«Έσβησε» ο φάρος του ελληνισμού στη Θράκη

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Σταύρος Κονδύλης, που υπηρέτησε με συνέπεια τις διαχρονικές αξίες της χώρας μας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή – Δημιούργησε τον μεγάλο, «τρισδιάστατο» Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κονδύλη Α.Ε. προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες στην ενημέρωση των ακριτών μας και στον τόπο, με ναυαρχίδα την παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης

Του Βασίλη Γαλούπη

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη εκδίδεται από το 1945 η ημερήσια εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», ένα ιστορικό έντυπο με μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία. Προχθές ο εκδότης της Σταύρος Κονδύλης έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη στον δημοσιογραφικό χώρο αλλά και σε όλη τη Θράκη.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Κονδύλη Α.Ε., που έχει ταυτιστεί με την εμβληματική οικογένεια, έχει ως ιστορικό ιδρυτή τον Γιώργο Κονδύλη, σύμβουλος έκδοσης έγινε στη συνέχεια ο γιος του Σταύρος, ενώ διευθύντρια σήμερα είναι η Μαρίνα Κονδύλη, κόρη του αποθανόντος.

Η εφημερίδα κατάφερε μεταπολεμικά να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό της Θράκης, με σημαντικότατη εκδοτική – δημοσιογραφική προσφορά στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του Έβρου. Ο τοπικός Τύπος, άλλωστε, πάντα παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες της περιφέρειας και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τους «ξεχασμένους» από τα αστικά κέντρα ακρίτες μας.

Ο επίγονος, συνεχιστής της εφημερίδας και πατριώτης Σταύρος Κονδύλης, γιος του ιδρυτή, πέτυχε με επίπονες προσπάθειες και αγώνες, υποδειγματικό επαγγελματισμό και δημιουργικό πάθος, λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, να εκσυγχρονίσει την παραδοσιακή εφημερίδα, δημιουργώντας τον μεγάλο «τρισδιάστατο» Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κονδύλη Α.Ε.

Στον οργανισμό περιλαμβάνονται η εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», ο τηλεοπτικός σταθμός ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και ο ραδιοφωνικό σταθμός ΘΡΑΚΗ FM. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η ιστοσελίδα ενημέρωσης του ομίλου.

«Και τα τρία μέσα προσφέρουν εξίσου πλούσια ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, λειτουργώντας μέσα στα υγιή πλαίσια του αδέσμευτου και ακηδεμόνευτου Τύπου με ανεξάρτητη γραμμή και υπηρετώντας με συνέπεια τις διαχρονικές αξίες και τα προτάγματα του Ελληνισμού» ανέφερε η εφημερίδα στην επέτειο των 70 χρόνων ζωής της. Σε παλιές φωτογραφίες, μάλιστα, φαίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος να έχει συνάντηση το 1932 στην Αλεξανδρούπολη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κονδύλη, που μετέπειτα θα σφράγιζε τον Τύπο της περιοχής με το εκδοτικό του εγχείρημα.

Τα τελευταία χρόνια ηγετικό ρόλο έχει αναλάβει η κόρη του Σταύρου, η Μαρίνα, που άρχισε να εργάζεται στα ΜΜΕ της οικογένειάς της μετά την αποφοίτησή της το 2006 από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μια σημαντική επιτυχία της ήταν η συνέντευξή της στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ με τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Το κτίριο του Δημοσιογραφικού Ομίλου Κονδύλη βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό τετραώροφο μέγαρο, εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τελευταίας τεχνολογίας. Στο ισόγειο βρίσκεται το τυπογραφείο για την έκδοση της εφημερίδας, που είναι και η παλαιότερη της Θράκης. Ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου του 1945 από τον Γεώργιο Κονδύλη, μαθητή του Στρατή Μυριβήλη.

Η 12σέλιδη ημερήσια εφημερίδα με έγχρωμο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο περιλαμβάνει ρεπορτάζ της Θράκης, σχολιασμό και αναλύσεις, ενώ η διανομή της γίνεται, εκτός των περιπτέρων, και μέσω των ΕΛ.ΤΑ. στους συνδρομητές της. Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι τυπώνονται περί τα 1.000 αντίτυπα, όπως αναφέρουν τοπικές πηγές.

