Πώς θα σταματήσει η λεηλασία

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Δεκαεπτά χωριά στον Λαγκαδά μείνανε χωρίς ρεύμα και τα χωράφια τους απότιστα, αφού οι γεωτρήσεις τους δουλεύουνε με ρεύμα, διότι εγκληματική οργάνωση κλεφτών μετάλλων ξήλωσε από κολόνες της ΔΕΗ τους μετασχηματιστές για να βουτήξει τον χαλκό. Τα κουφάρια των μετασχηματιστών, πεταμένα στο έδαφος, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Οι δράστες κάνουν ζημιά πολλαπλάσιας αξίας για να κλέψουν τον χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια πουλάνε σε επιχειρήσεις ανακυκλωτών. Στις μάντρες αυτών έχουν καταλήξει, μαζί με τον χαλκό από μετασχηματιστές και καλώδια του ΟΣΕ, προτομές Ηρώων, ευεργετών, πόμολα, σωλήνες ύδρευσης, μαντεμένια καπάκια υπονόμων από δρόμους, σίδερα οικοδομής, πομόνες και σωλήνες γεωτρήσεων, ξηλωμένες μεταλλικές περιφράξεις, γενικά δημόσια και ιδιωτική περιουσία που υφίσταται επί μακρόν κανονική λεηλασία.

Δεν διάβασα να έγιναν συλλήψεις, αλλά από άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχουν συλληφθεί, γνωρίζουμε πως συνήθως αυτού του είδους τις κλοπές τις διαπράττει συγκεκριμένη κατηγορία ψευτοευπαθών επιδοματιών, οι οποίοι, σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αναδείξει ο Τζήμερος και έσπευσαν να την κατεβάσουν, υπερ-εκπροσωπούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Η λεηλασία αυτή είναι μια κοινωνική γάγγραινα, στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και φυσικά δεν θα θεραπευθεί από vigilante, αυτόκλητους εκδικητές, που θα διαπράττουν αυτοδικία με τον ισχυρισμό της άμυνας.

Η θέση μου για «το σπίτι μου, το κάστρο μου» είναι δεδομένη, θα πρέπει νομικά να κατοχυρωθεί η απόλυτη προστασία του οικιακού και επαγγελματικού ασύλου, όπου αν νιώσεις πως απειλείσαι από εισβολέα, να μπορείς να αμυνθείς χρησιμοποιώντας όπλα που θα κατέχεις νόμιμα, διότι με τη γυναίκα, τα παιδιά σου, τους γονείς σου που κοιμούνται να είναι εκεί, εκτεθειμένοι στις διαθέσεις του εισβολέα, δεν θα πιάσεις ψιλοκουβέντα μαζί του για το αν θέλει απλά να κλέψει ή εάν έχει και άλλες… ορέξεις, ούτε θα μαντέψεις αν στις προθέσεις του είναι ή όχι η άσκηση βίας ή απειλής, που θα μετέτρεπαν την απλή κλοπή σε κακούργημα. Και εν πάση περιπτώσει, καλύτερα να δει τα ραδίκια ανάποδα ο κακοποιός, παρά τα θύματα, οι φιλήσυχοι πολίτες. Διότι το «κάντε πως κοιμάστε» του Τόσκα δεν λειτουργεί πάντα. Ο κακοποιός μπορεί να σας ξυπνήσει, έτσι κι αλλιώς, για να βασανίσει ανελέητα όλη την οικογένεια προκειμένου να βρει χρήματα ή τιμαλφή ή να έχει κάψες και να θέλει να ξεχαρμανιάσει με τη γυναίκα, τη μάνα, την κόρη ή και τον γιο, αφού μπορεί να είναι non binary κι αυτός και οι συνεργοί του. Αν, λοιπόν, μέσα στη νύχτα, δεν θέλετε να μαντέψετε τι θέλουν άραγε αυτοί οι κουκουλοφόροι μέσα στο σπίτι ή στο μαγαζί ή στο γραφείο σας και υποψιάζεστε πως είναι ατελέσφορο να συζητήσετε μαζί τους για τα παιδικά τους χρόνια ή να φιλοσοφήσετε αν «η ιδιοκτησία είναι κλοπή», καλό είναι να τροποποιηθούν έτσι οι νόμοι μας, ώστε να υπερασπίζεστε τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την τιμή και την περιουσία υμών και των οικογενειών σας, χωρίς να φοβάστε πως θα καταλήξετε φυλακή, διότι εν προκειμένω ο Νόμος θα προστατεύσει τον θύτη και όχι το θύμα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ήδη εφαρμόζεται και θα φέρει αποτέλεσμα, φέρνει ήδη και αυτοί που θα συλλαμβάνονται για τέτοιες πράξεις δεν θα είναι πλέον ατιμώρητοι. Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμη για το ζήτημα των ψευτοευπαθών και της εγκληματικότητας πολλών από αυτούς, και αν δεν ονομάσουμε το κακό, δεν παραδεχτούμε το πρόβλημα, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Αφενός δεν είναι κάτι μοναδικό. Συνέβαινε και στη Γαλλία, τα είπαμε. Οι Γάλλοι έλεγξαν αυστηρά και κατέγραψαν σε μητρώο τους χονδρεμπόρους μετάλλων, τους μαντράδες ανακυκλωτές όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία, τους υποχρέωσαν να έχουν όλοι κάμερες και απαγόρευσαν κάθε συναλλαγή με μετρητά. Έτσι ο Γάλλος Χρυσοβαλάντης δεν μπορεί να μπει στη μάντρα του κλεπταποδόχου και λάθρα να του πουλήσει καμιά προτομή του Προυντόν ή του Λουί ντε Φινές και να πάρει το «κασέρι» παγκουί. Μαζί με αυστηρή αστυνόμευση οι Φραντζέζοι το μαζέψανε το πράγμα.

