Η ώρα των πολιτών

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Αύριο 9 Ιουνίου γίνονται εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οποίες θα εκλεγούν και 21 ευρωβουλευτές, που θα εκπροσωπούν την Ελλάδα. Φυσιολογικά στην προεκλογική περίοδο που ολοκληρώθηκε θα έπρεπε να γίνεται συζήτηση και για το ποια θέματα θα απασχολήσουν τα προσεχή χρόνια την Ε.Ε. και να παρουσιαστούν οι θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων επ’ αυτών. Στην πραγματικότητα τα πολιτικά μας κόμματα ελάχιστα ασχολήθηκαν με αυτά και οι αντιπαραθέσεις έγιναν επί εσωτερικών θεμάτων, σαν να πρόκειται να αναδειχθεί κυβέρνηση για τη χώρα μας. Ασφαλώς και οι εξελίξεις στα εσωτερικά θέματα επηρεάζονται πολύ από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις στην Ε.Ε. και γι’ αυτό χρήσιμο θα ήταν το όραμα κάθε κόμματος για την Ευρώπη και η αντιπαράθεση να γίνονται και με αναφορά στο ποια Ευρώπη θέλουμε, πώς θέλουμε την Ευρώπη στο μέλλον.

Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έγινε τουλάχιστον αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ουσιαστικά οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όλα πάνε καλά στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μιλούν για αποτυχία της κυβέρνησης κι ότι τίποτα δεν πάει καλά στη χώρα. Στην προεκλογική περίοδο έγινε ευρεία αναφορά στα θέματα της ακρίβειας, στα οποία απέτυχε η κυβέρνηση, δεδομένου ότι όποιος επισκέπτεται τα σούπερ μάρκετ βλέπει από μέρα σε μέρα να ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων κι έχουμε φτάσει στο σημείο ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στο εξωτερικό να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, π.χ., στη Γερμανία από ό,τι στην Ελλάδα. Έχουμε, επίσης, το φαινόμενο πολυεθνικές εταιρίες να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές στη Γαλλία ή την Ιταλία από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο μέσος πολίτης διαπιστώνει καθημερινά ότι ο μισθός του ή το εισόδημά του δεν του επιτρέπουν πλέον να διατηρεί το επίπεδο ζωής που είχε μέχρι τώρα… και, βέβαια, παρατηρούνται και φαινόμενα αισχροκέρδειας, που και αυτά δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ενώ το τραγικό είναι ότι ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αξιόπιστες προτάσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας…

Με εξαίρεση τον τουρισμό, σχεδόν τίποτα άλλο δεν πάει καλά στη χώρα μας και ο μέσος πολίτης διαπιστώνει ότι η ζωή του αλλάζει προς το χειρότερο καθημερινά, χωρίς να υπάρχει ελπίδα αλλαγής, γιατί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των πολιτών να απέχει από τις εκλογές, θέλοντας να στείλει μήνυμα στον πολιτικό κόσμο, αλλά η αποχή, βέβαια, δεν αποτελεί λύση, γιατί αυτοί που συμμετέχουν διαμορφώνουν τα αποτελέσματα και επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Η προεκλογική περίοδος ήταν μάλλον ανιαρή, με μικρή συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις, ίσως γιατί η συμπεριφορά του πολιτικού μας κόσμου τον αποξενώνει από τους πολίτες, δεδομένου ότι οι πολιτικοί μας εδώ και χρόνια δεν συμμετέχουν στις θυσίες των πολιτών κι έτσι, ενώ έχουν υψηλό ποσοστό αποδοχών αφορολόγητο οι ίδιοι, ψηφίζουν να φορολογείται από το πρώτο ευρώ ο αυτοαπασχολούμενος ελεύθερος επαγγελματίας της γειτονιάς τους και μάλιστα όχι επί πραγματικού εισοδήματος αλλά επί τεκμαρτού, δηλαδή φορολογείται για εισόδημα που δεν υπάρχει.

Κλείνοντας επισημαίνω ότι το μέλλον της χώρας μας είναι στην Ευρώπη κι αυτό ευτυχώς δεν αμφισβητήθηκε σχεδόν από κανέναν στην προεκλογική περίοδο. Αύριο είναι η δική μας μέρα. Χρέος μας είναι να επιλέξουμε τους καλύτερους, στέλνοντας ταυτοχρόνως μήνυμα ότι θέλουμε μια Ευρώπη με ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, που δεν θα αρκείται σε ρόλο παρατηρητή, αλλά θα παίρνει πρωτοβουλίες και σε παγκόσμιο επίπεδο, κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

  1. Ποιός ακούει τους πολίτες, δυστυχώς όλα γίνονται χωρίς τη δική τους γνώμη. Οι κακοί μάγειροι της πολιτικής έχουν άλλο αφέντη για υπακοή, εκτός βέβαια του (κυρίαρχου) λαού.

  2. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.

  3. Σε ποιά «Ευρώπη» είναι το μέλλον μας κε Γαρούφα; Αυτή που είναι πλήρως υποταγμένη στις ΗΠΑ; Και για να μήν έχουμε αυταπάτες σας παραπέμπω σε κείμενο από το ημερολόγιο του κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου:
    === Σελ. 457/458
    26 Ἰουνίου. (1943)

    Τί λέει ὅμως ὁ Kirk ἐδῶ, πού ἔγινε
    τώρα καί πρεσβευτής διαπιστευµένος στὀν βασιλέα Γεώργιο
    καί στήν ἑλληνική κυθέρνηση; Ὁ Sedgwick καί ἡ σύζυγός του,
    πού ἔφαγαν πρό ἡμερῶν μαζί μας, μοῦ ἔλεγαν ὅτι σ’ ἕνα γεῦμα
    στήν ἀμερικανική πρεσβεία, ὁ Kirk ἀπαντώντας σ᾽ ἕνα ἐρώ-
    τημα τῆς κυρίας Σέτζουϊκ, τῆς κόρης τοῦ μακαρίτη καθηγητῆ
    Σωτηριάδη. εἶπε τά ἑξῆς: «Δέν ἐνδιαφέρομαι διόλου γιά τά
    πολιτικά πράγματα στήν ᾿Ελλάδα. Αὐτά ὅλα δέν ἔχουν σημα-
    σία. Μετά τή Νίκη θὰ ἐγκαταστήσουμε καθεστώς κατοχῆς σ᾽
    ὅλη τήν Εὐρώπη. Ὅποιος θά μιλάει καί θά μας ἐνοχλεῖ, θά
    τουφεκίζεται
    ». Ἕνας Ἀμερικανός συνταγματάρχης, ἀκούγον-
    τας αὐτά, παραξενεύτηκε. Κι ὁ Σέτζουϊκ βέβαια, πού λατρεύει
    τήν Ἑλλάδα, ἔγινε ἔξω φρενῶν, Ὡστόσο. ὁ Kirk. πού θά ρθεῖ
    ambassadeur στήν Ἀθήνα και πού συνδέεται ἰδιαίτερα μέ τόν
    Ἕλληνα Βασιλέα, μίλησε ἔτσι. Κι ὁ Warner μοῦ εἶπε ἐδῶ καί
    λίγες μέρες, ὅταν τόν ἐπισκέφθηκα στό γραφεῖο του, κάτι
    περίεργο: «Βεθαιωθήκαμε, ὅτι δέν ὑπάρχουν κόμματα στήν
    Ἀθήνα, δέν ὑπάρχει τίποτα».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....