Το στούντιο του ραδιοφώνου βρίσκεται στον πρώτο όροφο και εκπέμπει σε όλη τη Θράκη αλλά και στην Καβάλα, στη Θάσο και τη Χαλκιδική, και στους επόμενους οι αίθουσες με τα στούντιο για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ είναι ο πρώτος τηλεοπτικός περιφερειακός σταθμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή και παλιά λεγόταν ΕΡΤΑ (Ελεύθερη Ραδιοφωνία Τηλεόραση Αλεξανδρούπολης). Εκπέμπει από το 1990 κάθε μέρα όλο τον χρόνο σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, και παγκοσμίως μέσω του διαδικτυακού καναλιού του Θράκη ΝΕΤ στο YouTube.

«Μας εντυπωσίασε το ευρύχωρο στούντιο με τις κάμερες, το μεγάλο τραπέζι, τους προβολείς που ρυθμίζουν τον φωτισμό» ανέφερε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα πέρυσι από επίσκεψη του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης. Η Μαρίνα Κονδύλη εξιστόρησε στους μαθητές όσα βιώνει ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως η καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς.

Αναφορές έγιναν χθες σε όλα τα τοπικά μέσα της Θράκης, αλλά και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Ο εκδότης της εφημερίδας έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας, ξημερώματα Τρίτης. Αφού παρουσίασε την εβδομαδιαία εκπομπή του «2η ματιά», αισθάνθηκε αδιαθεσία. Διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διασωληνώθηκε, αλλά ύστερα από λίγες ώρες έχασε, δυστυχώς, τη μάχη για τη ζωή.

Τα τοπικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν «δημοσιογράφο και εκδότη παλιάς κοπής, πατριωτική κολόνα στον ευαίσθητο χώρο της Θράκης», τονίζοντας ότι «ήταν πάντα εκεί για να υπερασπιστεί, ανυποχώρητα και ασυμβίβαστα, τα δίκαια της ακριτικής του περιοχής. Τηλεθεατές απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα παρακολουθούσαν τις εκπομπές του για να ακούσουν αλήθειες και την ελεύθερη σκέψη του».

Σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ροδόπης σχολίαζαν χθες πως είναι «μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφική οικογένεια της Θράκης ο ξαφνικός θάνατος του εκδότη της ιστορικής εβρίτικης εφημερίδας “Ελεύθερη Θράκη”. Ένας εξαιρετικός εκδότης, άνθρωπος και φλογερός πατριώτης, που είχε ταχθεί στην προάσπιση των συμφερόντων της ακριτικής αυτής περιοχής μας».

Η προσφορά της οικογένειας Κονδύλη στη Θράκη είναι αδιαμφισβήτητη. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα είναι πάντα εκεί, κοντά στις εξελίξεις και δίπλα στην κοινωνία, ως ένας φάρος για την ενημέρωση των ακριτών. Η απώλεια του Σταύρου Κονδύλη θα είναι αισθητή. Όμως, τα σκήπτρα παίρνει πια η Μαρίνα Κονδύλη για να συνεχίσει το έργο του πατέρα της και του παππού της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η αφή του Αγίου Φωτός, ένα διαρκές θαύμα

Στις μέρες μας, οι σκοτεινές δυνάμεις του διεθνούς σιωνισμού διεξάγουν με ιδιαίτερη ένταση έναν ύπουλο πνευματικό πόλεμο, ο οποίος...

Έναν μακρινό Απρίλη στο Μεσολόγγι

«Έναν μακρινό Απρίλη, το Πάσχα του 1824, στο Μεσολόγγι, αυτήν τη μικρή, παράταιρη και ξεχασμένη σήμερα πολιτεία, πέθανε ένας...

«Η Μακεδονία θα μας σώσει»

Ο μακαριστός και πραγματικός Εθνάρχης Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μία ιστορική ομιλία του στις 3 Ιουνίου 2006 είχε πει: «…...

Οικολογικό τσιμέντωμα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έκρηξη στην οικοδομή, η οποία οφείλεται κυρίως στο απαράδεκτο νομοθέτημα για την αύξηση των...