Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ατελείωτο real estate

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Προ καιρού, σχολιάζοντας από τη στήλη την οξύτατη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, είχα γράψει εν κατακλείδι ότι φοβάται κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο μήπως στην άλλη γραμμή τον καλεί ο ιδιοκτήτης κι έλθει αντιμέτωπος με νέες αξιώσεις.

Φαίνεται πως ή ο άνθρωπος αυτός είναι φανατικός μου αναγνώστης ή κάποιος «εκεί πάνω» αποφάσισε να παίξει μαζί μου και να δοκιμάσει την πίστη μου. Την επόμενη μέρα κουδούνισε το τηλέφωνο, καταμεσής στο Αιγαίο. Με ύφος περίλυπο για την περίσταση, ο ιδιοκτήτης, που με τη σύζυγο εισπράττει δύο μισθά από το Δημόσιο και μένουν σε δικό τους σπίτι στο νησί («κάνουμε αποκέντρωση» το λένε αυτό, όταν είσαι αραχτός στο πατρικό σου και το κορόιδο στην Αθήνα σκίζεται να βρει τα λεφτά για το νοίκι…), μου ανακοίνωσε ευγενικά ότι πρέπει να του αδειάζω σιγά σιγά τη γωνιά, γιατί θέλει να ετοιμάσει το σπίτι για τα παιδιά του, τα οποία -το ‘χει δέσει κόμπο!- πρόκειται το καλοκαίρι να περάσουν στο πανεπιστήμιο…

«Εντάξει, μπορούσες να βρεις μια καλύτερη δικαιολογία» του λέω, κλείνοντας απότομα τη συζήτηση, και αφού του θυμίζω ότι, άμα θέλω, μπορώ να μείνω έναν χρόνο ακόμα, πράγμα που, όπως κατάλαβα, τον ζόρισε κάπως, υποσχέθηκα ότι θα του αδειάσω τη γωνιά, ευχήθηκα καλή τύχη στα βλαστάρια του και κλείσαμε καθένας με διαφορετικά συναισθήματα. Αυτός με ευγνωμοσύνη γιατί θα απαλλαγεί από μένα και τώρα θα μοσχοπουλήσει την ιδιοκτησία του στην Golden Visa ή θα τροποποιήσει το διαμέρισμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις κι εγώ βρίζοντας την άδικη τύχη μου που, τόσα χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος, κάτι δεν έχω κάνει καλά κι είμαι ακόμα στους δρόμους.

Το Airbnb… Αυτή η μάστιγα τα κάνει όλα. Τους ακούω απ’ τα χαράματα τους νέους εχθρούς που σέρνουν τις τροχήλατες βαλίτσες τους κατηφορίζοντας στη γειτονιά, την ώρα που κάνω το πρώτο μου τσιγάρο με τον πρωινό καφέ. Σε λίγη ώρα μέσα έχουν τακτοποιηθεί, έχουν βρει τα μέρη όπου θα ψωνίσουν εφόδια και επιστρέφουν στο σπίτι χαρωποί με σακούλες. Νέο είδος ανθρώπου, που διαμορφώνει και νέο είδος κοινωνικών σχέσεων. Ό,τι απέμεινε από τις παλιές γειτονιές, ο φούρναρης, ο μπακαλάκος, ο μικρομανάβης, που γνώριζε τις συνήθειες και τα χούγια σου κι άμα λάχει είχες πρόσωπο να τον πληρώσεις την επόμενη μέρα, αλέθονται κάτω από τις νέες ερπύστριες που φαινομενικά δεν έχουν τίποτε εχθρικό.

Βεβαίως, δεν είναι ώρα για νοσταλγικά αφιερώματα, επειδή το θέμα, όπως πάντα συμβαίνει, είναι καθαρά πολιτικό. Λείπουν σπίτια, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να το αντιμετωπίσει με ένα γενναίο στεγαστικό πρόγραμμα, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ατελείωτο real estate, όπου η διεθνής τής διαφθοράς, οι φοροφυγάδες και οι Ισραηλινοί ξεπλένουν χρήμα συντηρώντας τη φούσκα των ακινήτων. Κάτι που δεν τον χαλάει ιδιαίτερα τον Μητσοτάκη, αφού μεγάλωσε σε αυτόν τον βιότοπο…

