H εθνοκάθαρση της Β. Ηπείρου θυμίζει την καταστροφή της Σμύρνης!

Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» 

Του Μανώλη Κοττάκη

Η άποψή μου είναι ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα διαμαρτυρίας στη Ν.Δ. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αλαζονεία θα υπερχειλίσει στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Στην περίπτωση όμως που κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων, τότε αναδιατυπώνω τη σκέψη μου: εάν πρόκειται να ενισχυθεί ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, να αναπτερωθεί το καταπτοημένο ηθικό χιλιάδων ομογενών μας, που θεωρούν ότι η Ελλάς τούς εγκατέλειψε, και να διασφαλιστεί η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στις πατρογονικές γενέθλιες εστίες τους, τότε για μένα η πατρίδα προηγείται του μηνύματος διαμαρτυρίας. Η Βόρεια Ήπειρος προηγείται των ποσοστών της Ν.Δ. Ο λόγος είναι απλός: αν σταλεί στον Ράμα το μήνυμα ότι «η Ελλάς δεν εγκαταλείπει τους Έλληνες», η απάντηση είναι «ναι, ας γίνει». Ας επιλεγεί ο Φρέντι. Κι ας μην είναι τόσο ηχηρό το μήνυμα διαμαρτυρίας που θα στείλουν οι νεοδημοκράτες στον κύριο Μητσοτάκη. Η Ιστορία προηγείται της συγκυρίας και το έθνος των μικροκομματικών υπολογισμών.

Κάνω αυτή την ξεκάθαρη εισαγωγή, αγαπητοί αναγνώστες, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι αναμνήσεις μου. Το 1987, με την ιδιότητα του επιτελικού στελέχους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, υποδεχτήκαμε με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Τάσο Αβραντίνη (ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΒΑ), στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής, τον Ηλία Λέκκα, τον πρώτο Βορειοηπειρώτη ο οποίος πέρασε τα ηλεκτροφόρα σύρματα του Χότζα, δραπέτευσε και πάτησε στο ελληνικό έδαφος. Ο Ηλίας, ο οποίος ζει ακόμη, ήταν τότε λαϊκός ήρωας. Εμείς, επηρεασμένοι από την εποχή του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος έβαλε στην κορυφή της ατζέντας της Ν.Δ. το Βορειοηπειρωτικό, και από τα αναγνώσματά μας, όπως το βιβλίο του Θαλή Μυλωνά για τη Βόρεια Ήπειρο (εκδόσεις Σιδέρης), το οποίο θύμιζε το Σύμφωνο της Κασπετίτσης για την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας, δεν σταματήσαμε από τότε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών και τη βοήθεια του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη κατάφερε να ανοίξει το Αρσάκειο Σχολείο στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος έμεινα σε επαφή με τον σοφό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και, ανάλογα με το θέμα, κατά καιρούς βάζαμε ως εφημερίδα τις φωνές:

-Άλλοτε για την ολιγωρία του Μαξίμου να στείλει δασκάλους στα ελληνικά σχολεία (καταφέραμε και τους ξυπνήσαμε, αν και στενοχωρήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος δεν ήθελε δημοσιότητα).

-Άλλοτε για την αναισθησία της ελληνικής Πολιτείας για τη δολοφονία του αδικοχαμένου Κατσίφα, ο οποίος εκτελέστηκε προς παραδειγματισμό από το καθεστώς, επειδή στόλιζε το χωριό του με ελληνικές σημαίες την 28η Οκτωβρίου. Τότε, μάλιστα, ενοχλήσαμε και το καθεστώς Ράμα επειδή αποκαλύψαμε ότι οι τοπικοί υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας, που έφεραν εις πέρας την εξόντωση Κατσίφα, προήχθησαν σε υπουργό Δημοσίας Τάξεως και αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας. Χρειάστηκε να βάλουμε με πολλούς άλλους πατριώτες δυνατά τη φωνή για να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από δεκαετίες στη Βόρεια Ήπειρο!

Πώς να μη θέλουμε, λοιπόν, σήμερα την υποψηφιότητα του Βορειοηπειρώτη Μπελέρη δίπλα σε αυτήν του Πύρρου Δήμα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.; Όσες σκιές και αν υπάρχουν στον πρότερο πολιτικό βίο του, αυτές δεν είναι ικανές να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε! Η Βόρεια Ήπειρος πρέπει να μπει στην Ευρωβουλή! Η Βόρεια Ήπειρος πρέπει να αποκτήσει φωνή!

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος που με κάνει να επιχειρηματολογώ εναντίον της άποψής μου -υπέρ του να σταλεί, δηλαδή, ισχυρό μήνυμα στη Ν.Δ. προς ενίσχυση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού- είναι η κραυγή αγωνίας των Βορειοηπειρωτών που συναντώ διαρκώς το τελευταίο διάστημα και μου μεταφέρουν το κλίμα στη Χειμάρρα, στη Δερβιτσάνη και στις υπόλοιπες εστίες του Ελληνισμού. Τι μου είπαν; Ότι η παράταση του εγκλεισμού του Μπελέρη στις φυλακές και η οριστική απώλεια του δήμου υπέρ των γενιτσάρων του Ράμα έχουν οδηγήσει στην καταρράκωση του ηθικού των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ότι η αλαζονεία των Αλβανών, που διατυπώνεται με τη φράση «Η Ελλάς σάς εγκατέλειψε», έχει ως συνέπεια να εγκατασταθεί ο φόβος στα χωριά. Ο φόβος και ο τρόμος. Σε σημείο που οι αδελφοί μας να διστάζουν να μιλούν ακόμη και στα κινητά τους! Ότι μπορεί να απαλλοτριωθούν οριστικά οι περιουσίες τους στο παραλιακό μέτωπο της Χειμάρρας με δήμευση. Μου είπαν επίσης ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας (8.000 ψυχές) βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, με σκοπό να εγκαταλείψει τον γενέθλιο τόπο της. Και ότι ο μόνος τρόπος για να μη συμβεί αυτή η σιωπηλή εθνοκάθαρση είναι η εκλογή του Φρέντι Μπελέρη στην Ευρωβουλή. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ο Ράμα ότι η Ελλάς ενδιαφέρεται εμπράκτως για τη Βόρεια Ήπειρο και δεν αδιαφορεί. Το τι θα κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο Θεός και η ψυχή του. Εμείς, πάντως, κάνουμε το εθνικό μας καθήκον και του τα λέμε. Αν και τα ξέρει. Αμαρτίαν ουκ έχομεν. Είμαστε πάντως βέβαιοι ότι δεν θέλει να στιγματίσει την πρωθυπουργία του με τη μαζική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών από τους γενέθλιους τόπους τους, όπως συνέβη στη Σμύρνη το δραματικό 1922.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Σαμαράς τώρα θυμήθηκε τα Ελληνοτουρκικά

Αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιφυλάξει ρόλο... σχολιαστή για την πολιτική ζωή της χώρας και τα τεκταινόμενα εντός της...

Διάτρητες οι εκλογές και η επιστολική ψήφος!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που γεννά την καχυποψία των πολιτών για τις κινήσεις της. Η διαφθορά αποτελεί τη...

Ο Δούκας «έκοψε» την Καρυστιανού από εκδήλωση για τα Τέμπη!

Μία διπλή πρωτοφανής αθλιότητα εις βάρος των συγγενών των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και της μνήμης των 57 θυμάτων βρίσκεται...

Έρχονται «γεννητούρια» νέου κομματικού τοπίου;

Καθώς μπήκαμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει πια μέχρι τις ευρωεκλογές είναι σχεδόν ένας μήνας. Κι...