Μετά τον γάμο ομόφυλων έρχεται και ο… τρίτος γονέας;

Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στην… πρωτοπόρο Γερμανία επιτρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι έρχεται στο μέλλον, ακόμη και από βιολογικής πλευράς

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Εάν έχουμε πιστέψει ότι η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στη χώρα μας είναι το τέλος και όχι η αρχή για να αλλάξουν όλα, μάλλον έχουμε κάνει λάθος. Ήδη νέοι και άκρως ανησυχητικοί «πειραματισμοί» έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε διάφορα επίπεδα…

Αυτό που συνέβη μάλιστα τις τελευταίες ημέρες στην… πρωτοπόρο Γερμανία επιτρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τι προοιωνίζονται αυτές οι αλλαγές για το ξήλωμα κάθε βάσης πάνω στην οποία στηρίζεται η σημερινή οικογένεια. Ακόμη και από βιολογικής πλευράς…

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο (το αντίστοιχο ΣτΕ, δηλαδή) με απόφασή του άνοιξε και επίσημα τον δρόμο ώστε να υπάρχουν πλέον οικογένειες με… τρεις νόμιμους γονείς. Ναι, με τρεις!

Όλο αυτό ξεκίνησε με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας η οποία γέννησε ένα αγοράκι τον Απρίλιο του 2020, αλλά λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, χώρισε από τον άνδρα της. Εκείνος θέλησε να το αναγνωρίσει, αλλά η μητέρα είχε ήδη νέο σύντροφο, ο οποίος σύντομα μετακόμισε μαζί της και προχώρησε στην αναγνώριση της πατρότητας του παιδιού, θεωρούμενος ο νόμιμος πατέρας…

Ο βιολογικός πατέρας το πάλεψε και αμφισβήτησε την πατρότητα του νέου συντρόφου. Μια έκθεση γονικής καταλληλότητας απέδειξε, μάλιστα, ότι ήταν σαφώς ο βιολογικός πατέρας. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο απέρριψε την αμφισβήτηση, ορίζοντας ότι ο βιολογικός πατέρας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πατρότητα του νόμιμου πατέρα, εάν ο τελευταίος έχει κοινωνική οικογενειακή σχέση με το παιδί.

Ο ισχύων οικογενειακός νόμος απέχει, ωστόσο, πολύ από αυτή την απαίτηση και κρίθηκε αντισυνταγματικός. Τώρα, η Μπούντεσταγκ είναι αυτή που υποχρεούται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και αν εμμείνει στο αυστηρό μοντέλο των δύο γονέων, θα πρέπει να δώσει σε έναν βιολογικό πατέρα που δεν είναι ο «νόμιμος» την ευκαιρία να αμφισβητήσει την πατρότητά του…

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική Βουλή οφείλει να προχωρήσει στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2025.

Έχει ενδιαφέρον ότι το ίδιο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προηγουμένως αποφανθεί ότι οι τρεις γονείς δεν ήταν συμβατοί με τον βασικό νόμο. Ωστόσο,  απέσυρε πλέον ρητά αυτή την πρόβλεψη, ενώ οι ψυχολόγοι εμπειρογνώμονες δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις σχετικά με αυτό κατά τη σχετική ακρόαση…

Το θέμα πάντως προκαλεί ήδη εντάσεις και διαφωνίες στην εσωτερική γερμανική σκηνή, ενώ είναι ενδεικτικό ότι και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει πως δεν θα ήθελε να υιοθετήσει την ιδέα για «τρεις γονείς»…

Όποια σολομώντεια λύση κι αν υιοθετήσει όμως το αμέσως επόμενο διάστημα η Βουλή, η «κερκόπορτα» έχει ανοίξει. Κι είναι θέμα χρόνου το νέο μοντέλο να… έρθει και προς τα εδώ.

  1. Aυτο που εχει παντοτε γουστο σε τετοια θεματα ειναι οι αποψεις που διατυπωνουν οι “ψυχολογοι-εμπειρογνωμονες” !

  2. Κάπου το έχω ακούσει, το έχω διαβάσει, δε θυμάμαι. Όταν πεθάνουμε εμείς και μείνουν ζωντανοί όσοι μεγάλωσαν με αυτή την κουλτούρα, όλα αυτά θα θεωρούνται δεδομένα, αυτονόητα. Για τα τατουάζ και τους εργοδότες το είχα διαβάσει. Πεθαίνουν σιγά σιγά οι εργοδότες που είχαν πρόβλημα με τα τατουάζ οπότε κανονικοποιούνται οι εργαζόμενοι που είναι σαν τη Γιάκουζα. Οπότε μεγαλώνοντας, έχουμε να ζήσουμε εκπληκτικές καταστάσεις…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Έρχονται «γεννητούρια» νέου κομματικού τοπίου;

Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει πια μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν ένας μήνας. Κι...

Συνέδριο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Διάβασα ότι οργανώθηκε ένα συνέδριο από το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η τουρκική εισβολή στην...

Έμμισθη μαθητεία στην Ε.Ε. για τη Μελέτη!

Η Ελεονώρα Μελέτη, που έχει ενημερώσει άπαντες στο τουίτερ ποιο πράγμα προτιμά να «τρώει» παρά να γράφει γι’ αυτό...

Αμέρικαν μπαρ η Βουλή

Ας είμαστε ειλικρινείς: Καμιά φορά η υπερδημοσιότητα ενός μεμονωμένου καβγά πραγματικά αποπροσανατολίζει από τα σημαντικά πολιτικά θέματα. Ας σκεφτούμε...