«Έχασε ύψος» στην Τουρκία αλλά τον κρατά όρθιο ο Λευκός Οίκος

Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική πρόσκληση του άλλοτε «μαύρου προβάτου» της Δύσεως Ταγίπ Ερντογάν στην Αμερική για αναβαθμισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν – Που «σκόνταψε» η πρόσκλησις του Έλληνος Πρωθυπουργού – Ανησυχητική εξέλιξις για τα εθνικά μας συμφέροντα η επαναπροσέγγισις ΗΠΑ-Τουρκίας

Αυτήν την φορά ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ειλικρινής. «Χάσαμε ύψος» παρεδέχθη, ενώ η καταμέτρησις των ψήφων των δημοτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Πράγματι το κόμμα του Ερντογάν «κόντυνε». Δεν είναι μόνον η απώλεια των τριών μεγάλων δήμων της Κωνσταντινουπόλεως, της Αγκύρας και της Σμύρνης, αλλά και ο περιορισμός των συνολικών ποσοστών του κόμματος του Τούρκου Προέδρου στο 35,5% έναντι του 37,7% του Ρεπουμπλικανικού (κεμαλικού) κόμματος, το οποίο πλέον είναι η πρώτη πολιτική δύναμις στην Τουρκία. Να σημειωθεί ως προς τα καθ’ ημάς η άνοδος των κεμαλιστών δεν είναι και η πλέον θετική εξέλιξις για την Ελλάδα, καθώς ανέκαθεν ήσαν σκληρώτεροι και εξ ίσου διεκδικητικοί έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Εν πάση περιπτώσει, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν σημαίνει ότι επέρχεται το πολιτικό τέλος του Προέδρου Ερντογάν, όπως έχουν σπεύσει να προαναγγείλουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο. Μια εκτίμησις που μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα προέρχεται, δεδομένου ότι μέχρι πρό τινος ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν το «μαύρο πρόβατο» για την Δύση. Δεν είναι πλέον, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που σημαντικές πολιτικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό γίνονται αντιληπτές με «διαφορά φάσεως». Ακόμη και από τους θεωρουμένους ως ειδικούς.

Εν προκειμένω, το …ύψος του Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβαν να το αποκαταστήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη προ των δημοτικών εκλογών της παρελθούσης Κυριακής είχε γίνει γνωστό ότι στις 9 Μαΐου ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτων, όπου θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο και θα έχει συνομιλίες με τον Τζό Μπάιντεν. Είναι η πρώτη –καί αρκετά σημαδιακή– επίσκεψις του Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά το 2019, οπότε είχε γίνει δεκτός από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Έκτοτε, η στάσις της Τουρκίας στο ουκρανικό και η αντίδρασίς της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, επέφεραν ψυχρότητα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτων. Ψυχρότητα την οποία η αμερικανική διπλωματία, συνεπικουρουμένη από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπέργκ, πάσχιζε να ξεπεράσει. Εν τέλει, αφού διαπραγματεύθηκε σκληρά την θέση του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στην «σωστή πλευρά» παίρνοντας σαν αντάλλαγμα όχι μόνον τα οπλικά συστήματα που διεκδικούσε η χώρα του, αλλά και μια πρόσκληση για αναβαθμισμένη συνάντηση με τον Τζό Μπάιντεν. Η αμερικανική Κυβέρνησις επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της, στην Άγκυρα, όχι μόνον για να την αξιοποιήσει ως προς την Ουκρανία, αλλά και για να εκμεταλλευθεί τις σχέσεις της με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεχρεώθη να αναβάλει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτων, καθώς, συμφώνως προς πληροφορίες, δεν θα είχε το πρόγραμμα το οποίο επιθυμούσε, αλλά μάλλον μια χλιαρή υποδοχή, όχι ανάλογη προς την πολιτική του να αποδέχεται άνευ όρων όλα τα αιτήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η σύγκρισις της στάσεως των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Πόσω μάλλον που κάποιοι κύκλοι καλλιεργούσαν την εντύπωση, ότι ο Τραμπ ήταν ο φιλότουρκος στις ΗΠΑ, ο δε Μπάιντεν διέκειτο θετικά προς την Ελλάδα. Εν τέλει όμως ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος είναι αυτός που κρατεί τον Ερντογάν όρθιο παρά την εκλογική μείωσή του.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

  1. Άμα βγει ο Τραμπ κινδυνεύει η Ελλάδα γιατί είναι φίλος το Ερντογαν.

    Λένε τα αριστεροφιλελε σορομητσοσημιτόσκυλα.

    Που τους έδιωξε ο Μπαϊντεν ενώ προσκάλεσε τον Τούρκο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...