Τα αμελέτητα* της Ευρωβουλής

Άπασες και άπαντες οι υποψήφιες/οι για το Ευρωκοινοβούλιο δείχνουν να αδιαφορούν για το βασιλικό μηνιάτικο που θα εξασφαλίσουν, αν εκλεγούν

Του Παναγιώτη Λιάκου

Άλλοι υπολογίζουν το ευρωβουλευτικό μηνιάτικο καμιά εικοσιπενταριά χιλιάδες τον μήνα (ο βασικός μισθός μαζί με τα εξτραδάκια). Άλλοι το ανεβάζουν σε τριάντα και βάλε. Πάντως, για δυο-τρία χιλιαρικάκια δεν θα τα χαλάσουμε. Όποιο και αν είναι το τελικό, καθαρό ποσό και οι παροχές για τους υπερτυχερούς του πολιτικού ευρωλαχνού, φαίνεται ότι είναι «τετράπαχο» και γι’ αυτό σκοτώνονται παλικάρια και ομορφονιές στην ποδιά της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Και αυτό το κοινό μυστικό, ότι είναι ισόποσο με το να κερδίσεις βαρβάτο λαχείο, αν εκλεγείς, δεν το σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι. Δεν το μελετούν. Δεν το ρωτούν. Ίσως αποφεύγουν τούτη την ερώτηση από… κομψότητα προς τους υποψήφιους σωτήρες της πατρίδας και της Ευρώπης. Και αυτή η… κομψότητα της δημοσιογραφίας έχει επιτρέψει στην εξουσία να είναι όσο χοντρόπετση γουστάρει και να πετάει πού και πού κάνα ξεροκόμματο υποψηφιότητας εις τους ανθρώπους της… εξημερώσεως του πληθυσμού μέσω της «ενημερώσεως».

Χθες βγήκε η Ελεονώρα Μελέτη στον Σκάι, αμέσως έπειτα από ένα «ρεπορτάζ» από ένα χασάπικο με ωραία λουκάνικα (βλ. εικόνα) και μπριζολίδια, και της έκαναν την ερώτηση πώς είναι δυνατόν να βάζει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή ύστερα από μια τόσο λαμπρή τηλεοπτική καριέρα. Λες και η Ευρωβουλή σε κακοπληρώνει. Λες και, αν εκλεγεί η Μελέτη, θα παρατήσει την προεδρία στη Microsoft για να πουλάει σάμαλι στο γήπεδο.

Δεν μπήκε κάποιος εκ των παρουσιαστών στον… κόπο να τη ρωτήσει αν η σιγουριά ότι θα χρυσοπληρώνεται για μια πενταετία αποτέλεσε κίνητρο για να θέσει υποψηφιότητα.

Επίσης, είναι υποχρέωση του δημοσιογραφικού κλάδου να ενημερώσει τους υποψήφιους ευρωσωτήρες και εθνοσωτήρες ότι θα τιγκάρουν στα δεκαχίλιαρα, αν εκλεγούν. Δεν πρέπει να πάνε αμελέτητοι, ήτοι απαράσκευοι, στα ΑΤΜ των Βρυξελλών να δουν πόσα τους πιστώθηκαν τον πρώτο μήνα της θητείας τους. Μπορεί να τους έρθει κάνας ντουβρουτζάς και να τους χάσουμε, και έπειτα θα καταστραφούν η Ελλάς, η Ευρώπη, ο πλανήτης.

* Στην Επιτομή του Λεξικού The Liddell, Scott, Jones Ancient Greek Lexicon (LSJ), από τις εκδόσεις Πελεκάνος, διαβάζουμε ότι ο αμελέτητος είναι «ὁ μὴ μελετήσας, ὁ μὴ ἀσκηθείς, ἀγύμναστος, ἀπροετοίμαστος, περί τινος».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια ωραία ατμόσφαιρα αλά γκρέκα

Στο Μέγαρο καθόντανε και σιγοκουβεντιάζαν των Αθηνών πολέμαρχοι, παλιοκαραβανάδες σχέδια επεξεργάζονταν και πλάνα αραδιάζαν, της Αττικής παράστεκαν όλοι οι...

Το τέλος του μητσοτακικού εθνομηδενισμού σηματοδοτεί η πατριωτική συμμαχία Σαμαρά-Καραμανλή

Στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Προφανώς τα ιστορικά χαμηλά για...

Η τέχνη των διαγραφών

Είναι λογιών λογιών οι διαγραφές που έχουν γίνει στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία του τόπου. Κι ανάλογα με το αποτέλεσμά...

Αναλύσεις του χαβαλέ

Όπως ήταν φυσικό (ή και αφύσικο), κυκλοφόρησαν πάνω από 45.317 αναλύσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών...