Η μετατόπιση του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα

Τα σχέδια της Συμμαχίας, ο ρόλος της χώρας μας και η στρατηγική της Τουρκίας, που είναι η άλωση ολόκληρης της Κύπρου και η σταδιακή ενσωμάτωση όλων των εδαφικών σχηματισμών που συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη της «Γαλάζιας και της Ουράνιας Πατρίδας»

Του Σάββα Καλεντερίδη

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του και δίνει βαρύτητα στη Β. Ευρώπη, στη ΝΑ Ευρώπη, στον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο, ενώ υπάρχουν και προετοιμασίες για τη δραστηριοποίηση στην Αρκτική, λόγω της προοπτικής λειτουργίας του βόρειου θαλάσσιου διαδρόμου με το λιώσιμο των πάγων. Όλες οι παραπάνω κινήσεις της Συμμαχίας έχουν ως στόχο την γεωπολιτική περικύκλωση της Ρωσίας και τον περιορισμό της κατά το δυνατόν στη χερσαία ενδοχώρα της.

Όσον αφορά τη ΝΑ Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές και δυνάμεις που θα είναι σε θέση να έχουν τον έλεγχο της περιοχής, να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες και να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο.

Το πρόσφατο ταξίδι του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ σε Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Γεωργία πιθανόν να σχετίζεται με σχεδιασμούς της Συμμαχίας πέραν της Ρωσίας, και για το Ιράν…

Αυτό που αφορά περισσότερο την Ελλάδα είναι η απόφαση της Συμμαχίας να δραστηριοποιηθεί και να ενισχύσει τις δυνάμεις του σε ΝΑ Ευρώπη – Εύξεινο Πόντο – Καύκασο, κάτι που επηρεάζει και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η Συμμαχία αποφάσισε τη δημιουργία οκτώ Ομάδων Μάχης που θα εδρεύουν σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία. Στην Ομάδα Μάχης της Βουλγαρίας η Ιταλία είναι χώρα-πλαίσιο και συνεισφέρουσες χώρες είμαστε η Ελλάδα, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε εκείνην της Ρουμανίας χώρα-πλαίσιο είναι η Γαλλία και συνεισφέρουσες χώρες είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τα Σκόπια, η Πολωνία, η Πορτογαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση του ΝΑΤΟ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της 57ης Αεροπορικής Βάσης στην περιοχή Mihail Kogălniceanu, κοντά στο λιμάνι Κωστάντζα της Ρουμανίας, στον Εύξεινο Πόντο, μια επένδυση που θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Η βάση αυτή στην ολοκλήρωσή της θα μπορεί να φιλοξενήσει προσωπικό του ΝΑΤΟ που μαζί με τις οικογένειές του θα φθάνει τα 10.000 άτομα, δηλαδή μια μικρή πόλη. Επιπλέον, η βάση αυτή θα «κλέψει» τον τίτλο της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από εκείνη του Ραμστάιν στη Γερμανία. Αυτά όσον αφορά την πολεμική αεροπορία. Όσον αφορά το πολεμικό ναυτικό, αποφασίστηκε η δημιουργία task force από μονάδες του πολεμικού ναυτικού Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Τουρκίας με πεδίο δράσης τον Εύξεινο Πόντο.

Η αναφορά μας στον επαναπροσανατολισμό του ΝΑΤΟ δεν έγινε για να αναλύσουμε τη στρατηγική της Συμμαχίας, αλλά για να δούμε τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας υπό το πρίσμα των νέων αυτών εξελίξεων. Η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι λόγω της υποχρέωσης αποστολής στρατευμάτων στην Ομάδα Μάχης της Βουλγαρίας, αλλά κυρίως λόγω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο διακινούνται οπλικά συστήματα, ελικόπτερα, πυρομαχικά και υλικά για τις Ομάδες Μάχης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Όσον αφορά την Τουρκία, αυτή είναι υποχρεωμένη να στέλνει στρατεύματα στις Ομάδες Μάχης της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, συμμετέχει στην task force του Ευξείνου Πόντου, ενώ είναι η χώρα που συνορεύει με τις τρεις χώρες του Καυκάσου, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Γεωργία, που επισκέφθηκε πρόσφατα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Συνορεύει δε και με το Ιράν, που είναι μια χώρα δυνητικός στόχος. Επίσης, η βάση ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης ΝΑΤΟ/ΗΠΑ στο Kürecik της Μαλάτια συνδέεται με τις βάσεις πυραύλων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία, στο πλαίσιο του έργου Missile Shield.

Εάν η εικόνα που προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε παραπάνω απεικονίζει την πραγματικότητα, συνάγεται ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα πρέπει Ελλάδα και Τουρκία, αν όχι να έχουν αγαστή συνεργασία, τουλάχιστον να μην είναι σε κατάσταση διαρκώς υποβόσκουσας κρίσης. Εκτός αυτής της αναγκαιότητας, η Τουρκία θα πρέπει να ανανεώσει τον αεροπορικό της στόλο με αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, για να είναι συμβατή η συνδεσιμότητά τους με τα άλλα μαχητικά της συμμαχίας που θα δρουν στην ως άνω περιοχή.

Για να ικανοποιηθούν οι δύο προαναφερθείσες προϋποθέσεις θα έπρεπε η Τουρκία να σταματήσει να πετά στο Αιγαίο, για να αρθεί το βέτο που έθεταν οι ομάδες των Ελλήνων των ΗΠΑ και να ανοίξει ο δρόμος για την απόκτηση των F-16 VIPER και την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη διαρκώς υποβόσκουσα κρίση, θα έπρεπε να δοθεί και μια μακροχρόνια προοπτική στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, γι’ αυτό και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, γι’ αυτό και όσα άλλα θα επακολουθήσουν.

Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση όλα αυτά δεν αγγίζουν τη στρατηγική της Τουρκίας, που είναι η άλωση ολόκληρης της Κύπρου και η σταδιακή ενσωμάτωση όλων των εδαφικών σχηματισμών, της θαλάσσιας περιοχής και του εναέριου χώρου που συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της «Ουράνιας Πατρίδας».

Με άλλα λόγια, η Τουρκία, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη, ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική έναντι της Ελλάδας, χωρίς να χάνει τίποτε. Μόνο κερδίζει και σε εθνικό και σε συμμαχικό επίπεδο. Η Ελλάδα;

Και όλα αυτά ενώ κάθε τρεις και λίγο δηλώνουμε ότι «δεν είμαστε αφελείς». Δηλαδή, αν ήμασταν αφελείς, τι άλλο θα κάναμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν;

Με την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου ως γνωστόν εγκρίθηκε η συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, ενώ...

Και γονεύς βουλευτού να είσαι δεν έχεις τύχη σε αυτό...

Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι...

Δεν σκοτώσαμε παιδιά όλοι μαζί!

Παλαιότερα ο Πάγκαλος (που ίσως στον Άδη να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε ο Αρδιαίος*, ο...

Δεν έφταιγεν ο ίδιος

Ο Θάνος Πλεύρης θα μείνει στην Ιστορία για την εξωφρενική πολιτική που άσκησε ως υπουργός Υγείας, επί κορονοϊού, και...