Θερμή υποδοχή του «Γιαβόλ!» στο Ηράκλειο!

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά έγινε σε συντονισμό με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε στην πρωτεύουσα της Κρήτης η επίσημη παρουσίαση  -πρώτη φορά πανελλαδικά- της τέταρτης, εμπλουτισμένης έκδοσης του μπεστ σέλερ «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που οργανώθηκε παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως η πικετοφορία έξω από τη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας το περασμένο Σάββατο, ημέρα επετείου της ναζιστικής επίθεσης στην Ελλάδα.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, ο Γιώργος Χαρβαλιάς, συγγραφέας και βασικός αρθρογράφος της «δημοκρατίας», παρουσίασε τη νέα έκδοση του πολύκροτου βιβλίου του, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο, με 150 επιπλέον σελίδες πολύτιμης τεκμηρίωσης.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, ο οποίος την προηγουμένη είχε φιλοξενήσει τον συγγραφέα στο στούντιο του Κρήτη TV, σε μία δίωρη, αποκαλυπτική συνέντευξη-καταπέλτη, που ανέδειξε κρίσιμες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων και θεμελίωσε το δίκαιο των απαράγραπτων ελληνικών διεκδικήσεων προς επανόρθωση.

Στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης του Σαββάτου βρέθηκαν ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης και ο γνωστός ακτιβιστής για το ζήτημα των επανορθώσεων, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης.

Ο Νότης Μαριάς, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρέμβαση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των αποζημιώσεων, με εγγραφή των οφειλομένων στον εθνικό Προϋπολογισμό, ενώ για το Κατοχικό Δάνειο, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας και για το οποίο η Ελλάδα διαθέτει πανίσχυρη νομική τεκμηρίωση, ανέπτυξε συγκεκριμένο σχέδιο διεκδίκησης, μέσω τιτλοποίησης.

Ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης στη δική του ομιλία εκθείασε τις αρετές του βιβλίου, ειδικά στην κατεύθυνση αποκάλυψης των διαχρονικών γερμανικών μεθοδεύσεων αλλά και της διαρκούς φυγομαχίας όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων. Ακόμα, αναφέρθηκε διεξοδικά και στην περίπτωση του δικού του αγώνα απέναντι στον πλαστογράφο της Ιστορίας, καθηγητή Ρίχτερ, τη βράβευση του οποίου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης απέτρεψε κυριολεκτικά «στο παρά πέντε» με προσωπικές του ενέργειες.

Τέλος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, γνωστός για το αγωνιστικό του πνεύμα, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία διεκτραγώδησε τα δεινά που υπέστη ο κρητικός πληθυσμός στη διάρκεια της Κατοχής, αναδεικνύοντας με εύστοχο και παραστατικό πνεύμα το θλιβερό «κοντράστ» με τη σημερινή αναισθησία των γερμανικών αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ενταφιάζουν συνειδητά τις απαράγραπτες ελληνικές διεκδικήσεις.

Στο τέλος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρούμενη προσπάθεια αναθεώρησης και παραχάραξης ιστορικών γεγονότων, την οποία αντικρούει στην τέταρτη έκδοση του βιβλίου του, με ένα εκτενές παράρτημα για τις γερμανικές ωμότητες στους μαρτυρικούς τόπους.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες από πολλές περιοχές της Κρήτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μανόλης Φράγκος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε καταθέσει πρόταση ψηφίσματος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και είναι ο μοναδικός πλέον Έλληνας στην Ευρωβουλή που ασχολείται ενεργά με το ζήτημα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο δήμαρχος της πόλης του Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και αντιπεριφερειάρχης, Στέλιος Βοργιάς, και οι πρόεδροι των Ενώσεων Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής της Δαμάστας, Πόπη Λιαδάκη, και Βιάννου, Αριστομένης Α. Συγγελάκης. Παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αχαρνών Μανώλης Κοκοσάλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Λεονταράκης και Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο διοικητής της ΣΕΑΠ, ταξίαρχος Σπανουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Παντελής Ρακιωτάκης, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Γιαλιτάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Καραντινός και Μανώλης Χαιρέτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Τσατσάκης και Γιάννης Σμπώκος, ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Καρτσωνάκης, ο ιστορικός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καλογεράκης, η πρώην αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδελά Ρεθύμνου, Μαρία Λαμπρινού, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, ο ιδιοκτήτης της ιστορικής εφημερίδας «Πατρίς», Κώστας Ξυλούρης, αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι μαρτυρικών χωριών, ο τραγουδοποιός Μάνος Παπαδάκης και δεκάδες ακόμη ενεργοί πολίτες της Κρήτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αδυσώπητος «πόλεμος» στο ΤikTok!

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή TikTok, εκτός εάν η μητρική...

Η αφή του Αγίου Φωτός, ένα διαρκές θαύμα

Στις μέρες μας, οι σκοτεινές δυνάμεις του διεθνούς σιωνισμού διεξάγουν με ιδιαίτερη ένταση έναν ύπουλο πνευματικό πόλεμο, ο οποίος...

Έναν μακρινό Απρίλη στο Μεσολόγγι

«Έναν μακρινό Απρίλη, το Πάσχα του 1824, στο Μεσολόγγι, αυτήν τη μικρή, παράταιρη και ξεχασμένη σήμερα πολιτεία, πέθανε ένας...

«Η Μακεδονία θα μας σώσει»

Ο μακαριστός και πραγματικός Εθνάρχης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μία ιστορική ομιλία του στις 3 Ιουνίου 2006 είχε πει: «…...