελία ότι ο Ράμα θα δυσκολέψει την αποφυλάκιση και την ορκωμοσία του ως ευρωβουλευτή: «Για να γίνει βουλευτής, υπάρχει μια πολύ λεπτή διαδικασία αποδοχής εντολών, αφού είναι καταδικασμένος»…
Παράλληλα, η αλβανική προπαγάνδα χαρακτηρίζει τη «σχεδόν θριαμβευτική νίκη της Τζόρτζια Μελόνι» ως το «γεγονός» των ευρωεκλογών, με το εξής αλαζονικό και υπερφίαλο σχόλιο: «Φυσικά, ο Έντι Ράμα δεν κέρδισε στις ευρωεκλογές, αφού δεν ήταν οι Αλβανοί που ψήφισαν. Αλλά οι πολιτικοί εταίροι των επίσημων Τιράνων όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά κέρδισαν έδαφος…»
Επιπλέον σημειώνεται με χαιρεκακία ότι στην Ιταλία αντίθετα «η Αριστερά που επιτέθηκε στον Ράμα και στη Μελόνι για τη συμφωνία για το Προσφυγικό, δηλαδή το Κίνημα των 5 Αστέρων, υπέστη βαθιά ήττα».
Με έμφαση μάλιστα στο γεγονός ότι ο Ράμα είναι «στενός σύμμαχος» με την Ιταλίδα πρωθυπουργό και την «ισχυρή ευρωομάδα της», καθώς και στο ότι «είναι εταίρος του ΕΛΚ», διατυπώνονται εν κατακλείδι πανηγυρικά σχόλια ότι «από το 2014 αυτές είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές που δεν επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ατζέντα των Τιράνων» και προεξοφλείται ότι «στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει κανένα λόμπι εναντίον της Αλβανίας για να τη χρησιμοποιήσουν ως εκλογική υπόθεση»…