Στρατηγική προσέγγιση

Του Δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024 είναι σημαντικές. Αναλόγως του αποτελέσματος θα πορευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις υπάρχουσες πολιτικές στρατηγικές, όπως και βασισμένη στην πιθανότητα να υπάρχει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για νέες πολιτικές αλλαγές στις υπάρχουσες προτάσεις αλλά και στρατηγική, αναλόγως του αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί, μεταξύ άλλων, να σημάνει και κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, και δεδομένων και των διεθνών εξελίξεων αλλά και των διεθνών αλλαγών και πιθανών πιέσεων, ίσως λάβει περισσότερο παγκόσμιο ρόλο η Ευρώπη.

Βρισκόμαστε προ των πυλών πιθανών νέων προκλήσεων. Προκλήσεων που θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι αλλά και εκλεγμένοι στις επερχόμενες εκλογές να ξέρουν.

Επίσης, πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι οι ευρωεκλογές αφορούν τις πολιτικές και τα δεδομένα της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, για προώθηση μιας πιο ισχυρής Ελλάδος, που βρίσκεται στο σύνορο της Ευρώπης. Άρα και μια πιο ουσιαστική Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να επιδιώξουμε η Ευρώπη να συμπεριλάβει περισσότερες προτάσεις και να προωθήσει τις ελληνικές μας θέσεις, γιατί το κόστος της Ελλάδος είναι μεγαλύτερο σε προκλήσεις από ό,τι είναι από άλλες χώρες.

Στο σύνολο χρειάζεται διπλωματική και στρατηγική προσέγγιση. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των εκλεγμένων. Χρειάζεται και σωστή ομάδα εργασίας που να προσεγγίζει τους ευρωβουλευτές.

Η λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη στο σύνολο είναι σημαντική. Είναι σωστό να επιζητούμε την ενεργή μας συμμετοχή. Πρακτικά. Είναι στο χέρι μας ποιους θα ψηφίσουμε. Και πώς μας αντιπροσωπεύουν οι νέοι αντιπρόσωποι στην Ευρώπη. Ελπίζοντας ταυτόχρονα να βρίσκονται κοντά και στον πολίτη.

Ο Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης έχει ανάγκη να ξέρει τι ψηφίζει και πώς. Έχει ανάγκη να ξέρει τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να κάνει τη ζωή του πιο απλή, όχι πιο σύνθετη. Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και αν λαμβάνονται υπόψη και τα ελληνικά, αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών μας θεμάτων και αναγκών.

Ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις που μας αφορούν, αλλά και που έμμεσα και άμεσα μας επηρεάζουν. Μπορούμε καλύτερα στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη για συνοχή, αλλά και ουσιαστική συμμετοχή με προτάσεις και ικανότητες. Με ιδεολογίες ξεκάθαρες. Αλλά και φιλοευρωπαϊκές. Είναι θέμα αρχής. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και ∆ιεθνών Σπουδών, πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, διευθύνων σύμβουλος, Strategy International (SI)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Προσχηματικά εξώδικα…

Κάποιοι θεωρούν πως με ένα εξώδικο τέλεσαν το χρέος τους απέναντι σε όσους τους εμπιστεύτηκαν. Ότι καλυπτόμενοι πίσω από...

Τεχνητή νοημοσύνη στη Δικαιοσύνη

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Το ξέρουμε κι εμείς, το έχουν καταλάβει για τα καλά, πλέον, και οι Ευρωπαίοι....

O «γνωστός ποινικολόγος» και άλλες ιστορίες υπαρκτού σουρεαλισμού…

Είπαμε, μπορεί η ΝΔ του Κυριάκου να πήρε λιγότερες ψήφους με το 28% απ’ όσες η ΝΔ του Σαμαρά...

Ξέρει τι τον περιμένει;

Ενώ εδώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τον εάν ο Δούκας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και  γιατί ο...