Πιστεύω πως αν Χρυσοχοΐδης και Φλωρίδης ζητήσουν ενημέρωση από τους Γάλλους ομολόγους τους για το πώς λύσανε το πρόβλημα, θα την έχουν. Εμείς έχουμε και άλλα να κάνουμε, με κυριότερα δύο: πρώτον, να κόψουμε όλα τα επιδόματα που είναι tailor made, στην ουσία με ρατσιστικά, φυλετικά κριτήρια. Για ποιον λόγο να επιδοτούνται υγιείς, για να μην παρανομούν; Το δεύτερο είναι να σπάσουμε τις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ πολιτικών, κομμάτων και ψευτοευπαθών. Μια ιδέα είναι να βρούμε τρόπο όποιος καταδικάζεται αμετάκλητα και για πλημμελήματα να στερείται ισόβια των πολιτικών δικαιωμάτων. Για ποιον λόγο κλέφτες, ληστές, ναρκέμποροι να μπορούν να καθορίζουν το μέλλον της χώρας; Αν δεν έχουν ψήφο να πουλήσουν, με τι θα συναλλαχθούν με τους Γκρούεζες των κομμάτων; Και φυσικά να προβάλλουμε και να ενθαρρύνουμε όσους ξεφεύγουν από την υποκουλτούρα του εγκλήματος και της παρασιτικής ζωής και διαπρέπουν σε οποιονδήποτε τομέα, πνευματικά, επαγγελματικά, καλλιτεχνικά, ηθικά και γίνονται χρήσιμοι πολίτες. Αν μπορεί ένας, μπορούν όλοι.

Αυτό είναι και το φανερό μυστικό για καλύτερη κοινωνία: αριστεία και ισονομία, εναντίον επιδοματικού παρασιτισμού, με φυλετικά, ρατσιστικά κριτήρια που καλλιεργούν, ως κοινωνικό νοσηρό θερμοκήπιο, την υποκουλτούρα του εγκλήματος και του παρασιτισμού, με θύματα την πλειονότητα των «μπαλαμών» αλλά και τα παιδιά της ομάδας αυτής, που πάνε στράφι, μεγαλώνοντας μέσα σε αυτή την παρακμή, όργανα εκμετάλλευσης, από αυτούς τους γονείς τους που ο Νόμος λέει πως θα έπρεπε να τα αναθρέψουν με στοργή, φροντίδα και ως χρηστούς πολίτες.

*Δικηγόρος, Πρόεδρος της Νέας Δεξιάς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μην τρώνε ταύρους, φάτε λάχανα!

Σε χωρίον των Χανίων εσφάγη και εσουβλίσθη ταύρος στο πλαίσιο των εορτασμών του Αγίου Πνεύματος. Και μέγα τμήμα από...

Αθωράκιστοι ξανά στις πυρκαγιές

Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καεί περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια στρέμματα. Κάθε καλοκαίρι αυτής της πενταετίας καταστρέφονται τα διπλάσια δάση...

Άμμες σε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες;

«Εμείς ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμε με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς...

Μνήμη Τάσου Κρατημένου

Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι βρέθηκα στο Καλονέρι Λαγκαδίων Γορτυνίας, όπου κηδέψαμε με στρατιωτικές τιμές τον εφ. Ανθυπασπιστή Αναστάσιο...