 1. Με ειλικρίνεια στο λαό αυτά τα real estate ποιοι τα χειρίζονται.
  Αν ναι αυτό είναι πραγματικότητα, πόσο εύκολα προσφέρουν τυφλά κέρδη.
  Πως απέκτησαν κυριότητες άτομα που άγνωστο εάν γνωρίζουν που βρίσκεται η Ελλάδα.
  Έγινε ποτέ έλεγχος πως αποκτήθηκαν τα χρήματα αυτά για την απόκτηση κτιρίων, διαμερισμάτων κ.λ.π.
  Οι κάτοικοι εξωτερικού δήλωσαν χρήματα που έφεραν στη χώρα ως έμβασμα για την αγορά ακινήτων.
  Καταβάλλονται στην εφορία κανονικά οι υποχρεώσεις που απορρέουν.
  Πως μετατράπηκε η χώρα ως φιλέτο προς αγορά από επιτήδειους?
  Ποιοι κρύβονται πίσω από όλο αυτό το πρωτόγνωρο για την χώρα πρόγραμμα που εφαρμόζεται και διακινείται με τρόπους περίεργους τα τελευταία χρόνια?
  Έως πότε ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα σηκώνουν το βάρος φορολογίας, δεν έχουν ουδεμία δυνατότητα να κρύψουν το εισόδημά τους.
  Σας είναι όλα γνωστά, αλλά η επιλογή σιωπή, μόνο σιωπή.
  Αυτό που προσπεράσατε το ότι σήμερα αυτοί το σηκώνουν, στο αύριο εμείς και τα δικά μας παιδιά.
  Και εάν στο σήμερα όλο αυτό αποτελεί προεόρτια- αυτά που έρχονται θα προκαλέσουν για την
  χώρα περισσότερη τραυματική εικόνα.
  Όσο για τον κάθε αφελή πολίτη με το όνειρο ο εκάστοτε νέος πρωθυπουργός θα κάνει το μεγάλο θαύμα.

 2. Η καταραμένη ειρωνία που ζούμε είναι ότι ξέρουμε τί συνέπειες επέφερε η βραχυχρόνια μίσθωση από πόλεις της ΕΕ, όπως Βαρκελώνη, Ιμπίζα, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόναχο κ.α. αλλά παρ’ολ’αυτά δεν κουνήθηκε βλέφαρο.
  Επίσης με τον covid εξοντώθηκαν χιλιάδες ηλικιωμένοι των οποίων οι περιουσίες έγιναν αντιπαροχή. Με την απελευθέρωση κατάσχεσης πρώτης κατοικίας επίσης, πολλές περιουσίες κατασχέθηκαν από funds τα οποία τα έκαναν κτίσματα για airbnb κλπ.
  Η κατάσταση είναι τραγική, στο ενοίκιο είμαι και εγώ για όσο ζω, είμαι εξοικειωμένος με τους ιδιοκτήτες και τις απαιτήσεις τους, αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο δεν το έχω ξαναζήσει. Γίναμε χαβάη των βαλκανίων όπως έλεγε ο άλλος…

 3. Το ότι κάτι άρχισε να γράφεται έστω και κάπως δειλά-δειλά αποτελεί ένδειξη πως όπου καπνός και φωτιά.
  Υπάρχουν φωνές που μιλούν από την ώρα που εμφανίστηκε το φαινόμενο, πολύ απλά το σύστημα της έπνιξε
  αλλά και ακόμα τις πνίγει στο σήμερα.
  Άραγε μετά ένα χρόνο πως θα είμαστε ως χώρα.
  Οι μνήμες με τρομάζουν, ο Δρομάκος με την πιπεριά, τα πτώματα στους δρόμους, αλλά ο αγώνας της επιβίωσης πάνω από όλα.
  Πολύ σύντομα βιώνουμε ανάλογα γεγονότα ως προς το χρόνο και αυτό μας βαραίνει διπλά ως λαό και ως έθνος.
  Όταν κάποτε σπάσουν οι απαγορεύσεις ας ακολουθήσει δυναμική προσπάθεια να μάθουμε πολύ καλύτερα την ιστορία μας.

 4. Στην Κύπρο πολιτικοί πιάστηκαν να πωλούν διαβατήρια… δεν θα με εξέπληττε αν το ίδιο συμβαίνει κι εδώ με τη golden visa..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Πουλάει» τις αυξήσεις στον καφέ σαν μειώσεις

Ανεπαρκής… με το καλημέρα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι διαφορετικές τιμές αν πάρεις ρόφημα στο χέρι ή το πιείς...

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...